
Semlor opskrift
De bedste semlor: Sådan bager du svenske fastelavnsboller
I gamle dage fastede man i påsken. Men i dagene før fasten spiste man særlige boller, både herhjemme og i vore nabolande. I Sverige hedder bollerne „semlor“, og det er store, bløde boller med godt fyld af flødeskum og marcipan, der smager helt vidunderligt. Også i Danmark er det blevet populært at sætte tænderne i en semla til fastelavn, så her får du den bedste opskrifter på lækre hjemmelavede semlor. Velbekomme!
Hævetid: ca. 1 time og 30 min.
Bagetid: ca. 10 min.
Fryse-egnede uden fyld
Ingredienser:
25 g gær
2½ dl mælk
75 g smør (smeltet)
75 g sukker
1 tsk stødt kardemomme
¼ tsk fint salt
ca. 425 g hvedemel (gerne med højt indhold af gluten)
Pensling:
1 lille æg (sammenpisket)
Fyld:
100 g rå ren marcipan (groft revet)
75 g hele mandler (usmuttede)
4 dl piskefløde
2-3 spsk flormelis
korn af 1 stang vanilje
Drys:
flormelis
Sådan bager du semlor
- Rør smuldret gær ud i lidt lunken mælk. Tilsæt resten af mælken, smør, sukker, kardemomme og salt. Tilsæt gradvist hvedemelet.
- Ælt dejen glat og smidig. Lad den hæve ca. 30 min. til dobbelt størrelse.
- Tril dejen til en pølse og del den i 10 stykker. Tril stykkerne til boller og sæt dem med et par cm’s afstand på bagepapir på en bageplade.
- Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse ca. 45 min. – det kan også tage en time, afhængigt af hvor lunt der er, der hvor bollerne hæver.
- Pensl bollerne med æg. Bag dem i ca. 10 min. i en 225 grader varm ovn. Lad bollerne blive gyldne. De er færdigbagte, når det lyder hult, når man banker på undersiden. Lad dem køle af på en bagerist.
- Når bollerne er afkølet, skæres et låg af hver bolle. Udhul bollerne med en gaffel.
- Fordel marcipan og grofthakkede mandler i bunden af bollerne.
- Pisk fløde og vaniljekorn til skum og smag til med flormelis.
- Kom flødeskummet i en sprøjtepose med stjernespids og sæt en krans på hver bolle. Man kan også lægge flødeskummet på med en ske.
- Læg låget tilbage på hver bolle og drys flormelis hen over bollerne igennem en si.