familiemiddag
SPONSORERET indhold

Min familie kritiserer mig konstant

Min familie giver mig konstant kritik og kommenterer på alt, som jeg gør. De har fået mig til at føle, at jeg er en belastning at være sammen med og mit selvværd er helt i bund, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
19. jul. 2019 | Livsstil | Hjemmet

Spørgsmål om konstante kommentarer og kritik

Jeg er 24 år gammel og ud af en familie med mange søskende. Når vi er samlet, ender jeg altid med at være den, der konstant bliver rettet på. Det er alt fra min søster, der skærer ansigt, hvis jeg snakker med mad i munden eller spiser for meget til min mor, der synes, at jeg fylder og larmer for meget. Det er hele min familie, der har det med konstant at kommentere min gøren og laden, når vi ses, og det gør mig altid utrolig ked af det. Jeg har før prøvet at italesætte det, når det har stået på. Her fastholder de andre så deres kritik og har travlt med at bekræfte hinanden i, at det er fordi, jeg gør noget, som irriterer dem.

LÆS OGSÅ: Min søster lægger pres på mig

Sidste gang, vi alle var hjemme, holdt jeg deres kommentarer og kritik ud ret længe uden at sige noget. Da det så til sidst blev for meget, og jeg blev ked af det, sagde jeg, at jeg havde brug for en pause og trak mig fra middagsbordet. Dagen efter startede min mor forfra om noget, jeg igen gjorde forkert. Jeg brød sammen og fortalte hende, hvordan jeg føler, at jeg konstant er en belastning at være sammen med. Hun sagde så, at de aftenen før, efter, at jeg havde forladt bordet, havde talt om, at de nok var gået over stregen. Alligevel fortsatte det. Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op. Jeg har jo tydeligvis noget, jeg skal arbejde på i forhold til mine manerer, men ellers har jeg svært ved at se, hvad det er, jeg hele tiden gør forkert. Skal jeg italesætte det over for dem? Hvis ja, hvordan så? Mange gange, når vi har været sammen, er mit selvværd helt i bund, for hvis min egen familie ikke kan holde mig ud, hvem kan så?

Vibeke Dorph om mobning af familiemedlemmer

Jeg har meget svært ved at forstå dine søskende og nok især din mors ageren i det her. Det er en usund og usympatisk adfærd, når folk slår sig sammen og vogter over og konstant kommenterer en enkelt persons måde at være på. Det kaldes også for mobning, og en ting er at børn og umodne voksne kan finde på at mobbe, men når det er ens egne familiemedlemmer og især ens mor, så er det ekstra ondt. Når jeg læser din mail, kan jeg ikke lade være med at tænke, om du måske stikker lidt ud i familien? Ikke pga. åndssvage detaljer som smasken eller snak, men mere som det menneske, du er. For det er jo ofte de mennesker, der er eller tør være en lille smule anderledes, der bliver kanøflet. Kan det være det, der er tale om her? Altså, at janteloven er på spil, og din familie har travlt med at pille dig ned, så du ikke stikker for meget ud og i stedet bliver en del af flokken?

LÆS OGSÅ: Min mor favoriserer min bror - hvad gør jeg?

Lige meget hvad, så er deres opførsel meningsløs og tåbelig, men det kan jo være, at de slet ikke er klar over, hvor ondt det gør på dig. I så fald må du jo se at få dem det gjort klart. Når din søster næste gang påtaler din måde at spise på, eller din mor kritiserer dig for at tale for højt, så lad være med at udhold pinslerne indtil det bliver for meget. Fortæl dem i stedet så roligt som muligt, hvad deres kritik af dig gør ved dig og spørg dem så om, hvorfor det er så vigtigt for dem at gøre dig ked af det? Du sidder jo heller ikke hele tiden og vogter over dem, vel? Måske du derefter også skulle holde lidt afstand fra din familie og dyrke de mennesker, der kan lide dig for den, du er. For din families opførsel fortæller intet om dig. Den siger kun noget om, at dine søskende og din mor i øjeblikket har tabt alt anstændighed. Det ville derfor være passende, hvis de fik lidt tid til i ro og fred at tænke lidt over det.

Anbefalet til dig