Dad Bod

Foto: Alamy Er Dad Bod det nye

Er ”Dad Bod” – det nye mandlige kropsideal?

En småkvabset mandekrop er hot.

Vi diskuterer flittigt kvinders sunde og usunde kropsidealer, og på det seneste er der kommet en bølge af accept i modebranchen af kvinder, som bruger mere end størrelse 36 samt af kvinder over 40, som endda er hottere end nogensinde før

Men det er sjældent, at det mandlige kropsideal er til debat. Det har en ny trend, der er gået viralt de seneste dage, lavet om på.

"Dad bod"
Den nye trend går under navnet "Dad Bod" og refererer til, at den småkvabsede farkrop er hottere end nogensinde, ifølge medier som theodysset.com og thealantic.com.
På instagram har omkring 3.000 mænd allerede taget den nye trend til sig og delt billeder med hashtagget @dadbod, hvor de stolt deres småbuttede maver frem:

Can't wait to get Tiahna back in the water. #dadlife #radkids #beardedfathers #dadbod

Et billede slået op af Rob Muller (@tiahna_tehndai) den 7. Maj 2015 kl. 4:01 PDT 

Et billede slået op af SirEMAN (@emankulit) den 7. Maj 2015 kl. 4:48 PDTDet samme sker på Twitter:

 

Leonardo Dicaprio og Jason Segel er to af de mænd, der viser, at sexapellen langt fra går tabt, selvom der kommer et par ekstra kilo på sidebenene.LÆS OGSÅ: 10 uforglemmelige Leonardo-øjeblikkeAnders Stegger: En "Dad Bod"

Også i Danmark kan vi prale af et stolt eksemplar på en Dad Bod - for man behøver vel at mærke ikke at være far for at spotte sådan en. Og Anders Stegger, vært på Go' Morgen P3, tog det da heller ikke ilde op, da vi fangede ham:  

- Tak, fordi I tager fat i mig. Lækkert. Det er ligesom at blive castet til en film som ham den puttede. Jeg er vel en form for Sam i Game of Thrones, og det gør mig faktisk ikke noget. Sam er klog og sød. Nok også mere end jeg er. Mine venner har en ting med at råbe "Move That Bus!" - ligesom i Ekstrem Hjemmeservice - hvis jeg fylder for meget eller er for irriterende, og det kan jeg faktisk godt lide. Det er ren kærlighed og det er min krop også.

Anders Stegger sætter nemlig croissanter, god mad og byture over jagten på en six pack og kæmpestore overarme:

- Det er svært at være så glad for mad og alkohol, som jeg er, og samtidig have en Stein Bagger-krop. Jeg synes sgu faktisk ikke, det er så skide vigtigt. Jeg prioriterer livskvalitet over crossfit, og det er det hele værd. Jeg tager en tur i svømmehallen indimellem for at få lidt motion. Det er afstressende og skide lækkert - også selvom alle tisser i vandet. Og helt ærligt, så synes jeg faktisk det er lidt grimt med sådan en perfekt fitnesskrop. Sorry, Stein. Jeg elsker min farkrop.

Bamsekroppen er det nye
Vi spurgte mandeforsker fra Aarhus Universitet Thomas Friis Søgaard, hvorfor han mener, at fænomenet Dad Bod ser dagens lys netop nu.

- Det er et relativt nyt fænomen, at mandekroppen er blevet gjort til et æstetisk objekt. Før i tiden var det primært kvindekroppen, der var udsat for andre kvinder og mænds vurderende blikke og blev værdisat ud fra deres æstetiske fremtræden. Men med forbrugersamfundets stigende dominans, er mandekroppen også kommet under lup. Mænd er i dag også nogle der bliver kigget på. Og det er de mere bevidste omkring, fortæller Thomas Friis Søgaard.

Derudover fremhæver Thomas Friis Søgaard to konkrete årsager til, hvorfor trenden er brudt ud nu:

- For det første reflekterer "Dad Bod" nogle af de idealer som i dag er knytter til ideen om den gode far. I 50'erne var faren patriark. Han var husets overhoved. Han sørgede for, at der var styr på tingene og mad på bordet. Går man op gennem 80'er og 90'erne sker der en redefinering af idealerne. Nu er den disciplinerede far med en krop som en industriarbejder, udskiftet med en omsorgsfuld faderfigur, der er i kontakt med sine følelser. Den autoritære træmand er blevet afløst af en rigtig bamsefar.

- For det andet mener jeg, at "Dad Bod" kan ses som en kulturel modreaktion på den fitnessbølge, som er dominerende lige nu. I dag er mange interesserede i fitness eller andre former for kropstræning. Her handler det om at udvise en høj grad af disciplinering og om at optimere sin krop bedst muligt. Man skal se godt ud og kroppen skal udstråle sundhed og effektivitet. Som modreaktion herpå dyrkes det afslappede og det naturlige med denne nye trend. Man kan sige, at "Dad Bod" er en konkurrerende moddiskurs til den fitte krop.

- Det er ikke overraskende, at der kommer sådanne modreaktioner. Tænk bare på 00'erne, hvor kropsidealet var den metroseksuelle mand, der som David Beckham barberede sin arme og ben. Nu er kropsidealet mere naturligt og forbundet med fuldskæg.

Vil trenden føre til, at mænd fra nu af vil læne sig tilbage i sofaen og spise sig småbuttede i pizza og søde sager? Det mener Thomas Friis Søgaard bestemt ikke:

- Dad bod er en trend blandt andre konkurrerende trends. Nogle vil tage den til sig og andre vil ikke, afslutter Thomas Friis Søgaard.

LÆS OGSÅ: De sjoveste reaktioner på filmen du ved, du ikke kan lade være med at se 

LÆS OGSÅ: Derfor liker jeg dig ikke på Tinder

LÆS OGSÅ: "For første gang mærkede han sin egen krop og sig selv."

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur