Julius Værnes Iversen Tableau
Foto: Dennis Morton Blomsterhandleren Julius Værnes Iversen foran Tableau, som åbnede sidste år, i Store Kongensgade i København.

Julius Værnes Iversen koger sit æg forskelligt alt efter, hvor han er i verden

Den moderne blomsterhandler og indehaver af blomstergalleriet Tableau laver udsmykninger i stor skala – fx 600 m² foran et fransk vinslot. Han besøger botaniske haver i hele verden, men spiser helst sin morgenmad på sengen derhjemme og går ualmindelig højt op i, hvordan han koger sit æg.

Hvordan ser din morgen typisk ud?

– Jeg kan godt lide at sove, så jeg er ude ad døren en halv time efter, jeg står op. Jeg kysser min kæreste Morten, går i bad, tager tøj på, går 100 meter ned ad gaden, og så er jeg her på Tableau, hvor jeg får min kaffe.

LÆS OGSÅ: Hvordan koger man det perfekte æg?

Hvad er den bedste morgen, du har haft?

– Det var, da jeg fyldte 30 i Paris. Jeg havde haft en fantastisk aften dagen forinden med 50 gæster fra Danmark. Vi spiste på Chez Georges, og bagefter tog vi på bar til klokken 6 om morgenen. Vi boede på Grand Amour, hvor jeg blev vækket af min kæreste, stadig lidt småfuld, og fik et kamera. Det var en hyggelig, stille og rolig morgen, inden vi tog i Jardin des Plantes, Paris’ botaniske have.

Hvad er den smukkeste have, du har set?

– Villa d’Este, en gammel bygning, som var ejet af en adelig familie fra Rom. De fik opført en have med næsten tusind fontæner, som er helt utrolig smuk.

Hvad er Tableau for et sted?

– Det er et studie i, hvordan man bruger blomster anderledes, end man har gjort før. Hvorfor skulle man ikke kunne hænge dem ned fra loftet eller lægge dem på gulvet og udforme dem som andet end en buket?

Hvem er jeres kunder?

– Det er typisk mode- og designbranchen. Vi laver events på en skala fra 5.000 til mange hundrede tusinde kroner. Noget af det vildeste, vi har lavet, var en kunstig kornmark på 600 m² foran et gammelt vinslot i parfumedistriktet Grasse i Sydfrankrig. Det var smykkefirmaet Pandora, der havde lejet stedet til et stort presseevent, hvor vi blev hyret til at skabe noget opsigtsvækkende. Vi lavede en stor konstruktion, fylde den med oasis og stak korn fra to fyldte lastbiler ned i. Vi var 30 mand, og det tog to hele dage. Sådan nogle store installationer er klart det sjoveste for mig. Jeg har altid arbejdet med blomster, så jeg har prøvet at lave buketter.

Fortæl lidt om din baggrund?

– Min far var stifter og indehaver af BB Blomster, som jeg nu har overtaget. Som dreng pressede jeg blomster og læste deres stamtavler, og da jeg var 12, begyndte jeg at arbejde for min far – jeg leverede buketter, fejede ude på gaden foran butikken i Hellerup og fik 40 kroner i timen.

LÆS OGSÅ: Chloe Wise var vegetar: "Men efter otte år vendte hedonismen tilbage, og i dag elsker jeg bare kød"

Hvad er det for en tatovering, du har på armen?

– Det er en del af et projekt, Hybrid, som vi lavede i vores galleri. I samarbejde med Sigrid Benedikte Strøyer (der tatoverer under navnet Sort Blæk, red.), satte vi en briks op, hvor man kunne komme ind og få tatoveret en blomsterhybrid på kroppen. Min ene tatovering er hybrid mellem en rose og en orkidé, den anden en anthurium og en ilex.

Hvad giver det dig at omgive dig med blomster?

– Meget! Jeg kan få det fysisk skidt, hvis en blomst ikke bliver behandlet ordenligt. Ikea har lavet et projekt, hvor de prøver at bevise, at planter kan fornemme god og dårlig stemning. De gav to planter lige meget lys og vand, men den ene blev mobbet, og den anden fik komplimenter. I løbet af 30 dage døde den ene, mens den anden stortrivedes. En af mine yndlingsplanter er en gammel sydafrikansk knoldvækst, edulis, der er dateret til år 200. Den skal ikke vandes, men suger vand fra luften og samler det i et vandreservoir, så den har til tørkeperioder.

Hvad er det bedste sted at spise morgenmad i hele verden?

– Min egen seng. Med et smilende æg, et stykke brød med ost og marmelade og en kop te eller kaffe. Jeg går psykotisk meget op i, hvordan jeg koger mit æg! Hvor længe det skal have, afhænger af, hvor jeg er i verden. I København, der er fladt og ligger nordligt på jordkloden, koger jeg det i seks minutter. I Alperne syv og Thailand ni minutter. Jeg putter ægget i, inden vandet koger, og sætter ikke noget ur.

Hvordan ved du så, hvornår det er klar?

– Det kan jeg bare fornemme, og det går aldrig galt, når jeg selv laver det. Jeg har engang rejst mig op på et hotel, fordi jeg blev så tosset, at jeg blev nødt til at vise vedkommende, hvordan det skulle gøres.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Blomster og Iværksætteri