Cupcakens storhedstid er over, men heldigvis er afløseren her.
SPONSORERET indhold

Cupcaken er død: her er din nye favoritspise

Hvad skete der med cupcaken? Fra at den var alle steder, er den nærmest forsvundet fra såvel diverse tv-serier som fra gadebilledet.

Af:: Lucia Odoom Foto: Alamy
29. jul. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Det trendspottende livsstilssite Refinery29.com har for nylig erklæret cupcake-æraen for ovre i artiklen "Why I am glad the cupcake Craze has finally ended".

Da trenden for alvor tog fart begyndte cupcakekæder at skyde op som paddehatte. Herhjemme var det Agnes Cupcakes, der var fanebærer og blev spået en lys fremtid på linje med kæder som "Joe and The Juice" og "Lagkagehuset", men i dag er der kun de sørgelige krummer tilbage, og Agnes Cupcakes er nu lukket (PRÆCISERING: Agnes Cupcakes er lukket som selvstændig kæde, men selskabet Solarex Mad & Vinhus overtog alle rettigheder til varemærket i august 2013 og vi leverer i dag Agnes Cupcakes til bryllupper eller andre store fester samt firma events, red.).

Men Agnes Cupcakes er tilsyneladende ikke alene om at bukke under. En del cupcake-kæder har nemlig drejet nøglen om på verdensplan. Senest den amerikanske kæde Crumbs Bake Shop, og ifølge Refinery29 skyldes det, at cupcaken er en tand for sød.

For sød og kvalm
Det er dessertblogger og kogebogsforfatter Anne Molkte Hansen enig i. Hun driver til daglig bloggen Anneauchocolat.dk, hvor hun deler ud af sin store viden om og passion for dessert og chokolade:

- Cupcaken kan godt blive en anelse for tør, sød og kvalm, siger hun.

Ifølge Annes kollega og madblogger på Chocolat.dk Maja Ambeck er en ny kandidat til tronen kørt i stilling. Et alternativ, der indeholder flere friske råvarer end den hvinende søde cupcake; den hjemmelavede ispind.

Og her taler vi altså ikke bare den model, der bliver det simple resultat af en sjat saftevand og nogle minusgrader, men den hjemmelavede, chokoladeovertrukne flødeispind med pistacienødder, frysetørrede frugter og måske endda sorbet. Magnum inviterede for nylig til isworkshop i Magasin. Her kunne folk helt selv designe deres egen ispind og henover sommeren er små isbutikker som "Olufs Is" på Østerbro i København blevet voldsomt populære.

Her er cupcakens afløser
Ifølge Maja Ambeck er isen den perfekte erstatning for cupcaken.

- Jeg tror, den hjemmelavede ispind er blevet populær, fordi du ligesom med cupcaken selv kan skabe et look og designe og pynte din is. Folk kan godt lide desserter, de kan gøre mere personlige, og så har madlavningsglade mennesker en tendens til at søge udfordringer og ispinden kan laves på mange forskellige nivauer, forklarer hun.


Maja's hjemmelavede ispinde fra Chocolat.dk

Is er for de fleste lig med sommer, så når vejret dæmper sig, mener Anne Moltke Hansen, at cheesecake også har vundet indpas, som et trendy alternativ til at stille sukkertrangen.

Den amerikanske ostekage har det til fælles med cupcaken, at den er til at lave selvom der ikke står konditor på CV'et. Det er DJ Christel Pixie et godt eksempel på. Hun dyrker desserten på hobbyplan og har sat en ære i og brugt lang tid på at forfine sin opskrift som ifølge Anne Au Chocolat har fået en del streetcred i madblogmiljøet. Desuden er det endnu en dessert, der er mange holdninger til. Det er et spørgsmål om signatur:

- Gruden til, at cheesecakes er blevet et hit, er, at de er legendariske, men igen også, at der er mange forskellige skoler og holdninger til, hvordan en ægte cheesecake skal være. Der er mulighed for at lege og sætte sit personlige præg, siger hun.


Mini cheesecakes. Foto: Anneauchocolat.dk