Kronprinsesse Victoria af Sverige fylder 40 i år.

Foto: Getty Images Kronprinsesse Victoria af Sverige fylder 40 i år.

Kronprinsesse Victoria fylder 40 år

”Mor lærte mig, at alle mennesker har problemer, og det her var mit”

Hun er født til at regere, men ansvaret har nogle gange været for tungt for Sveriges kronprinsesse og næste dronning, Victoria, der har måttet tage nogle slag.

Der er noget fascinerende over familier, som fortsat fødes til deres skæbne. Det gør sig blandt andet gældende for kronprinsesse Victoria af Sverige, der 14. juli 2017 fylder 40 år.

Ansvaret har ikke altid været nemt at håndtere for den svenske tronarving, men hun har fundet støtte i blandt andet vores kronprins. Her kan du blive klogere på den smukke, karismatiske kronprinsesse og de op- og nedture, der har været med til at forme hende.

Bedste venner med Pingo

Pressen har mange gange spekuleret i, at hun skulle være brændt varm på kronprins Frederik, og at det skulle være gengældt, fordi de to altid har været meget tætte.

Men det har aldrig været romantiske følelser, de har næret for hinanden. Til gengæld har de to et tæt venskab, og Frederik føler sig som en halvbror for den svenske kronprinsesse. De bruger hinanden som sparringspartnere i et liv uden sidestykke. Det er de færreste, der deler samme skæbne, og de to snakker om udfordringerne ved at være tronarvinger, når de en sjælden gang mødes – og ellers holder de kontakten ved lige på mail og sms.

Desuden er de fadere til hinandens børn og deler også, trods den knap ti år store aldersforskel, en del interesser som idræt og miljøet.

I anledning af den svenske kronprinsesses 40 års fødselsdag kan du se dokumentaren 'Frederik og Victoria – et kongeligt venskab' om de tos venskab på DR K 14. juli kl. 19.30.
Kilde: Dr.dk 

Vægt i mediernes søgelys

I 1997 dukkede nogle billede af kronprinsesse Victoria op, der skabte overskrifter i den svenske presse. Den dengang knap 20-årige tronarving havde tabt sig mere, end befolkningen mente var sundt, og det fik opmærksomhed. Efter et par dage meddelte kongehuset i en officiel udtalelse, at Victoria led af anoreksi. Om årsagen har hun sagt:

"Jeg fik professionel hjælp i USA, og det var meget vigtigt for mig. Jeg måtte lære at sætte ord på mine følelser, det var jeg nødsaget til. Dermed kunne jeg også sætte grænser for mig selv og ikke presse mig selv for hårdt, som jeg havde for vane at gøre," sagde hun i et interviewet med TV4.

Kronprinsessen kom i behandling på et center i Connecticut og inviterede ernæringsekspert Anikka Kahm, der drev centeret i USA, med til sit og gemalen Daniel Westlings bryllup 19. juni 2010.

Generelt mener hun, at hun har taget noget godt med sig fra den svære periode.

"Jeg led af præstationsangst. Man vokser op og bliver forvirret over, hvem man er, og så kommer man i ubalance. Men jeg fik en vældig fin hjælp og støtte, som betød, at forløbet styrkede mig uhørt meget," fortalte hun i en dokumentar, der blev sendt i forbindelse med hendes bryllup i 2010.
Kilde: Mx.dk og Bt.dk

De royale kan også have problemer i skolen

Tilbage i 2009 løftede hun sløret for en af de større udfordringer, hun har kæmpet med hele sit liv: Hun er ordblind. Noget, der har gjort skolegangen og lektierne vanskelig for hende.

"Mor lærte mig, at alle mennesker har problemer, og at ordblindhed er mit problem. Jeg havde brug for meget hjælp, når jeg skulle lave lektier. Og jeg tænkte kun på, at jeg var dum i hovedet," har hun udtalt ifølge Billedbladet.

Hendes vanskeligheder ved at læse og skrive har tilsyneladende ikke sat en stopper for hendes lærevillighed, og senere i livet læste Victoria både på Yale og på Université Catholique de l'Ouest i Frankrig.
Kilde: Billedbladet.dk

Udfordringer som dronning

Når Victoria sætter sig på tronen, når den tid en dag kommer, bliver det ikke kun med sine læsevanskeligheder i bagagen.

For som om det ikke var nok, så har hun også fortalt, hvordan hun har mere end almindeligt svært ved at huske og genkende folk – en udfordring, der falder på et svært sted, når man skal være regent og repræsentant for et land.

Lidelsen hedder prosopagnosia og kaldes også ansigtsblinghed. Noget, som op til to procent af befolkningen lider af.

"Det er meget svært for mig at huske navne og ansigter. Og det er selvsagt en stor ulempe i min egenskab, fordi jeg selvfølgelig møder en frygtelig masse mennesker," sagde hun ifølge BT til et svensk magasin for forældre.
Kilde: BT.dk

Skønheden og træneren

19. juli 2010 samledes Sverige til kæmpe fest, da Victoria endelig fik sin Daniel i Storkyrkan i Stockholm. I modsætning til, hvordan vi er vant til at opleve de kongelige i Danmark, så trådte parret efter vielsen frem og holdt tale for folket.

De to mødte hinanden, da Victoria kom hjem efter to års studieophold i USA og trængte til at komme i form. Daniel Westling blev hendes personlige træner, og de to blev forelsket. Men det var ikke lutter lykke, for både befolkningen og hendes forældre var ikke begejstrede for den "simple" mand, hun havde valgt.

Ifølge svenske medier blev kronprinsessen en overgang direkte forbudt at vise sig offentligt med Daniel, ligesom han ikke blev inviteret med til kongelige sammenkomster.

Men efter en tur omkring sprogskole, en udskiftning i garderoben og nøglerne til en ny bil, begyndte det at lysne, og i 2008 gav regentparret officielt parret deres velsignelse. Ved kronprins Frederiks 40 års fødselsdag deltog Daniel Westling i sit første officielle arrangement som en del af den svenske kongefamilie. I 2009 blev parret forlovet, og i 2010 blev de gift.
Kilde: Politiken.dk

Familien i Norden + 2

Kronprinsesse Victoria og hendes familie har et nært forhold til både den danske og norske kongefamilie.

Rent slægtsmæssigt er de forbundet gennem den svenske konge Gustav 6., der er oldefar til både kronprins Frederik og kronprinsesse Victoria, og det gør altså de to til granfætter og -kusine.

Men familierne holder også sammen i kraft af deres fælles position i verden. Det har dronning Margrethe tidligere fortalt ifølge Billedbladet.

"Mine egne slægsforhold er en bro i sig selv. De nordiske kongefamilier hører sammen. Vi står hinanden rigtig nær."

Victoria selv har bragt to børn ind i familien, som hun har fået med manden Daniel Westling. Det betyder, at næste arving i rækken til den svenske troner er datteren Estelle, der er født i februar 2012. Hun fik i september 2015 lillebroren Oscar.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kongelige og Anoreksi