Kropssprog
Foto: Illustrationer: Wendy Plovmand Hvad siger du egentlig med dit kropssprog?

Kropssprog

Sådan tyder du kropssprog

Keder din veninde sig, når du taler? Lyver din kæreste for dig? Og er din chef egentlig hemmeligt forelsket i dig? Kroppen kan tale. Den fortæller alt det, vi tænker, men som vi ikke har lyst til at sige højt. Læs med her, og bliv klogere på de signaler, andre sender til dig (og du sender til dem).

Halvdelen af en samtale foregår gennem kroppen, siger man. For ingen – ud over Mel Gibson i filmen ”What women want,” selvfølgelig – kan læse tanker. Men ubevidst siger vi og vores medmennesker en hulens masse alene med vores kropssprog. Holdning, blik og bevægelser fortæller noget om, hvad du og de mennesker, du omgiver dig med, tænker.
Spørger du en veninde, om hun vil hjælpe dig med en flytning, kan du formentlig helt intuitivt afgøre, om hun vil svare ja eller nej længe før, hun har åbnet munden, fordi vi bevidst eller ubevidst konstant aflæser hinandens kropssprog. Der er forsket en masse i ikke-verbal kommunikation og kropssprogspsykologi, og du kan hurtigt få brug for banal tankelæsning i din hverdag: til jobsamtalen, på den første date eller i den dybe, afgørende snak med kæresten.  
Der er ikke nogen entydig tolkning af vores kropssprog – ingen bevægelse har i sig selv nogen præcis betydning – det handler om at se kropssproget i sammenhæng og vurdere helheden. Flere elementer skal nemlig pege i samme retning, hvis du skal kunne aflæse, at personen over for dig for eksempel er et usikkert menneske. Bliver du mere bevidst om dit eget kropssprog og dets betydning, bliver du også i stand til at aflæse det hos andre.

Tv-testen
Prøv som det første at tænde for fjernsynet og skru helt ned for lyden. En måde at lære kropssprog og tankelæsning på, er at sætte dig ned foran fjernsynet og ud fra personernes lydløse mimik og kropssprog prøve at tolke, hvad der siges. Du vil sikkert opdage, at mennesker siger meget med munden, som mimikken og kropssproget faktisk modsiger. 

DET SIGER HOVEDET:
Sænket hoved
Kan tyde på manglende selvtillid. Hvis du giver en anden person en kompliment og vedkommende sænker hovedet, kan vedkommende være genert og have et dårligt selvværd.

Hovedet på skrå
Tyder på interesse i noget eller nogen og udstråler noget moderligt og omsorgsfuldt. Tilter en person hovedet skråt fremad kan det være tegn på skepsis eller seen ned på andre.

Rører sig i ansigtet
Når en person rører sit øre kan det være en indikation på ubeslutsomhed og usikkerhed. Berøring af næsen kan indikere tvivl på det, der bliver sagt. Det kan også betyde afvisning af en ide. Berøring af hagen kan tyde på forsvarsposition eller trodsighed.

Støtter hovedet
Hviler personen foran dig hånden under hagen som en støtte, tyder det på, at personen tænker eller bearbejder det, du siger.

Leger med håret
Leger personen foran sig med sit hår: nulrer det eller tager det om bag øret, kan det være tegn på usikkerhed.  

Rødme
En lille huskeregel er, at kvinders kinder tit bliver røde, når de bliver generte – hos mænd er det ørerne.

DET SIGER OVERKROPPEN:
Skuldrene tilbage
Kan demonstrere kraft og mod.

Åbne arme
Betyder ofte, at personen er komfortabel i dit selskab og villig til at tale og kommunikere. Det samme er tilfældet, hvis hænderne hviler bag nakken.

Krydsede arme
Danner en form for skjold eller barriere. Det kan være tegn på usikkerhed, utryghed eller ubehag. Det samme er tilfældet, hvis en person lægger arme eller taske foran sig under en samtale ved et bord.  

Berøring af hals
Berøring af forsiden af halsen kan vise, at personen er interesseret i eller bekymret over det, du siger.

Delvis armkrydsning
Tager den ene arm fat i den anden, kan det være et tegn på, at personen over for dig trøster sig selv og holder sig selv mentalt oppe.

Fingre presset mod hinanden
Hvis en person presser fingerspidserne sammen, viser det normalt, at personen tænker over eller evaluerer det, der bliver sagt.

Åbne håndflader
Åbne og opadrettede håndflader er ofte et tegn på åbenhed, venlighed og tryghed. Det kan skyldes, at man i fortiden på den måde viste, at man ikke bar våben. I mange tilfælde viser man, at man er ufarlig, ved at vende håndfladen opad – som når en mand byder en kvinde op til dans. Han vender håndfladen opad for at skabe tryghed og vise, at han ikke er farlig.

LÆS OGSÅ: Forhold: Dét får du ud af at være ærlig

DET SIGER ØJNENE:
Øjnene er sjælens spejl, siges det. Og det er ikke helt løgn, hvis man skal tro fagbøger i tankelæsning og kropssprog.

Store pupiller
Store pupiller er tegn på engagement. Snak med din samtalepartner om noget meget kedeligt
– at kopimaskinen på arbejdet er irriterende for eksempel. Læg mærke til størrelsen på hans pupiller. Skift så emne til noget, der virkelig optager ham: hans børn eller hans favorit-fodboldhold. Læg mærke til, hvor tydeligt du ser pupillerne udvide sig, når han pludselig bliver engageret i samtalen.

Sænket blik
Sænker en person blikket, kan det tyde på generthed, frygt, skyldfølelse eller underkastelse.

Sammenknebne øjne
Sænkning af øjenbrynene og sammenknibning af øjnene (som når du får solen i øjnene) illustrerer et forsøg på at forstå det, der bliver sagt. Hvis den person, du taler til, gør dette, så ved du, at du skal uddybe det, du siger, lidt mere.

Øjenkontakt
Har personen over for dig svært ved at se dig i øjnene, kan det skyldes manglende selvtillid. Kigger han eller hun tværtimod direkte ind i dine øjne, mens I taler, viser det selvsikkerhed. Står du selv i en situation, hvor du skal fremstå sikker i din sag, er et tip at kigge på punktet mellem den anden persons øjne. Skifter du mellem de to øjne, virker dit blik flakkende, og du vil virke knap så selvsikker.

Blink
Man har en tendens til at blinke oftere, hvis man er nervøs, eller hvis man prøver at evaluere en anden.

Hurtigt blik væk
Hvis din samtalepartner bliver irriteret over noget, du siger, er det en almindelig reaktion at tage et hurtigt kig til en af siderne.

Kigger opad
Når vi danner indre billeder, kigger vi opad. Det kan komme til udtryk på to måder:
Kigger op til venstre: Når vi husker episoder eller ting, vi har oplevet, kigger vi op til venstre.
Kigger op til højre: Når vi konstruerer – altså forestiller os noget og tænker på, hvad vi ønsker, der skal ske i fremtiden – kigger vi op til højre.

Kigger til siden
Når vi tænker på lyd, kigger vi til siden. Det kan komme til udtryk på to måder:
Kigger til venstre side: Når vi husker lyde fra stemmer eller musik, vi rent faktisk har hørt, kigger vi til venstre side.
Kigger til højre side: Når vi rekonstruerer – altså forestiller os en lyd – kigger vi til højre side.  

Kigger ned
Kigger ned til højre: Når vi husker på følelser og fysiske sansninger, kigger vi ned mod højre.
Kigger ned til venstre: Når vi taler med os selv, har en intern diskussion og løser logiske problemer, kigger vi skråt ned mod venstre.

Spørger du en person, hvordan ferien gik, og han eller hun først retter blikket opad mod venstre og derefter hurtigt ned mod højre, inden vedkommende svarer, ved du med andre ord, at hun først tænkte på, hvordan der så ud, og derefter bekræftede erindringen med, hvordan det føltes.
Og observerer du for eksempel, at din veninde kigger ned til venstre, når I taler sammen, er der en god sandsynlighed for, at hun har en indre dialog kørende.

DET SIGER MUNDEN:
Smilet
Der er tydelig forskel på et naturligt og et falsk smil. Ved et ægte smil benyttes to vigtige muskler: Den første, zygomaticus major, som trækker mundvigene op, og den anden, orbicularis oculi, som spænder området omkring øjnene. Det gør, at vi – når vi smiler naturligt – kniber øjnene lidt sammen, huden under de nederste øjenlåg spændes, øjenbrynene trækkes ned, og der opstår streger ved siden af øjnene. Det er definitionen på ”at smile med øjnene.” Vi kan selv kontrollere musklerne omkring mundvigen, men ikke dem omkring øjnene, og derfor kan du forholdsvis let afsløre, om personen foran dig smiler oprigtigt. Så husk, et ægte smil omfatter hele ansigtet.

Dækker munden
Nogle mennesker tager hånden op til munden, når de taler – det er typisk et tegn på usikkerhed eller generthed.

DET SIGER UNDERKROPPEN:
Vi har dårligt styr på de signaler, vi udsender med ben og fødder. Måske fordi vi det meste af tiden har dem gemt væk under et bord.

Stå med spredte ben
At stå med spredte ben og fødderne langt fra hinanden signalerer magt og dominans.

 

Når en person sidder med benene spredt, er det ofte tegn på, at vedkommende føler sig sikker i sine omgivelser.

Hænder på hofter
Det at sætte hænderne på hofterne kan tyde på, at personen foran dig føler sig magtfuld. Det samme gælder fremskudte hofter og en tilbagelænet overkrop.

Krydsede ben siddende
Kvinder sidder ofte med krydsede ben – helt vanemæssigt – og uden det behøver at betyde noget som helst. Når benene er krydset, kan man ofte se, i hvilken retning interessen er. Er venstre ben for eksempel lagt over det højre, så peger den venstre fod mod højre – og det er i den retning, interessen og åbenheden er.

Krydsede ben stående
Tegn på utryghed. Personen over for dig er på vagt og ikke helt tryg ved jeres dialog.

Hvilende ben
Når den ene ankel eller det ene ben hviler på det andet knæ, tyder det på magt, selvsikkerhed og konkurrencelyst.

Vippende ben
Vipper en person med sin fod eller sit ben, er det tegn på kedsomhed. Personen over for dig keder sig ved jeres samtale og er ikke mentalt til stede.  

Fødder
Ofte peger fødderne mod det, vi godt vil have, så hvis en fod peger mod dig, er det er godt tegn. Står I flere samlet i en flok, vil personerne ubevidst dreje den ene fod i retning af den person, der er dominerende eller mest interessant i flokken. Ændrer en person sin position, så fødderne peger væk fra dig, kan det betyde et ønske om at forlade samtalen.

 

SÅDAN AFSLØRER DU LØGNEREN

Kan man virkelig se, om et andet menneske lyver? Både ja og nej. De tydeligste tegn på løgn kommer, når den, der lyver, virkelig har noget på spil og er følelsesmæssigt engageret. Det handler om at kigge på de kommunikationskanaler, vi er dårlige til at kontrollere. En person, der taler sandt, udtrykker det samme med den kontrollerbare kommunikation (ordene) som med den ubevidste (kropssproget). Men er der en forskel på det, der udtrykkes med ord, og det, der udtrykkes med kroppen, skal du være opmærksom. Så led efter de modsætningsfyldte signaler.

Blinker længere
Når den, der lyver, blinker, er øjnene ofte lukkede længere end hos personer, der ikke lyver. Det konstaterede den britiske Desmond Morries efter af have studeret menneskers adfærd ved politiforhør, og han mener, det er et ubevidst forsøg på at lukke omverden ude.

Kløen på næsen
Under en løgn har man en tendens til at klø sig på næsen. Et af de tydeligste eksempler på det, var da Bill Clinton i 1998 skulle fremtræde for en "Grand Jury" vedrørende Lewinsky-affæren. De amerikanske forskere Alan Hirsch og Charles Wolf lavede nemlig senere en analyse af videomaterialet fra forhøret og opdagede, at når Clinton talte usandt, rørte han sin næse hvert fjerde minut, i alt 26 gange. Modsat da han talte sandt, hvor han slet ikke rørte ved sin næse.  

Hånden ved ansigt
Håndbevægelser i nærheden af ansigtet kan også indikere løgn. Holder personen foran dig sig let for munden, kan det være et ubevidst forsøg på at forhindre løgnen i at komme ud. Det kan virke som et for åbenlyst signal på utryghed, så løgnere ender ofte i sidste øjeblik med at flytte hånden fra munden og op for at rette på brillen eller lave en fejende bevægelse på kinden.

Blik til højre
Tag et kig på billederne i afsnittet om blikretning: Vi bevæger øjnene forskelligt alt efter, om vi konstruerer eller erindrer. Og sommetider indebærer en konstruktion – altså et blik til højre – at vi lyver. Når vi husker noget, der reelt er sket, kigger vi til venstre, og når vi konstruerer eller opdigter, kigger vi til højre. Groft sagt.

LÆS OGSÅ: 5 mænd fortæller: Sådan er kvinder

ER HAN INTERESSERET?
Mænd udsender ubevidste signaler, når de står over for en kvinde, de er tiltrukket af. Du genkender selvfølgelig straks de helt åbenlyse signaler som blink, stjålne blikke og søde smil, men læg også mærke til dette:

Kopierer dit kropssprog
Han begynder at tilpasse sig dit kropssprog – lægger du eksempelvis hovedet let på skrå, gør han det samme. Ligesom han tilpasser sig dit taletempo. At kopiere kropssprog og stemme er en af de ubevidste måder at vise, at ”kemien passer” på.

Åbner kroppen
Han ”åbner” sin krop mod din – det vil sige, at hans krop vender direkte mod dig. Der er hverken krydsede arme eller glas imellem jer. Han står med adskilte ben langt fra hinanden og begge fødder plantet i gulvet med retning mod dig – et tegn på, at han ikke er på vej væk.

Rolig på stolen
Sidder I ned, læner han sig frem mod dig og sidder lidt fremme på stolen. Er han tilpas i dit selskab og finder det, du siger, interessant, forholder han fødder og hænder i ro.

Holder øjenkontakten
At holde øjenkontakten, mens man drikker, er næsten ulideligt pornografisk for underbevidstheden. Gør en mand det, udstråler han selvsikkerhed og sex. Bliver hans pupiller oven i købet større under jeres samtale, er det også et fysisk tegn på interesse. En tommerfingerregel lyder, at holder man øjenkontakten i 90% eller mere af tiden, er der risiko for at fremstå ”seksuelt interesseret.”

Denne artikel er skrevet på baggrund af bøgerne ”Lær at læse tanker” af Henrik Fexeus og ”Kropssprogets psykologi” af Jacob de Lichtenberg.

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi og Kroppen