Brevkasse Vibeke Dorph Min forkælede nevø har skabt splid i familien

Foto: Getty Images For 12 år siden gjorde jeg alt, jeg kunne for at hjælpe min nevø, men en gammel konflikt har skabt splid i familien, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min forkælede nevø har skabt splid i familien

Min søster spurgte for 12 år siden, om jeg ville hjælpe hendes søn til Danmark. Jeg gjorde, alt jeg kunne. Kort efter blev hun dog sur på mig på grund af penge, og den konflikt rumsterer stadig, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om familiefejde gået i hårknude

For 12 år siden spurgte min lillesøster, som bor i Østeuropa, om jeg kunne hjælpe hendes dengang 33-årige søn til Danmark. Det skal nævnes, at jeg kun kendte min lillesøster og hendes søn ganske lidt. Jeg forlod nemlig mit fødeland, da jeg var 24 år, nu er jeg 79 år.

Aftalen var, at så længe min nevø intet arbejde havde, så kunne han bo her gratis, og når han fandt et job, skulle han betale lidt i husleje, så han samtidig kunne spare op. Han boede gratis i en treværelses møbleret lejlighed i de første fire måneder, og da han fik et job, skulle han så betale et par tusinde, der dækkede alt. Det beløb syntes min søster var for højt.

LÆS OGSÅ: Jeg har lyst til at slå hånden af min junkiebror

Vi hjalp min nevø med alle de administrative ting i forbindelse med hans opholdstilladelse. Min ældste datter oversatte hans CV, min yngste datter skaffede ham et job, og alle sørgede for at invitere ham hjem til middag – invitationer der dog aldrig gik den anden vej.

Ganske kort tid efter sin ankomst til Danmark fandt jeg ud af, at mor og søn havde et meget tæt forhold. De talte længe sammen hver dag, hvor hun forsynede ham med forskellige råd. Da min nevø på et tidspunkt fik en kæreste, der flyttede ind hos ham, hævede jeg huslejen med tusinde kroner på grund af de stigende udgifter til el, vand og varme.

I min søsters øjne var jeg nu blevet til en gemen bolighaj, og hun cuttede helt forbindelsen til mig. Der er nu gået 10 år. Min nevø vil ikke kendes ved os, og min søster hører jeg aldrig fra. Jeg må sige, at jeg føler, at det er helt ufortjent, men hvad tænker du? Og hvordan bliver jeg mon forsonet med min søster?

Vibeke Dorph råder til at tage kontakt til søster

Jeg kan sandelig godt forstå, at du er ked af, at du har fået så meget utaknemmelighed retur for sin egen store hjælpsomhed. Det er jo helt ubegribeligt, for både du og dine børn har jo stået på hænder for at hjælpe din nevø og kun modtaget bebrejdelser fra din søsters side for det.

LÆS OGSÅ: Jeg er bekymret for min nedslidte mor

Nu lyder det da også til, at nogen har glemt at cutte navlestrengen mellem mor og søn, og mon dog ikke det er der, hunden ligger begravet? For hvis din søster har druknet sin søn i forgudelse og helt været blind for andet end hans ve og vel, så har det smittet af på ham, der dermed har lært sig, at verden kun er til for ham, og at hans velbefindende står over alle andres. Både han og din søster kommer derfor heller aldrig til at forstå, hvorfor du har tilladt dig at stille – helt rimelige – krav til ham i stedet for blindt at deltage i forgudelsen af ham.

Den type symbioser er det svært at stille noget op overfor, for hverken din søster eller din nevø er i stand til at se problemet, og de er således også fuldstændig uimodtagelige overfor almindelig sund fornuft. Vil du derfor gerne have lagt denne her oplevelse bag dig og forsones med din søster, så kontakt hende og spørg til hendes ve og vel. Men forsøg så vidt muligt at lade være med at rode mere rundt i søn-sagen, for her har din søster et blindt punkt, og det bliver hun sikkert blive ved med at have.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Familieliv