Fryser du på jobbet? Kvinders produktivitet falder ved lavere temperatur
SPONSORERET indhold

Fryser du på jobbet? Kvinders produktivitet falder ved lavere temperatur

Det vil påvirke kvinders produktivitet, hvis temperaturen på arbejdspladsen bliver sænket til 19 grader, som Energistyrelsens råd ellers lyder denne vinter. Det viser forskningen.

Af: Naja Navntoft og Lea Holdgaard Hansen Foto: Getty Images
23. sep. 2022 | Livsstil | Vores Børn

Vinteren banker på, og det bliver en kølig omgang – også indenfor. Den nuværende klimakrise har fået Energistyrelsen til at anbefale, at danske arbejdspladser kun varmer rummene op til 19 grader.

Men en lavere temperatur kan have negativ indflydelse på din produktivitet, hvis du altså er udstyret med to x-kromosomer.

Artiklen fortsætter efter videoen...

Kvinders hjerner arbejder nemlig bedst og mest effektivt i varme omgivelser, viser en undersøgelse fra WZB Berlin Social Science Center og USC Marshall School of Business.

”Det har før været dokumenteret, at kvinder foretrækker en varmere rumtemperatur end mænd, men opfattelsen indtil nu har været, at det var et spørgsmål om personlig præference”, lyder det fra Tom Y. Chang, en af forskerne bag undersøgelsen, til University of Southern Carolina News.

”Det, vi kunne se, var, at det ikke kun handler om at føle dig komfortabel, men at din præstation også påvirkes af temperaturer”, tilføjer han.

Ifølge undersøgelsen kan det altså have en væsentlig betydning for produktiviteten, hvis virksomheder med et flertal af kvindelige medarbejdere sænker temperaturen.

Mænd, derimod, trives fint i køligere temperaturer, viser undersøgelsen, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PLOS One. 

LÆS OGSÅ: Hvad er inflation, og hvordan påvirker det økonomien?

Jo varmere, des højere produktivitet hos kvinder

Undersøgelsen er foretaget i Tyskland, hvor 542 personer er blevet udsat for tre forskellige opgaver – en matematiktest, en verbal test og en kognitiv refleksionstest – under et fastsat tidsrum. Under hver session steg rumtemperaturen fra 16 til 32 grader, og da rummet blev varmere, forbedrede kvinderne deres produktivitet.

Overraskende var det, at temperaturerne ikke behøvede at ændre sig synderligt, før produktiviteten røg i vejret.

”En af de mest interessante ting, vi så, var ikke ved ekstremerne i temperaturer. Det var ikke om, hvorvidt vi har det alt for koldt eller kogende varmt. Selvom det at gå fra 16 til 24 er relativt normale temperaturer, så kan man alligevel se en betydelig påvirkning af personens præstation”, fortæller Tom Y. Chang. 

Mænd foretrækker køligere rum

Også mænd oplevede en forskel i produktiviteten, når rumtemperaturen ændrede sig. Mens de blev mere sløve i varmen, viste det sig nemlig, at deres produktivitet steg, når temperaturerne faldt. Forskellen var dog mindre dramatisk end hos de kvindelige testpersoner.

Er du nervøs for, om der nu skal opstå en kamp om termostaterne på kontoret, og at du skal iklæde dig vintertøjet for at være effektiv på jobbet, er anbefalingen fra forskerholdet klar:

”Vores resultater forslår, at på arbejdspladser med en blanding af kønnene burde temperaturerne være betydeligt højere end de nuværende standarder,” lyder det fra forskerne, som ikke mener, at det er muligt at sætte en nøjagtig temperatur for, hvornår kvindernes produktivitet er bedst. I stedet anbefaler de ifølge Independent, at arbejdspladser med blandede køn sætter termostaten omkring 24 grader.

OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 23. maj 2019.

Anbefalet til dig