Maraton

Foto: Christina Hauschildt

366 Maraton på et år

Annette Fredskov vil løbe et maraton hver dag i et år

I 2009 fik den i dag 40-årige Annette Fredskov konstateret sclerose, men hun vandt over sygdommen ved at træne sig op til sit første maraton, mener hun selv. Fra 15. juli i år har hun sat sig for at løbe et maraton om dagen i et år. Det fortæller hun i et interview med ALT for damerne.

Et par måneder efter at Annette Fredskov besluttede sig for at begynde at træne op til at gennemføre de 42,195 km, forsvandt symptomerne på sclerosen. Hun blev ikke længere svimmel eller fik føleforstyrrelser, hvor det prikkede og stak, som om arme og ben sov. Og nu to år efter mærker hun stadig intet til sygdommen. Annette er sikker på, at det er en kombination af hendes mentale indstilling og løbetræningen, der har holdt hende rask.

− Hvad du selv tænker, har meget at gøre med, hvordan sygdommen udvikler sig. Jeg ved godt, at det er enormt provokerende for mange mennesker at høre, og jeg har også fået nogle mindre pæne mails. Men jeg tror, at hvis man lever meget med frygt og angst, så kommer der til at ske dig noget. Lever du til gengæld med tillid og tror på, at ting kan lade sig gøre, så vil de gode ting nemmere ske for dig.

 Læs også: Fra 5 km til halvmaraton

Maraton-afhængighed har konsekvenser
Den overbevisning gjorde i hvert fald, at Annette gennemførte sit første maraton i oktober 2010. Siden er det blevet til 92 maraton.

Det er ikke alle Annettes venner, der forstår hendes afhængighed af maraton, og hendes ambitioner har haft nogle klare sociale konsekvenser, men dem er hun klar til at acceptere.

− Jeg har nok været prototypen på en pæn pige med lidt lavt selvværd. Jeg har levet meget af mit liv efter at forsøge ikke at svigte andre. Jeg er gået fra at være en pæn pige, der skulle fikse alle andre og så selv være et totalt kaos til at prioritere, hvad der er bedst for mig og mine nærmeste. Og det har været en kæmpe gave at nå dertil.

14. juli 2013 løber Annette Fredskov det sidste maraton i projektet, og hun er klar over, at der vil komme dage, hvor hun vil sætte sig ned og tude.

− Det er jeg forberedt på. Men jeg er også sikker på, at jeg kommer ud over det. Jeg er ikke bange for det. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det kommer til at føles at stå der den sidste dag. Eller hvad der kommer til at ske resten af mit liv, når jeg laver det her projekt. Det er da bare et eventyr. Og der er ingen grænser.

Læs hele interviewet med Annette Fredskov og om de konsekvenser hendes valg har for familielivet i denne uges ALT for damerne nr. 28.

Et maraton om dagen

Annette Fredskov, 40, bor i Næstved sammen med sin mand Ulrich og sine to børn Emilie (10) og Viktor (8) fra et tidligere ægteskab.

Annettes projekt er: 366 maraton på 365 dage, og starten lyder den 15. juli. Hun skal løbe to maraton på den sidste dag.

Indtil i dag har hun gennemført 92 maraton, og 22. juli løber hun sit maraton nr. 100.

Hendes hurtigste tid er 3 timer, 36 min og 54 sek. Den langsomste tid var på den kinesiske mur, hvor hun løb på 6 timer, 5 min og 18 sek.

Lige nu har Annette syv par løbesko. I løbet af det år, hvor hun skal løbe 366 maraton, forventer hun at slide 25 par løbesko op.

Annette har allieret sig med en læge på Rigshospitalet, som skal lave målinger på hende undervejs i projektet og tjekke, at alt er i orden. Rent lægefagligt er hun blevet frarådet at gennemføre projektet, men samtidig er hendes læge overbevist om, at hvis hun bare kommer igennem de første to måneder, så skal hun nok holde hele vejen, fordi kroppen vænner sig til den nye belastning.

Følg Annettes år med 366 maraton på Annettefredskov.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Marathon