Anti-voldtægtskampagne
SPONSORERET indhold

”Det er aldrig en opfordring til sex at gå udfordrende klædt”

For mange undlader at anmelde voldtægt. Det skal ny anti-voldtægtskampagne rette op på.

Foto: Københavns Kommune
13. apr. 2015 | Livsstil | Eurowoman

En kampagne mod voldtægt er i de seneste dage er gået viralt på de sociale medier. Vi har spurgt en række fagfolk, hvorfor de mener, tiden er inde til et opråb på området.

Kampagnens initiativtager er politiker Charlotte Lund (EL), der er medlem af København Kommunes Sundheds- og Omsorgsudvalg. Hun fortæller her, hvorfor en anti-voldtægtskampagne er en nødvendighed netop nu:

- Der er stadig så mange problemer med at få folk til at anmelde det, når de er blevet overfaldet, siger Charlotte Lund.

- Mellem 3.000 og 4.000 kvinder udsættes årligt for seksuelle overgreb, voldtægt og voldtægtsforsøg. Kun omkring 1000 henvender sig på traumecenteret efter et overfald og kun ca. 400 går videre med det i retten, fortsætter Charlotte Lund.

LÆS OGSÅ: 4 typiske former for angst: Dét skal du være opmærksom på

Hun påpeger, at en væsentlig årsag til at mange undlader at anmelder et overfald, er fordi de frygter at blive mødt af fordomme:

- Der er en tendens til at de første spørgsmål et voldtægtsoffer bliver mødt af blandt omverdenen og de myndigheder de kontakt med, er: var du fuld? Og hvad havde du på? fortæller hun.

- Der er brug for en holdningsændring. Hvis disse bebrejdende holdninger er medvirkende til, at man ikke søger hjælp, så er det samfundet der har fejlet, siger Charlotte Lund.

Vores holdninger skal have en rusketur
Helle Hald, der til dagligt hjælper voldsofre, voldtægtsofre og incestramte på vej i retssystemet, er begejstret for den nye kampagne. Hun mener, at kampagnens hovedfokus på en ændring af folkets holdning, er det helt rigtige sted at sætte ind:

- Det er fantastisk at starte et sted, hvor vi ser på vores eget syn på hinanden. Vi må væk fra holdningen: Hun er nok selv ude om det, som hver 7. dansker mener, siger Helle Hald.

- Vi er nødt til at få en holdningsændring i hele samfundet, for dem der dømmer, domsfolk og politiet er også en del af samfundet. Politiet danner sig for hurtigt en holdning om, hvorfor pigen er endt i en voldtægtssituation, når hun er stang barcardi. Det kan ikke være rigtigt. Politiet skal tage hendes henvendelse seriøst uanset, hvor fuld hun er, siger Helle Hald.

- Som advokat kan jeg pege på mange mangler i retssystemet, hvor jeg ikke mener pigerne bliver behandlet ordentligt, uddyber Helle.

Psykolog og daglig leder af foreningen Girl Talk Anna Bjerre, nikker genkendende til problematikken. Hun er i sit rådgivningsarbejde støt på flere piger, der efter et overfald, er blevet mødt af retssystemets fordomsfulde adfærd:

- Jeg havde samtaler med en pige, som var blevet voldtaget af sin ekskæreste. Efter overfaldet har man sat spørgsmålstegn ved, hvilket noget tøj hun havde på, og om hun havde sagt ordentligt nej, fortæller Anna Bjerre.

Derfor er Anna Bjerre ligesom Helle Hald meget positivt stemt overfor den nye kampagnes budskab, der går på at: uanset om man har drukket for meget, klædt sig sexet eller flirtet, så er voldtægt aldrig den voldtægtsramtes skyld. Til det siger Anna Bjerre:

- Jeg synes den sætter hovedet på sømmet. Det er "spot on". Det er vigtigt at man holder på, at det ikke er pigens egen skyld. Heller ikke selvom pigen har haft en lårkort nederdel på, understreger Anna Bjerre.

LÆS OGSÅ: 11 oplevelser du ikke må gå glip af dette forår

Ikke manden bag busken
Det er ikke kun advokat Helle Hald og psykolog Anna Bjerre, der giver kampagnen en varm velkomst. Også på Facebook, har kampagnen i den grad fået folk på de sociale medier til tasterne. På København Kommunes facebookside har mere end 2.500 mennesker delt og kommenteret opslaget. Men hvorfor kan man spørge, kan netop dette emne engagere os i så høj grad? Ifølge Charlotte Lund handler det om at:

- det ikke er manden, der springer frem bag busken, der står bag de fleste voldtægter. Det sker derimod i 75 procent af tilfældene blandt personer, der kender hinanden. Det tror jeg, er med til at gøre emnet mere nært. Mange mennesker har måske selv oplevet noget lignende eller kender nogen der har, siger Charlotte Lund.

- Og så er kampagnen med til at tricke manges retfærdighedsfølelse: Man skal selvfølgelig ikke skamme sig over noget, man ikke selv har været skyld i, afslutter Charlotte Lund.

Billeder med kant



Billederne der bliver brugt til kampagnen, kan virke stødende eller provokerende, men det er et bevidst valg, understreger Anne Bruun Blauert, der er ansat ved Center for seksuelle overgreb på Rigshospitalet:

- Det er vigtigt at billederne er skarpe i deres budskab, så de sætter tanker og holdninger i gang, og derved giver anledning til diskussioner. Desuden har billederne været et forsøg på at ramme de unge med skarpe slogans og billeder, fortæller Anne Blauert.

Charlotte Lund uddyber tankerne bag billederne yderligere:

- Det har været vigtigt for os, at kvinderne på billederne er helt almindelige. De er ikke modeller, men skuespillere. Vi har valgt nogle kvinder, man skal kunne identificere sig med, siger Charlotte.

- Vi vil sætte fokus på, at kvinderne hverken skal føle skyld eller skam. Og at man aldrig er medskyldig i et overgreb, der er begået mod en, siger Charlotte Lund.

De gode råd
Ud over at kampagnen sætter fokus på at ændre samfundets fordomsfulde holdninger, så er den også sat i verden for at fortælle ofrene, at der er hjælp at hente. Hvis du har været udsat for et overgreb, så skal du ifølge psykolog Anna Bjerre:

- Holde fast i din oplevelse af at blive krænket. Det ikke er forkert at have den følelse. Det er meget vigtigt at du fortælle nogen, hvad det er, du har oplevet, siger Anna.

Hertil tilføjer Anne Blauert fra Center for Seksuelle Overgreb, at de pårørende også skal være på dupperne:

- Hvis man kender nogen eller har en mistanke om, at der er nogen, der har været udsat for noget så ring herind og få noget råd og vejledning, udtrykker Anna.

Helle Hald påpeger da også vigtigheden af, at vi passer bedre på hinanden.

- Vi skal blande os og interessere os for hinanden. Det skal starte med de unge.

- Desuden er det aldrig en opfordring til seksuelt samvær at gå udfordrende klædt. Kvinder skal have lov at gå klædt præcis som moden foreskriver, afslutter Helle Hald.

LÆS OGSÅ: "Vi kvinder bliver målt på nogle andre parametre end mænd"

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at blive som dine forældre

LÆS OGSÅ: Hvornår er det okay at slå op med en veninde?