Natasja Crone
SPONSORERET indhold

Natasja Crone: ”For mig er fysisk og mental sundhed svært at skille ad”

For tv-vært Natasja Crone har en diskusprolaps sat en stopper for hendes løbetræning, men været startskud til at hun fandt nye, alternative måder at træne på. Træning er blevet en nødvendighed for, at hun kan fungere optimalt i hverdagen.

Af: Redaktionen Foto: Privat
13. aug. 2020 | Sundhed | ALT for damerne

Hvad er sundhed for dig?

"For mig er fysisk og mental sundhed svært at skille ad. Jeg har selv haft problemer med ryggen, og jeg blev for lidt over 10 år siden opereret for en diskusprolaps. Her gik det op for mig, hvor ekstremt indgribende og invaliderende det er at have konstante smerter, og hvor meget det påvirker ens mentale helbred.

Jeg er efterfølgende blevet klar over, hvor privilegeret jeg er, hvis jeg kan stå op om morgenen uden at have nogle smerter, og hvis jeg kan gøre, som jeg vil med min krop. Det er et privilegie, man slet ikke er bevidst om, medmindre man har prøvet andet i en periode.

Derfor er fysisk sundhed for mig følelsen af, at min krop vil det samme, som jeg vil. Der ligger en enorm frihed i det. For mig handler det ikke om, hvorvidt jeg vejer et par kilo mere eller mindre end normalt, for det er ikke noget, der ødelægger mit humør. Men det gør det, hvis min krop afholder mig fra at kunne gøre de ting, som jeg gerne vil."

Hvordan sørger du for at holde dig i form?

"Jeg træner kke så meget konditionstræning på grund af mine udfordringer med ryggen, men jeg er i stedet begyndt på andre træningsformer i et fitnesscenter. Her træner jeg både alene og på hold. Når jeg træner, er det i højere grad styrketræning med fokus på core og træning af min smidighed og balance."

Hvordan har dit forhold til sundhed ændret sig med tiden?

"Der er med tiden kommet nogle benspænd og begrænsninger, som ikke var der før i tiden. Jeg har altid været meget glad for at løbe, og førhen kunne jeg sætte mig nogle mål, som at jeg gerne ville løbe et halvmaraton, og så ville jeg træne op til det. Derudover dyrkede jeg virkelig mange sportsgrene med bolde, og det kan jeg heller ikke så meget mere. Nu er jeg tvunget til at gøre nogle andre ting, som er bedre for min krop.

Jeg er nødt til at prøve at opdage og tvinge mig selv til at blive glad for nogle andre ting, end hvad jeg ellers har været. På den måde har min træning i hvert fald ændret sig meget, for jeg tager flere hensyn til min krop, end jeg gjorde førhen."

Hvornår føler du dig allermest sund?

"Det gør jeg sjovt nok lige efter træning. Der er ikke noget som at kæmpe sig ned til en træningstime, som man måske i virkeligheden ikke lige har lyst til, men får gennemført. Følelsen bagefter er så god. Jeg føler mig allermest sund, når jeg har brugt min krop aktivt. Den der følelse af, at musklerne er ømme efter at være blevet brugt. Det giver mig virkelig en følelse af sundhed."

Hvordan sørger du for at give dig selv den bedste start på dagen?

"Jeg har ikke nogen faste rutiner som sådan i forhold til kost. Min kost varierer meget, og jeg har aldrig fulgt en kur. Det er ikke et sundhedsråd, men det eneste konstante i min diæt og som virkelig fungerer for mig, er te. Jeg drikker altid en kop te om morgenen og generelt mange kopper i løbet af dagen. Jeg kan også finde på at drikke te til maden."

Har du en vane, du gerne vil ændre på?

"Jeg har en vane, som jeg tror, at jeg deler med rigtig mange andre. Om aftenen skal jeg lige se, om der er noget godt i slikskabet. Og så skal jeg bare lige have en lille ting. Jeg har heldigvis droppet vaner som festrygning for mange år siden efterhånden, og jeg synes faktisk ikke, at jeg har så mange dårlige vaner. For mig handler det egentligt mere om, at jeg gerne vil få nogle nye og gode vaner. Noget træning eller en motionsform, som jeg ikke har opdaget endnu. Det skal jeg gå på opdagelse i."

Hvornår har træning og kost gjort en forskel for dig?

"Efter mine rygproblemer er det blevet meget vigtigt, at jeg passer min træning, for ellers begynder den at gøre ondt igen. Før i tiden var træning mere noget, der var godt for mig at gøre, men ikke som sådan en nødvendighed. Nu er det blevet begge dele, da træning er afgørende for, om min ryg fungerer eller ej, så i den forbindelse gør træning en stor forskel.

Derudover er jeg fyldt 50, så jeg er nødt til at tage træningen mere alvorligt for at holde kroppen ved lige."

Hvad er dine erfaringer med online træning?

"Jeg opdagede først rigtigt online træning under Corona epidemien, hvor jeg brugte det meget. Det giver så god mening at bruge online træning, hvis man ikke har tid eller mulighed for at komme ud og bevæge sig. Det fungerer virkelig godt, og jeg har brugt det meget som erstatning for min almindelige træning og for at have en følelse af velvære i hverdagen."