Svenske fastelavnsboller (Semlor)

Foto: Thomas Hergaard Uuuuuhm - de lækre bløde kardemommeboller er fyldt med marcipan, hakkede mandler og flødeskum... Mums!

Semlor opskrift

De bedste semlor: Sådan bager du svenske fastelavnsboller

I gamle dage fastede man i påsken. Men i dagene før fasten spiste man særlige boller, både herhjemme og i vore nabolande. I Sverige hedder bollerne „semlor“, og det er store, bløde boller med godt fyld af flødeskum og marcipan, der smager helt vidunderligt. Også i Danmark er det blevet populært at sætte tænderne i en semla til fastelavn, så her får du den bedste opskrifter på lækre hjemmelavede semlor. Velbekomme!

I gamle dage fastede man i påsken. Men i dagene før fasten spiste man særlige boller, både herhjemme og i vore nabolande. I Sverige hedder bollerne „semlor“, og det er store, bløde boller med godt fyld af flødeskum og marcipan, der smager helt vidunderligt. Også i Danmark er det blevet populært at sætte tænderne i en semla til fastelavn, så her får du den bedste opskrifter på lækre hjemmelavede semlor. Velbekomme!

star star star star star
(7) Bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

printer Print
preparation Tilberedelsestid: 10 minutter
cooking Arbejdstid: en time, 30 minutter
totaltime Total: en time, 40 minutter
plate (10 stk.)
Ingredienser

Hævetid: ca. 1 time og 30 min.
Bagetid: ca. 10 min.
Fryse-egnede uden fyld

Ingredienser:
25 g gær
2½ dl mælk
75 g smør (smeltet)
75 g sukker
1 tsk stødt kardemomme
¼ tsk fint salt
ca. 425 g hvedemel (gerne med højt indhold af gluten)


Pensling:
1 lille æg (sammenpisket)

Fyld:
100 g rå ren marcipan (groft revet)
75 g hele mandler (usmuttede)
4 dl piskefløde
2-3 spsk flormelis
korn af 1 stang vanilje

Drys:
flormelis

Sådan bager du semlor

  1. Rør smuldret gær ud i lidt lunken mælk. Tilsæt resten af mælken, smør, sukker, kardemomme og salt. Tilsæt gradvist hvedemelet.
  2. Ælt dejen glat og smidig. Lad den hæve ca. 30 min. til dobbelt størrelse.
  3. Tril dejen til en pølse og del den i 10 stykker. Tril stykkerne til boller og sæt dem med et par cm’s afstand på bagepapir på en bageplade.
  4. Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse ca. 45 min. – det kan også tage en time, afhængigt af hvor lunt der er, der hvor bollerne hæver.
  5. Pensl bollerne med æg. Bag dem i ca. 10 min. i en 225 grader varm ovn. Lad bollerne blive gyldne. De er færdigbagte, når det lyder hult, når man banker på undersiden. Lad dem køle af på en bagerist.
  6. Når bollerne er afkølet, skæres et låg af hver bolle. Udhul bollerne med en gaffel.
  7. Fordel marcipan og grofthakkede mandler i bunden af bollerne.
  8. Pisk fløde og vaniljekorn til skum og smag til med flormelis.
  9. Kom flødeskummet i en sprøjtepose med stjernespids og sæt en krans på hver bolle. Man kan også lægge flødeskummet på med en ske.
  10.  Læg låget tilbage på hver bolle og drys flormelis hen over bollerne igennem en si.

 

star star star star star
(7) Bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Se, hvad vi ellers skriver om: Fastelavn, Fastelavnsboller og Bageopskrifter