Får du nok flavonoider? Tjek lige her
Foto: Getty Images Sæt kulør på din tallerken!

Får du nok flavonoider? Tjek lige her

Flavonoider er plantestoffer, der giver frugt og grøntsager deres flotte farver. Men plantestofferne har også vist sig at have en gavnlig effekt på helbredet. Se her, hvorfor du skal spise masser af flavonoider – og hvor du finder dem.

Frugt og grønt bugner af vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer, og at store mængder af de grønne sager er med til at holde os sunde og raske, det er der ikke noget nyt i. Men nu viser et internationalt studie, at det særligt er indholdet af de såkaldte flavonoider i frugt og grønt, der har en gavnlig sundhedseffekt.

Undersøgelsen, der er støttet af bl.a. Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse, viser, at flavonoider bl.a. kan være med til at hæmme kræftcellers vækst, sænke blodtrykket og mindske betændelsestilstande i kroppen.

Spiser du således mad, der er rig på flavonoider, har du ifølge forskerne en lavere risiko for at dø af hjertekarsygdom, ligesom plantenæringsstofferne menes at mindske risikoen for at dø at kræft med helt op til 30 pct, og ifølge undersøgelsen har flavonoiderne særligt en positiv effekt på rygere og folk med et højt alkoholforbrug.

Læs også: MK principperne: Sådan skal du spise

Flavonoider findes især i mange frugter og grøntsager, men nogle fødevarer har et særligt højt indhold af flavonoider. Så for at opnå den største effekt af de sunde stoffer, anbefales det derfor, at du spiser så mange forskellige fødevarer som muligt for at sikre, at du på den måde for så mange forskellige former for flavonoider som muligt. Jo flere, jo bedre!

Hvad er flavonoider?

Flavonoider er en gruppe plantestoffer, som findes naturligt i planter og træer. Særligt grøntsager og frugt er meget rige på flavonoider. Desuden findes plantestofferne i nødder, te, chokolade og rødvin.

Der findes over 5000 forskellige typer flavonoider i naturen, og plantestofferne fungerer dels som smagsstoffer, dels som farvestoffer. Det er fx flavonoiderne, der kan give en lidt tør og bitter smag, ligesom de giver frugt og grøntsager deres flotte, klare farver.

Flavonoiderne er desuden med til at beskytte frugt og grønt mod UV-skader fra lys samt den iltning, der kan nedbryde dem og reparere skader, som planten eller frugten bliver påført.

Læs også: Vi tester Grøn Sense: Er det en kur, der dur?

Få din daglige dosis

Studier viser, at hvis du spiser ca. 500 milligram flavonoider om dagen, kan du nedsætte din risiko for at dø af hjertekarsygdomme og kræft. Heldigvis behøver det ikke at være besværligt, og følger du de officielle kostråd og spiser masser af frugt og grønt, bør du faktisk være dækket godt ind.

Du kan selvfølgelig kombinere dine fødevarer på mange måder, så de tilsammen giver dig de anbefalede 500 milligram flavonoider dagligt.

For at sikre dig, at du får din daglige dosis og gør noget godt for din sundhed, kan du fx drikke og spise følgende: En kop te + et æble (med skræl) + en appelsin + 100 gram blåbær + 100 gram broccoli

Kilder: Hjertenyt, Hjerteforeningen, Cancer.dk, Netdoktor.dk

Kosttilskud giver ikke samme effekt

Er du ikke til frugt og grønt, kan det være fristende at ty til kosttilskud med flavonoider for at være sikker på, at du er dækket tilstrækkeligt ind. Men ifølge forskerne har kosttilskud ikke den samme effekt som frugt og grønt. Det skyldes bl.a., at flavonoiderne fra naturens hånd består af  over 5000 forskellige stoffer, og den variation er ikke mulig at få i én pille.

Her finder du flavonoiderne:

Flavonoider findes i en stribe af frugter og grøntsager, men nogle fødevarer har et særligt højt indhold af de gavnlig plantestoffer. Koncentrationen af flavonoider er ofte højere i skrællen end i selve frugten, nødden eller grøntsagerne.

Her finder du flest flavonoider:

  • Abrikoser
  • Auberginer
  • Bananer
  • Bladselleri
  • Blåbær og andre bær
  • Broccoli
  • Bønner
  • Citrusfrugter
  • Chokolade (mørk, minimum 70% kakaoindhold)
  • Ginko biloba
  • Grønkål
  • Grønne peberfrugter
  • Havtorn
  • Jordnødder
  • Kakao
  • Kirsebær
  • Løg
  • Persille
  • Sojabønner
  • Spinat
  • Te (grøn og sort)
  • Tomater
  • Rødvin
  • Æbler (med skræl)
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund kost og Sygdom