Svenske fastelavnsboller (Semlor)

De bedste semlor: Sådan bager du svenske fastelavnsboller

I gamle dage fastede man i påsken. Men i dagene før fasten spiste man særlige boller, både herhjemme og i vore nabolande. I Sverige hedder bollerne „semlor“, og det er store, bløde boller med godt fyld af flødeskum og marcipan, der smager helt vidunderligt. Også i Danmark er det blevet populært at sætte tænderne i en semla til fastelavn, så her får du den bedste opskrifter på lækre hjemmelavede semlor. Velbekomme!

10 stk. - Fryse-egnede uden fyld

Total:1 time 40 minutter

Arbeidstid:1 time 30 minutter

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 2½ dl mælk
  • 75 g smør (smeltet)
  • 75 g sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ¼ tsk fint salt
  • ca. 425 g hvedemel (gerne med højt indhold af gluten)
  • 1 lille æg (sammenpisket)
  • 100 g rå ren marcipan (groft revet)
  • 75 g hele mandler (usmuttede)
  • 4 dl piskefløde
  • 2-3 spsk flormelis
  • korn af 1 stang vanilje
  • Flormelis

Sådan bager du semlor svenske fastelavnsboller

  1. Rør gæren ud i lidt lunken mælk. Tilsæt sukker, resten af mælken, smør, kardemomme og salt. Tilsæt gradvist hvedemelet.
  2. Ælt dejen glat og smidig. Lad den hæve ca. 30 min. til dobbelt størrelse.
  3. Tril dejen til en pølse og del dejen i 10 stykker. Tril stykkerne til boller og sæt dem med et par cm’s afstand på en bageplade beklædt med bagepapir.
  4. Lad bollerne efterhæve tildækket til dobbelt størrelse ca. 45 min. – det kan også tage en time, afhængigt af hvor lunt der er, der hvor bollerne hæver.
  5. Pensl bollerne med æg. Bag dem i ca. 10 min. i en forvarmet ovn på 225 grader. Lad bollerne blive gyldne. De er færdigbagte, når det lyder hult, når man banker på undersiden. Lad bollerne køle af på en bagerist.
  6. Når bollerne er afkølet, skæres et låg af hver bolle. Udhul bollerne med en gaffel.
  7. Fordel revet marcipan og hakkede mandler i bunden af bollerne.
  8. Pisk fløden og vaniljekorn til skum og smag til med sigtet flormelis.
  9. Kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernespids og sæt en krans på hver bolle. Man kan også lægge flødeskum på med en ske.
  10.  Læg låget tilbage på hver bolle og drys flormelis hen over bollerne igennem en si.

TIP...

Med denne semlor opskrift, kan du lave bollen til dine semlor dagen før og lade dem stå køligt i en lufttæt beholder. Så vil dine svenske fastelavnsboller kunne holde sig gode i én til to dage. Kom først fyld i, når dine semlor skal spises.

Men tænker du ikke, at du kan nå at få dem spise inden for to dage, løber du tør for fyld eller skal have en kort pause fra spisningen af dine semlor, så er det heller ikke noget problem.

For du kan godt dele gær-, hvede- eller wienerbrødet op i mindre portioner, og de kan fryses til senere brug. Så kan du nemt tage en frisk portion semlordej op på alle tidspunkter af året og fylde bollen med nyt, lækkert fyld, der passer til sæsonen.

Vidste du...

Fyldet i en fastelavnsbolle og semlor kan varieres i det uendelige - men vidste du, at man også kan bage fastelavnsboller af forskellig slags dej? De vil både kunne bages med en gærdej og med en wienerbrødsdej. Her finder du nogle af vores rigtig lækre opskrifter:

Historien om den danske fastelavnsbolle

Oprindelsen på de danske, gammeldags fastelavnsboller stammer helt fra en fastelavnsskik, hvor man markerede, at fasten skulle starte - og at det snart var forbudt at spise hvedebrød i 40 dage.

Opskriften på de originale, danske fastelavnsboller var dog ikke, som vi kender den i dag. Den var nemlig blot en hvedemelsdej med rosenvand. Det er altså først senere, at rosiner, appelsinskal, kardemomme, remonce og vaniljecreme er blevet tilsat i en lidt mere luksusudgave fastelavnsbollen.

Efter mange hundrede år blev hvededejen i fastelavnsbollerne ændret til en mere luftig wienerbrødsdej - nærmere bestemt i 1909. Men det først var i 1950’erne, vi fandt ud af, at fastelavnsbollerne kunne flækkes og fyldes med både creme og piskefløde.

Faktisk er fastelavnsbollerne med creme og fløde noget, som vores svenske naboer inspirerede os til efter anden verdenskrig. Her begyndte de svenske ismejerier nemlig at skyde frem, og de hjalp med til at sikre, at vi kunne få frisk fløde rundt om i Danmark.

Skal dine fastelavnsboller laves på den semi-gamle opskrift? Så skæv til svenskernes flødeskum og lægge en dansk wienerbrødsdej omkring. Du kan også holde opskriften inden for landets grænser, men så bør flødeskummet og cremen erstattes af sød marmelade.

Vil du hellere bare have en god fastelavnsbolle serveret, i stedet for selv at lave den? Så se her, hvor du i stedet kan købe de bedste fastelavnsboller i Danmark.

Vil du lave noget andet end fastelavnsboller? Så prøv vores semlor opskrift, svenske Semlor, Strutter, mini-chokoladeboller eller en fastelavnsstang.

Så hvad end til er ude efter hyggesnacks til en god weekend eller til eftermiddagskage, så er vi sikre på, at fastelavnsboller og semlor kan ramme dejligt plet på det, du leder efter. Find alle vores opskrifter her