Marie Lodberg
SPONSORERET indhold

Marie Lodberg: ”Min hud har ikke sovet i et år”

Eurowomans skønhedsredaktør Marie Lodberg er presset på søvnen, og det kan ses på huden. For et år siden blev hun mor, og tiden til rens og pleje har været knap. Hun vil genstarte huden og vinde gløden tilbage. Og det skal være nu.

Af: Marie Lodberg Foto: Dennis Morton
07. sep. 2020 | Mode | Eurowoman

“Hvad synes du om min hud?” Jeg spørger min mand over ostemaden, under morgenhåret. Jeg hiver ned i mine kinder. “Egentlig?” Jeg ved godt, at dét, jeg bevæger mig ud i, er på eget ansvar.

Han kigger på mig. Tygger lidt på den og Riberhus’en. “Den er alderssvarende.” “Alderssvarende?!” “Ja, ligesom auktioner på Lauritz. De bruger betegnelsen om møbler med brugsspor, som er rimelige i forhold til deres levetid.” Suk. Men fair nok.

Det er forståeligt, at huden ikke stråler. Den har været en del igennem det seneste års tid. En graviditet med svangerskabsforgiftning, en fødsel og et barselsliv med minimum søvn og nok at se til – og det har ikke været mit eget spejlbillede.

Jeg har ikke kigget mig i spejlet i 100 år, og det har været en befrielse.

Da det endelig skete, var det en af de mindre behagelige overraskelser, der mødte mig. Hængekinder, mørke rande, hud som karton, mat og knitrende. Huden har befundet sig på mit ansigt i 36 år, og jeg har et kærligt forhold til de linjer, der har bidt sig fast. Tidens tand og alt det der. Men skulle vi ikke prøve at få det bedste ud af den hud, der sidder der?

Den stakkels hud, der er blevet forsømt, og som trænger til omsorg og pleje, massage, creme og søvn, ikke mindst. Søvn er nemlig det vigtigste parameter for at give huden de bedste betingelser. Det er ikke for sjov, at det hedder skønhedssøvn. Det ved Lotte Barnholdt. Hun er grundlægger af The Beauty Sleeper, et søvnunivers på Thebeautysleeper.com

LÆS OGSÅ: Stylist Pernille Holm: ”Den giver masser af fugt og beskytter mod sol og rynker”

“Uden søvn kan du godt glemme alle de andre anbefalinger om sund mad, motion og skønhed. Du kan se det som en slags pyramide, hvor søvn optager mest i bunden. Hvis ikke søvnbehovet er opfyldt, kan du ikke bygge ovenpå. Du vågner op og er udmattet, i dårligt humør og kroppen frigiver stresshormonet kortisol, der slukker for udstrålingen. Huden tørrer ud, og den bliver gusten at se på. Ingen cremer kan redde en hud i søvnunderskud,” siger Lotte Barnholdt. 

Vi behøver bare mig som kvalitativt studie for at få bekræftet tesen. Jeg ved godt, hvad der, på papiret, skal til for at sove. En god seng, et køligt soveværelse uden rod og skærme, nul kaffe. Men det er en uoverstigelig udfordring at få en 10 måneder gammel baby til at forstå, at der skal være helt stille i den treværelses otte timer i træk om natten. Lotte, hvad gør jeg? 

“Lav en køreliste du så vidt muligt følger hver aften. Gå i seng på samme tidspunkt, ikke for sent. Skriv alt, du skal huske, ned i en notesbog, så du får tømt hovedet. Læs en bog, der skaber ro i stedet for at se krimi på skærmen. Tag et varmt bad. Drik en lille kop urtete med lavendel og kamille. Invester i godt sengetøj.”

hud.jpg
Du ser sgu godt ud i dag ...? Det kan være svært at overbevise spejlbilledets musegrå hud. Foto: Getty Images.

Lotte Barnholdt har et par ekstra fifs. For med The Beauty Sleeper har hun også skabt smukke silkesovemasker og -hovedpudebetræk, der vil hjælpe med at optimere søvnen – og huden, for Guds skyld, huden. 

“Med en sovemaske lukker du ned for dagen. Du lukker lyset ude og sender signal til hjernen om, at den skal sove. Silkepuden hjælper med at temperere huden, og den suger ikke de dyre cremer til sig.” 

Hvis jeg skal have noget, der minder om otte timers søvn, bliver jeg nødt til at gå i seng klokken 21, for jeg bliver vækket et par gange i løbet af natten, og klokken fem står vi op. Det har min datter bestemt, og hun har indført vetoret. Men jeg burde bytte den lille skærm, der har fået fast plads ved siden af mig i sengen, og som luller mig i søvn, ud med en bog.

Rens på repeat

Meget belejligt har jeg netop fået skønhedsekspert Anette Kristine Poulsens nye bog Seriøst bedre hud. Hun ved, hvad der rent faktisk virker, når vi taler hudplejemetoder. Den ryger med i kanen. Ikke fordi den er søvndyssende. Alt andet. Anette opfordrer til ikke at tage genvejen. Den findes nemlig ikke. 

“Træk i arbejdstøjet som en voksen. For der kommer ikke nogen med en blød klud, en smart maskine eller en god salgstale og giver dig bedre hud. Det kræver en seriøs konsekvent, men kort, daglig rutine. Af dig,” skriver hun.  

Godt. Jeg begynder igen at rense min hud. Ja, igen. Undskyld. Jeg sprayer mist på min hud, ah, dupper den med serum og masserer den ind i creme. To gange dagligt. Hver eneste dag. Huden er tørstig, den skyller alt ned på ingen tid. To gange om ugen giver jeg den en scrub i badet og følger op med en fugtmaske. Den genfundne rutine er slet ikke en straf, men en gave. Det tager to minutter morgen og aften, og det virker som en, nuvel, utrolig komprimeret, spaoplevelse. Det er der faktisk overskud til. Der går et par uger, og hudens sandpapirsfølelse er smuttet, og er det rent faktisk et sæt røde kinder og en smule shine, som har indfundet sig dér på kindbenene? 

Den anden ting i bogen, jeg bliver mindet om, og som er skelsættende for huden, er: 

“Solbeskyttelsesfaktor er den bedste og billigste fremtidssikring, du kan give din hud.” 

“Du er jo ikke idiot,” siger jeg til mig selv og smører faktor 50 på om morgenen, hver eneste morgen. Det er ikke svært. Det er heller ikke en pine at sluge et par piller, og jeg kommer i tanke om Imedeen. Jeg har tidligere været glad for klassikeren Time Perfection, som jeg holdt op med at spise, da jeg blev gravid. Det er, som om min hud holder bedre på fugten, når jeg har været på dem i et par måneder. Jeg finder pakken i skabet og supplerer op. Det skal ikke hedde sig. Ingen grund til at smide al den gode fugt ud med renseskummet og badevandet. 

Nu kan det godt være, at Anette Kristine Poulsen skriver, at der ikke kommer nogen med en blød klud og sørger for, at min hud kommer i topform. Men derfor kan jeg jo godt opsøge den alligevel. Jeg får en tid hos hudterapeut Sultana Iqbal, som er indehaver af klinikken Power Treatments på Frederiksberg. Det var inden, corona kom med sin insisterende, store hånd og lukkede effektivt ned for hudplejeklinikkerne, Danmark og resten af verden. 

“Jeg kan da godt forstå, at din hud ser lidt træt ud. Én ting er, at du ikke får nok søvn med den lille derhjemme. Men du føder også med ansigtet.” Hun klapper på briksen, hvor jeg lægger mig til rette under dynen. “Du kommer ikke til at gå herfra i dag, uden du kan se et resultat. Du vil have glød? Du skal få glød,” siger hun. Okay, okay. Først renser Sultana min hud, hvorefter hun blander en peeling, der skal vække huden til live. Så dybderenser hun, og hun går til den. Ikke én lille urenhed overser hun. “Er dine porer tilstoppede, kan cremen ikke trænge ind.” Ansigtet får massage for at øge blodcirkulationen og give rynkerne det glatte lag. Så en maske med masser af fugt. Mens den virker, farver Sultana mine bryn og vipper og vokser min overlæbe. “Det nytter ikke noget at have smuk hud, hvis resten af ansigtet ikke ser godt ud!” Og det har hun jo ret i. Til sidst en fed creme. Herregud, dér var den! Gløden. Jeg ser på mit ansigt i spejlet. Først fra den ene side, så den anden. Og så fra side til side igen for at tage det helt ind. Jeg småtrutter sikkert også med munden. Det er af den åbenlyse grund, at huden har fået en ordentlig omgang næring og opmærksomhed. Men mon ikke også det handler om, at jeg for første gang, siden min datter blev født, har givet mig hen til hudkyndige hænder og har halvanden time for mig selv uden babyalarm i begge ordets betydninger? 

Mascara? Mener du det? 

Hvis vi leger, at jeg var 25 år, var artiklen stoppet her. For ung hud i god form har ikke brug for mere end at få børstet bryn og tænder. Det var for godt og vel 10 år siden. I dag skal der lidt mere til. Der skal smøres ekstra på, justeres lidt på farverne, noget skal rammes ind, og andet skal sløres. Det hedder optimeringsstrategi og går under betegnelsen makeup. Vi er ikke ude i en heftig omgang, af flere årsager. Det er der ikke tid til, og hvem har nogensinde været bedårende med trefarvet fondantfed foundation og skabelonoptegnede øjenbryn? Makeupartist Sine Ginsborg, som også er indehaver af Sine Ginsborg Hair & Make-up School, er enig.

“Det vigtigste ved en smuk, naturlig makeup er i første omgang slet ikke makeuppen. Det er huden. Det nytter ikke noget at komme foun-dation på uplejet hud. Den vil aldrig komme til at se frisk ud. Den vil bare ligne en uplejet hud med foundation ovenpå. Din hud skal være renset og gennemfugtet.” 

LÆS OGSÅ: Sidsel Marie Bøg: "Den er god mod fine linjer og sætter gang i blodcirkulationen"

Done and done. Hvad nu? 

“Jeg er af den overbevisning, at du ikke skal dække al huden til. Heller ikke, selv om den ser træt ud. Har du fregner, skal de kunne ses. Som udgangspunkt bruger jeg ikke foundation, men bare concealer rundt om næsen, under øjnene, og hvis du har urenheder. Kun dér, hvor der er et behov. Er din concealer for tyk, og du kun har brug for meget lidt dækning, kan du altid blande den op med din dagcreme. Jo tyndere konsistensen er, jo mere naturligt ser det ud,” siger Sine Ginsborg.  

Lærredet er grundet. Så skal der farvelægges, i lette strøg. Der skal liv til kinderne. 

“Smil, og dér hvor æblekinderne stikker frem, dupper du med farve. Jeg er glad for cremede produkter og bruger gerne en læbestift som blush. Ljgesom blush kan duppes på læberne. Jeg er ligeglad med labels.”

Næste heat er øjenbrynene. 

“Det er mere end okay, at brynene ikke er plukket i facon. Det handler om, hvordan de bryn, du har, sidder. Brug en brow gel, og tænk på, at du hverken skal børste dem horisontalt eller vertikalt. Børst i stedet hårene ud mod tindingen. Det ser mest naturligt ud. Den samme retning skal du børste dine vipper med mascaraen.” 

Sine rammer noget i mig. Mit anstrengte forhold til mascara. Det føles som bly, der er smurt på vipperne. Det ser pænt ud. Men kan det gøre op for den lidelse, det er at have på? 

“Ja!” svarer Sine Ginsborg. 

“Mascara kan live dig op. Og du behøver ikke komme det på alle vipper. Kun på den øverste del af øjenlåget og kun den yderste tredjedel af vipperne ud mod tindingen. Det løfter øjet og giver det en smuk mandelform.” 

LÆS OGSÅ: 6 af skønhedsbranchens største ikoner

Læberne skal blot have et strejf af en gloss eller en svagt rosafarvet læbestift, som effektivt nok også kan duppes på kinderne, hvis det står til Sine Ginsborg. Og så er der den sidste afgørende detalje, som, ding-ding-ding, giver point til udseendet.  

“Neglelak udstråler overskud. Vælg en klassisk rød eller en nude. Det er ikke her, du skal lege med sjove farver.”

Den bedste rutine for at få en god nats søvn er kørt i stilling, huden har fået en overhaling, og verdens nemmeste makeup med få produkter er lagt. Nu handler det om at holde fast og blive ved. “Yes we can!” siger jeg til hende med velsmurt hud og ferskenkinder i spejlet. Men jeg har stadig til gode at få gang i den sortklistrede vippebørste. Den ligger bare der på hylden og truer. Mascara eller ej. For en time siden, igen over morgenmaden, mindede jeg min mand om, hvordan han havde omtalt min hud for et par måneder siden. Det havde han selvfølgelig glemt alt om. Men kan kunne da godt huske, at huden havde set “lidt slidt ud.” Han undersøgte mit ansigt, zoomede ind på panden, så på kinderne, og så så han mig i øjnene. “Jeg tror faktisk, det har hjulpet, det du har gjort.” Halleluja. 

Anbefalet til dig