8 kendte søde sager: Hvor stammer navnet fra?
SPONSORERET indhold

8 kendte søde sager: Hvor stammer navnet fra?

Du kender med garanti disse 8 slikmærker, også selvom du ikke har en sød tand. Men ved du, hvorfor de hedder, som de gør? Hvorfor står der fx. HARIBO på din slikpose og Häagen-Dazs på din isbøtte? Og hvor stammer ordet ’Toblerone’ fra? Alt dette - og meget mere - får du svaret på her:

Af: Hanne Bang Foto: Getty, instagram
23. jul. 2021 | Mad | ALT.dk

1. PEZ

Aaaah, hvem husker ikke de små søde PEZ-pastiller i de fantasifulde og farverige beholdere? Men hvor i alverden stammer navnet fra? Det er faktisk såre simpelt: Navnet PEZ stammer fra det tyske ord Pfefferminz, altså pebermynte…

2. Katjes

For mange af os går Katjes-yes-yes-yes-reklamen i gang pr. autopilot, hver vi går ombord i pose salte fisk eller kattepoter, men har du egentlig nogensinde overvejet, hvorfor slikket hedder, som det gør? Navnet er faktisk hollandsk, selvom slikmærket er tysk – for Katjes betyder kattekillinger på hollandsk. Og det giver jo ret god mening, når man tænker på de fine kattelogo og de små fine kattepoter i posen.

3. Hanuta

Uuuuhm – de små sprøde vafler med chokoladecreme og hakkede hasselnødder i midten… En iskold HANUTA fra køleskabet eller i madpakken kunne gøre den mest kedelige hverdag til verdens bedste dag. Og navnet? Ikke det mest opfindsomme – Hanuta er en forkortelse af ’Hasselnuss-Tafel’, som direkte oversat betyder hasselnødde-plade….

4. HARIBO

Luk op for noget godt … Luuuk op for HARIBO… … Reklamen kan de fleste af os vist i hovedet, men ved du, hvorfor det kendte tyske slikmærke hedder, som det gør? Det er i bund og grund ret simpelt – navnet HARIBO er dannet af slikfabrikkens grundlæggers navn og fødeby:

HAns RIegel født i BOnn… altså: HA-RI-BO.

5. Häagen-Dazs

historien-bag-navnet-haagen-dazs.jpg

Den lækre is med det avancerede navn, man aldrig heeeelt lærer at stave til, lyder som om, den stammer fra Sverige, Holland eller et andet europæisk land. Men det gør den slet ikke – isen stammer fra USA og har udelukkende fået det spøjse navn, fordi det efter sigende skulle signalere kvalitet og friskhed. Nuvel, isen er fantastisk, men navnet er umuligt at stave - for slet ikke at tale om udtalen. Er det Haaaaaagen Days? Hææææækken Daaaaasss? Man ved det ikke, men godt smager det – og nu ved du også, hvorfor isen hedder, som den gør.

6. Nutella

I Tyskland er der åbenbart stor uenighed om, hvorvidt der skal ’der’, ’die’ eller ’das’ foran ordet Nutella… den slags udfordringer har vi heldigvis ikke herhjemme, men derfor kan man jo godt blive nysgerrig på, hvorfor den guddommelige spise hedder, som den gør. Og det er faktisk såre simpelt – ordet Nutella er dannet af det engelske ord for nødder ’nut’ og det italienske ’ella’ som er en diminutiv, altså en formindskelsesform af et ord. Så ordet Nutella betyder kort fortalt: små nødder…historien-bag-navnet-nutella.jpg

7. Toblerone

Den majestætiske trekantede chokolade, der smager mindst lige så godt, som den er svær at knække fra hinanden, har et navn, der emmer af storhed og schweiziske alper. Men historien bag navnet er lidt mere nede på jorden. Toblerone hedder kort og godt Toblerone, fordi det er en sammentrækning af navnet Tobler (som den ene af ophavsmændene bag chokoladen hedder) og det italienske ord torrone, som er en slags hård nougat med mandler. Så Theodore Tobler + Torrone = Toblerone.

historien-bag-navnet-toblerone.jpg

Pssst… vidste du i øvrigt, at ordet Toblerone er et portmanteau? Et portmanteau-ord er en engelsk sprogvidenskabelig betegnelse for nye ord, der kombinerer to betydninger – fx ordet brunch, der er en sammentrækning af breakfast og lunch.

8. Milka

Den sidste godbid på vores interessante (og yderst lærerige) liste er nok den mest oplagte. Chokolademærket Milka hedder Milka, fordi det er en sammentrækning af de to ord ’Milch’ og ’Kakao’. Altså mælk + kakao = Milka…. Det siger jo næsten sig selv.

historien-bag-navnet-milka.jpg

Nu ved du, hvorfor 8 af dine favoritslik- og chokolademærker hedder, som de gør. Selv tak.

Kilde: Giga.de & Wikipedia

 

 

 

 

 

 

Anbefalet til dig