Mindfulness: Lev i nuet
SPONSORERET indhold

Mindfulness: Lev i nuet

Af: Anne Hermansen Foto: Bulls
01. jul. 2011 | Livsstil | ALT for damerne

TRIN 1

Brug dit bevidsthedsvidne

Måden, hvorpå du finder dit bevidsthedsvidne, er ved at stille dig selv opmærksomhedsspørgsmål så hyppigt som muligt: Hvad tænker jeg lige nu? Hvad føler jeg lige nu? Hvad mærker, hører, ser, dufter, smager jeg lige nu? Hvad er mit motiv for det, jeg gør? Hvad håber jeg at opnå? Hvad ønsker jeg at undgå? Se dig selv udefra. Lidt undrende, men helt uden bedømmelse. Vær en antropolog, en detektiv, nysgerrig på, hvad der egentligt sker i dit sind.

 

TRIN 2

Opdag dine grundantagelser

Brug bevidsthedsvidnet til at lære dit sind at kende og gradvist vise dig de grundantagelser, forestillinger, idéer, du har om verden, dig selv og andre. Og korriger så for dine fejlindstillinger, når du fortolker verden, dig selv og andre. Tænk f.eks. på nogle besværlige situationer - samtaler, møder, præsentationer – hvor du ikke har levet op til dine egne ambitioner. Noter alle de tanker ned, du gør dig om disse situationer. Om dig selv, om andre. Undlad at censurere tankerne. Ingen skal læse dine notater. Sov så på det. Næste dag kan du måske få øje på nogle mønstre i de tanker, du har noteret ned. Disse mønstre kan hjælpe med at afsløre, hvad du dybt nede tænker om dig selv – dvs. dine grundantagelser

 

TRIN 3

Dyrk "beginner’s mind"

Beginner’s mind stammer fra zentraditionen og indebærer, at vi oplever noget med helt åbent sind, uden forbehold, uden forudindtagelser. At vi oplever noget, som var det for første gang. I dagligdagen, når du hører dig selv fremsætte en holdning, svare på et spørgsmål, eller når du bare tænker over et eller andet, så væn dig til at tjekke dine udsagn eller tanker, og spørg dig selv: Er dette min ide, opfattelse, holdning? Og afspejler det den aktuelle situation eller person – eller er det en antagelse, som stammer fra et andet øjeblik. Denne teknik vil gradvist hjælpe dig med at blive mindre automatisk i dine reaktioner og i stedet forholde dig til nuet med den åbenhed, det fortjener.

 

Kilde: ”Mindfulness i hverdagen” samt ”Den direkte vej” af Charlotte Mandrup.

 

„Den direkte vej“ af Charlotte Mandrup kan »downloades på CharlotteMandrup.com

 

TIP! » Læs også: Forbudte følelser - den skamfulde misundelse