Le Gammeltoft om graviditet og spontane aborter

Foto: Kristina Demant "Man føler sig som en fiasko som kvinde", siger Le Gammeltoft om de tre spontane aborter, hun måtte gennemgå, før hun fik sine to døtre, Filippa og Lilja.

Le Gammeltoft om graviditet og spontane aborter

Le Gammeltoft om sine tre spontane aborter: ”Man føler sig som en fiasko”

Vi skal blive bedre til at turde dele de svære ting i livet, mener den 38-årige radiovært Le Gammeltoft.

Fem graviditeter skulle der til, før Le Gammeltoft kunne blive mor til sine to døtre, Fillipa og Lilja, der i dag er henholdsvis 5 år og ni måneder gamle.

Det fortæller den 38-årige radiovært og indehaver af kultursitet Heartbeats i denne uges ALT for damerne, hvor hun åbner op omkring de tre spontane aborter, hun måtte igennem, før drømmen om en kernefamilie endelig kunne gå i opfyldelse.

- Man føler sig som en fiasko som kvinde. Det er jo det, min krop er lavet til. Hvad er der i vejen med mig?, tænkte jeg. Har jeg været for stresset? Har de 32 år med fester, alkohol og smøger sat sine spor? Man begynder jo at sætte spørgsmålstegn ved sin egen livsstil. Jeg bebrejdede mig selv, og jeg tror, rigtig mange kvinder går med den skyldfølelse, men det er jo ikke nogens skyld. Det er biologi, og det har vi ikke indflydelse på, siger Le Gammeltoft i interviewet.

Her fortæller hun blandt andet om dengang i 2011, hvor hun under sin egen fødselsdagsbrunch annoncerede, at hun og kæresten Jesper Backer ventede deres første barn. Og hvordan det føltes to dage senere, da hun begyndte at bløde fra underlivet og fik at vide, at hendes krop havde aborteret.  

- Da vi fik beskeden, blev vi helt vildt kede af det. Vi havde været så overstadige og helt nyforelskede, vi havde jo kun kendt hinanden i et år på det tidspunkt, og nu skulle vi være forældre. Vi var helt kuk. Og vores forældre havde tudet, da vi fortalte dem, at de skulle være bedsteforældre. Så det kom bare som et fucking chok, siger Le Gammeltoft, der valgte at dele sin historie med offentligheden i januar i år.

Nødvendigt at bryde tabuet

Siden da er hun blevet kontaktet af mange kvinder i samme situation, og hele forløbet har fået radioværten til at indse, at det er afgørende at bryde tabuet omkring de spontane aborter, som tæt på halvdelen af alle graviditeter ender ud i.

- Mange holder deres graviditet hemmelig for venner og familie indtil nakkefoldsscanningen i uge 12, fordi de gerne vil sikre sig, at der er liv i maven, inden de siger det til andre. Den tankegang skal vi have aflivet, for hvis det går galt inden de 12 uger, så har man ikke nogen at tale med det om. Og så skal vi blive bedre til at være sårbare over for hinanden. Man bliver kun stærkere af at sige, at man har det svært, siger hun.

- Der er rigtig mange kvinder, der ikke ved, hvad det er, de går ind til, når de bliver gravide, fordi vi ikke er gode nok til at tale om det. Det er vores pligt at forberede de kommende generationer.

Læs resten af interviewet i denne uges ALT for damerne, hvor Le Gammeltoft blandt andet deler sine tre bedste råd til kvinder, der har haft en spontan abort.

LÆS OGSÅ: Dronningen af dansk natteliv er blevet voksen

LÆS OGSÅ: Le Gammeltoft: Derfor misunder jeg mænd

LÆS OGSÅ: Kristina skal være mor - men det er hendes kone Sidsel, der skal føde barnet

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Interview og Abort