Iben Maria Zeuthen
SPONSORERET indhold

Iben Maria Zeuthen på Instagram: ”Stoooop! Kvinders underliv er ikke et offentligt anliggende”

Du har ikke fri adgang til at blande dig i andres livmoder, skriver journalisten på det sociale medie.

Af: Redaktionen Foto: Michael Stub/Her&Nu
04. aug. 2021 | Livsstil | ALT.dk

”… Det er totalt villa, Volvo og vovse. Næste skridt må være at lave en arving?"

Ovenstående spørgsmål falder på en rød løber til skuespiller Stephania Potalivo, som i et interview flere gange bliver spurgt ind til, hvornår hun skal have børn.

Det kan man se i en video på Instagram, som Iben Maria Zeuthen har lagt ud på sin profil med tilhørende kritik:

”Stooooooop! Kvinders underliv er ikke et offentligt anliggende! Du har ikke fri adgang til at blande dig i andres livmoder!!” skriver hun blandt andet og fortsætter:

”Hverken i den evindelige ”sundhedsfaglige” vinkel: Hvornår vi bør føde de børn, ligesom du ikke har fri adgang til nattelivet og nej, du har HELLER ikke fri adgang til andres livmoder på den røde løber. Selvom du kalder det ”journalistik”. Kvindens underliv er kvindens eget, og hvis du ikke respekterer det, er der tale om et overgreb.”

Iben Maria Zeuthen understreger, at der er tale om et strukturelt problem, hvilket blandt andet bakkes op af sanger Annika Aakjær, der også har kommenteret opslaget:

”Det er jo fordi, det er helt normalt at spørge kvinder om den slags, fordi det er helt normalt at interessere sig for den slags ved kvinder, som er kendte. Det siger meget om kulturen, mere end om den enkelte sladderblads-journalist jo – det er det, der er uhyggeligst.”

Tv-vært Petra Nagel er også enig i kritikken:

"Lige netop dét spørgsmål er hverken okay til en kendt/ukendt/hvilken som helst kvinde i hvilken som helst situation og i hvilken som helst alder. Det er ALDRIG okay. Det er faktisk kun ens egen partner, der må spørge ind til status på ens livmoder. Alle andre skal træde varsomt."

Et upassende smalltalk-emne

Problematikken er også blevet taget op tidligere på sommeren af ALT for damernes klummeskribent, tv-vært Gertrud Højlund, der pointerer, at snakken om børn ikke bør være et smalltalk-emne, der hurtigt bringes op til diverse familiefester og i overfladiske samtaler:

"Vi har fejlkategoriseret et helt emne som hyggelig smalltalk, selvom det for mange mennesker er følelsesladet, svært og konfliktfyldt. Nemlig børnesnak: Har du/I børn? Skal I have det? Hvor mange? Hvorfor ikke? Skal I have flere? Den slags...," skriver hun i klummen og uddyber, at det også kan være et sårbart emne for dem, der allerede har børn:

”Så snart man har fået et barn, så har fremmede mennesker en holdning til, hvornår man skal have nummer to eller nummer tre. Men måske har man hænderne fulde eller en fødselsdepression eller har bare haft en virkelig svær graviditet og fødsel eller 100 andre muligheder. Summa summarum: Børnesnak er ikke altid smalltalk. Og kan man alligevel ikke dy sig for at udfritte folk om, hvor mange arvinger de har og hvorfor, så bør man træde nænsomt.”

Læs hele klummen her, hvor Gertrud Højlund forklarer, hvad der skete, da hun lagde et billede op af sig selv med sin mindste niece på armen…

Anbefalet til dig