Sara Al Naser
Foto: Osama Al Naser

Sara Al Naser: “Kvinder kan være hinandens bedste venner og hinandens værste fjender”

“Kvinder kan være hinandens bedste venner og hinandens værste fjender”

Skuespiller Sara Al Naser om ­kvindekamp, om et arabisk ordsprog, og om en del af barndommen, der blev hevet væk fra hende.

Hvad er det vigtigste, din mor har lært dig?
– Jeg har taget meget ved lære af min mor, og jeg lærer stadig­væk noget af hende hver evig eneste dag. Hun har været igennem meget, siden hun kom til Danmark. Jeg har stor respekt for hendes kamp og alt det, hun har været igennem. Det vigtigste, hun har lært mig, er ikke at tage noget eller nogen for givet, taknemlighed, ydmyghed og troen på mig selv.

Hvis du kunne vælge frit, hvem ville du så helst tilbringe en dag sammen med?
– Malala Yousafzai. Hun er inspirerende på helt vildt ­mange måder. Jeg får tårer i øjnene, hver gang jeg ser et ­billede af den pige.

Hvornår bliver man ­voksen?
– Jeg tror, det er, når der sker noget, der vender op og ned på ens liv. Jeg føler selv, at en del af min barndom blev hevet væk fra mig, da mine forældre flyttede hertil – jeg efterlod en del af mig i Jordan, og der er den stadigvæk.

Hvad er den største ros, du har fået?
– To bekendte har opkaldt deres døtre efter mig. Jeg mødte den ene, mens hun var højgravid til et bryllup. Hendes sønner var så vilde med Latifah (Sara Al Nasers karakter i "Det slører stadig", red.), at de vil opkalde deres lillesøster efter den karakter – men ­moderen var ikke helt vild med det navn, så i ­stedet overtalte hun sønnerne til at opkalde deres ­kommende lillesøster efter mit rigtige navn, Sara. Den anden Sara, som er opkaldt efter mig, er som en lillesøster for mig. Hende har jeg kendt lige siden, hun blev født.

Hvor er du henne om 10/20 år?
– Jeg håber, at jeg inden for de næste 10 år har stiftet min egen familie og har masser af børn. Jeg har stor respekt for karrierekvinder, jeg ­betragter da også mig selv som en af dem. Men på et tidspunkt vil jeg gerne slå mig ned i nogle år og være fuldtidshusmor.

Hvad ville overraske folk mest at vide om dig?
– Jeg er nok lidt genert. Folk har måske et indtryk, at jeg er en klovn med et energiniveau på 100 plus døgnet rundt. Men sådan er jeg slet ikke.

Hvornår synes du, andre mennesker er latterlige?
– Overfladiske, usympatiske og uempatiske mennesker med for lidt indhold i deres liv. Jeg kan slet ikke klare det.

Hvad indebærer feminisme i dag for dig?
– At en kvinde kan have lov til at være den kvinde, hun har lyst til at være – uden at ­skulle kimes ned med fordomme og krav. Om hun har lyst til at være fuldstændig frigjort eller konservativ. Ingen mænd skal bestemme, hvordan kvinder skal eller bør leve. Heller ikke andre kvinder for den sags skyld – kvinder kan være ­hinandens bedste venner og samtidig også hinandens værste fjender. Bare se på den etniske kvindekamp – jeg får til tider kvalme af dem.

Hvilket råd ville du give til dit yngre jeg?
– Lad vær med at være overanalyserende eller overtænk-ende. Der er en mening med alting – lad være med at være for hård ved dig selv. Det siger jeg faktisk hele tiden til mig selv. Jeg prøver at efterleve et arabisk ordsprog der siger "sabr (tålmodighed) is the key". 

LÆS OGSÅ: Ena Spottag: “Folk bliver overraskede over, at jeg i virkeligheden er genert”

LÆS OGSÅ: Ditte Hansen og Louise Mieritz: “Guldet ligger i alt det grimme”

LÆS OGSÅ: Martin Brygmann: "Mit liv er simpelthen for kort til at gå rundt og lege macho"

Sara Al Naser, 24

Skuespiller, ­ambassadør for Exitcirklen og ­holder foredrag om fordomme og integration. Blandt andet kendt for sin rolle som Latifah i DR2's ­satireserie "Det slører stadig". Aktuel i spillefilmen "Undercover", der har premiere den 24. november.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview