Min kærestes jalousi ødelægger mit studieophold Vibeke Dorphs Brevkasse Hjemmet

Foto: Getty Images Min kæreste er meget jaloux og kontrollerende, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min kærestes jalousi ødelægger mit studieophold

Min kæreste og jeg har normalt et godt forhold, men siden jeg er taget et halvt år til udlandet for at studere, har han været meget jaloux. Han kalder det for utryghed og kan ikke klare, at jeg er på ture, hvor der er andre drenge med. Jeg føler mig begrænset og kontrolleret, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om kæreste hjemme i Danmark

Jeg er en ung kvinde, der lige er rejst et halvt år til udlandet for at studere. Det er uden min kæreste, som jeg har boet sammen med det sidste halvanden års tid. Jeg synes ellers, at vi har et godt forhold, men efter at jeg er taget afsted, så er der kommet en side af ham frem, jeg godt lidt vidste, var der, men som nu fylder alt. Det handler om jalousi fra hans side – som han kalder for utryghed. Jeg er rejst på udveksling med en studieveninde, som også har en kæreste.

LÆS OGSÅ: Hvorfor vil min kæreste ikke have sex med mig?

Min kæreste kan nu slet ikke klare tanken om, at han er der, og han kan heller ikke holde ud, at jeg ses eller tager på ture, hvor der er andre drenge med. Han er selv virkelig ked af, at han har det sådan, og jeg prøver at være forstående og foreslå løsninger, som kan gøre ham tryg, men han siger, at det er fyrene, han ikke stoler på.

Jeg er frustreret og føler mig begrænset og kontrolleret i min gøren og laden. Jeg er ellers et udadvendt menneske, som gerne vil opleve og møde nye mennesker. Jeg har foreslået min kæreste, at han prøver at tale med andre om det, men det vil han slet ikke høre tale om. Jeg er så bange for, at det her kommer til at skubbe mig væk fra ham, for jeg synes virkelig hans opførsel signalerer, at han ikke stoler på mig. Vi bliver ved med at diskutere det, og jeg ved, at han i bund og grund helst vil have, at jeg ikke omgås mænd. Så hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at fortælle ærligt om situationen

Det er ganske forståeligt, at din kæreste kan have det svært med, at du er rejst ud på eventyr, mens han er efterladt hjemme i den grå hverdag. Den slags kan sagtens generere turbulens i et forhold, og fred være med det. Det, der ikke er så godt her, er din kærestes måde at tackle eller rettere ikke at tackle sin egen jalousi på.

LÆS OGSÅ: Min kæreste vil have lov til at flirte med andre kvinder

Jeg bryder mig nemlig ikke om, at han konstant skal belemre dig med sine jalousifølelser i stedet for at tale med andre om dem eller gøre noget ved dem selv. Derved kaster han ikke bare en kedelig skygge over din rejse, hvilket han ikke kan være bekendt, endnu værre så gør han også dig medansvarlig for, at han har det, som han har det. For indirekte siger han jo til dig, at det er dig, der skal underordne dig hans jalousi ved at lade være med at tale med andre fyre, i stedet for at han selv gør noget ved problemet. Selv at tage tyren ved hornene er dog den eneste måde, hans problem kan blive løst på, og det synes jeg, at du skal gøre ham klart.

Så drop medlidenheden og fortæl ham, at hans jalousi er trættende at høre på og kun noget, der foregår i hans eget hoved. Det er således også kun ham, der kan ændre sit tankemønster. Og det skal han. For naturligvis skal du både nu og fremover kunne tale med lige så mange mænd, du har lyst til, uden at skænke din kæreste en tanke. Hans jalousi må han således løse selv – evt. ved at tale med en psykolog. Vil han ikke det, så har han kun sig selv at takke for, at du helt forståeligt snart får nok og siger stop.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Jalousi, Parforhold og Brevkasse

610x200_woordy_knap2.jpeg