De bedste semlor: Sådan bager du svenske fastelavnsboller
I gamle dage fastede man i påsken. Men i dagene før fasten spiste man særlige boller, både herhjemme og i vore nabolande. I Sverige hedder bollerne „semlor“, og det er store, bløde boller med godt fyld af flødeskum og marcipan, der smager helt vidunderligt. Også i Danmark er det blevet populært at sætte tænderne i semlor til fastelavn, så her får du den bedste opskrifter på lækre hjemmelavede semlor. Velbekomme!
10 stk. - Fryse-egnede uden fyld
Total:1 time 40 minutter
Arbejdstid:1 time 30 minutter
Ingredienser
- 25 g gær
 - 2½ dl mælk
 - 75 g smør (smeltet)
 - 75 g sukker
 - 1 tsk stødt kardemomme
 - ¼ tsk fint salt
 - ca. 425 g hvedemel (gerne med højt indhold af gluten)
 
- 1 lille sammenpisket æg
 
- 100 g rå ren marcipan (groft revet)
 - 75 g hele mandler (usmuttede)
 - 4 dl piskefløde
 - 2-3 spsk flormelis
 - korn af 1 stang vanilje
 
- Flormelis
 
Sådan bager du semlor svenske fastelavnsboller
-  
Rør gæren ud i lidt lunken mælk. Tilsæt sukker, resten af mælken, smør, kardemomme og salt. Tilsæt gradvist hvedemelet. Tænd ovnen.
 - Ælt dejen glat og smidig. Lad den hæve ca. 30 min. til dobbelt størrelse.
 - Tril dejen til en pølse og del dejen i 10 stykker. Tril stykkerne til boller og sæt dem med et par cm’s afstand på en bageplade beklædt med bagepapir.
 - Lad bollerne efterhæve tildækket med et fugtigt viskestykke til dobbelt størrelse ca. 45 min. – det kan også tage en time, afhængigt af hvor lunt der er, der hvor bollerne hæver.
 - Pensl bollerne med æg. Placer dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ca. 10 min. i en forvarmet ovn på 225 grader. Lad bollerne blive gyldne. De er færdigbagte, når det lyder hult, når man banker på undersiden. Lad bollerne køle af på en bagerist.
 - Når bollerne er afkølet, skæres et låg af hver bolle. Udhul bollerne med en gaffel.
 - Fordel revet marcipan og hakkede mandler i bunden af bollerne.
 - Pisk fløden og vaniljekorn til skum og smag til med sigtet flormelis.
 - Kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernespids og sæt en krans på hver bolle. Man kan også lægge flødeskum på med en ske.
 - Læg låget tilbage på hver bolle og drys flormelis hen over bollerne igennem en si. Server straks.
 
De bedste opskrifter på fastelavnsboller
- 
    
        
Nemme fastelavnsboller med slik
 - 
    
        
Fastelavnsboller med hindbærskum & karamelchokolade
 - 
    
        
Farmors bedste: Fastelavnsboller med marcipan og flødeskum
 - 
    
        
Forrygende fastelavnsboller
 - 
    
        
Fastelavnsknuder: Sjove og anderledes fastelavnsboller
 - 
    
        
Fineste fastelavnsboller med nougatcreme & kattepynt
 - 
    
        
Fastelavnsboller med chokolade og nødder
 - 
    
        
Fastelavnsboller med marmelade
 - 
    
        
Lækre fastelavnsboller
 - 
    
        
Fastelavnsboller med chokoladecreme og flødeskum
 - 
    
        
Fastelavnsboller med flødeskum
 - 
    
        
Fastelavnsboller med chokoladecreme og moccaglasur
 - 
    
        
Fastelavnsboller med remonce
 - 
    
        
Skønne fastelavnsboller med hindbærflødecreme
 - 
    
        
Fastelavnsboller med creme og syltetøj
 - 
    
        
Fastelavnsboller med mokka og chokolade
 - 
    
        
Fastelavnsboller med syltetøj og creme
 - 
    
        
Festlige fastelavnsboller
 - 
    
        
Fastelavnsboller med nougatfyld
 - 
    
        
Fastelavnsboller med æblekompot
 - 
    
        
Nemme fastelavnsboller