Yoga i Thailand

Foto: Marie Kaufholz

Yoga i Thailand

Lad op med yogaferie i Thailand

Har du hverken tid eller råd til at rive et halvt år ud af kalenderen og rejse verden rundt som Julia Roberts i filmen "Eat, pray, love", kan du lave din egen kortere – billigere – version af rejsen. ALT for damernes sundhedsredaktør fandt sin yndlingsversion på den thailandske ø, Koh Samui.

PRAY
Inde midt på Koh Samui ligger Dipabhavan Meditation Retreats – et buddhistisk tempel, hvor man kan deltage i et syv dages meditationsretreat. Da jeg ankommer, bliver jeg bedt om at aflevere mit kamera, min computer og min telefon i en blå plastikkurv, som bliver låst inde. Jeg kan ikke tjekke mails, sende sms'er eller instagramme bare et lillebitte billede af en palme. Hvis jeg har nogle spørgsmål, er det nu, de skal stilles, for lige om lidt skal vi være helt stille. Jeg har kun ét spørgsmål: Er her slanger? Ja, det er der, nikker tyskeren, der arbejder her. De fleste af dem er ikke farlige, vi skal bare huske, at vi ikke må slå dem ihjel, det er mod stedets religion. Hans bedste råd er bare at gå væk, hvis man ser en.

Dipabhavan bliver drevet af munke og frivillige, og i princippet koster det ikke noget at deltage i deres meditationsretreats. Men det betyder også, at man skal følge en række buddhistiske regler og f.eks. ikke vise knæ eller solbade. 

Indkvartering
Min seng ligner mest af alt et lavt bord. Der er ingen madras, og hovedpuden er en træklods. Selvfølgelig er der ingen air con, så vinduerne i sovesalen står åbne ud mod vildnisset udenfor. Hvordan nogen nogensinde får sovet, er et mysterium for mig.
Der er heller ingen ure, og vi navigerer alle sammen efter den bimlende klokke, der fortæller os, hvornår vi skal op, hvornår vi skal spise, og hvornår vi skal meditere.

Alt på stedet er basalt, men i orden. Her er rent, men absolut ingen former for bekvemmeligheder, ikke en gang toiletpapir. I stedet er der en bruser på toilettet. Og det er virkelig svært at sove om natten, ikke kun pga. sengen forklædt som bord, men også fordi jeg i mørket ligger og lytter til slange/edderkoppe/skorpion/hvadsomhelstfarligt-lyde.LÆS OGSÅ: Få smykkedesignerens 5 bedste tip til Bangkok

Maden
Buddhister slår ikke noget levende ihjel, derfor er maden på stedet vegansk, altså uden kød og mælkeprodukter. Og som en ekstra udfordring må man kun spise, når det er lyst. Maden bliver serveret i en meget rustik spisesal – hvor mænd og kvinder sidder hver for sig. For den kræsne type kan det godt være lidt svært at stå over for en gryde med en sammenkogt ret, hvor man ingen ide har om, hvad der er i. Men hver gang smager det overraskende godt.Meget meditation

Det er svært at meditere. Og det bliver ikke nemmere af, at man kan høre naturen lige udenfor. Er lidt bange for, at der skal komme en slange krybende, det er ca. 42 grader varmt, og det gør utrolig ondt at sidde i skrædderstilling efter den første time. Jeg bruger meget tid på at koncentrere mig om mit åndedræt, blive distraheret ca. 10 sekunder efter, starte forfra. Men en aften lykkes det endelig. Der er helt mørkt udenfor, og jeg har gået med hjertet helt oppe i halsen op til meditationsrummet ved tanken om vildnisset omkring mig. Da jeg kommer op i det åbne rum, der består af gulv og loft i mørkt træ, ser jeg en lysende prik, der bevæger sig ved indgangen. Smart, tænker jeg, en elektrisk pære, der skal holde kryb væk. Men da prikken kommer tættere og tættere på, ser jeg, at det er en ildflue. Det gør mig åbenbart så rolig, at jeg for første gang lukker øjnene og endelig mærker, hvor meget ro meditation kan give. Det føles fantastisk.

Prøv Dipabhavan Meditation Retreats, hvis...
... du ønsker dig noget ægte og autentisk. Der afholdes kurser en gang om måneden. Der er ingen fast pris for opholdet. Som besøgende donerer du, hvad du kan for at støtte stedet. Læs mere på Dipabhavan.com.

Artiklen fortsættes på næste side...YOGA
Bare fordi det skal være sundt, behøver det på ingen måde være urtet. Det er det flere gange prisbelønnede holistiske spa Kamalaya et pragteksempel på. Alt på stedet er supergennemført og superæstetisk. Friske juicer i litervis, udendørs massage med udsigt over vandet og privatundervisning i yoga, meditation og træning.

Som det første skal alle gæster på Kamalaya undersøges af en læge. Jeg får tjekket blodtryk, bliver målt og vejet og skal udfylde et langt spørgeskema om alt fra allergier til søvn- og spisevaner. Ud fra det anbefaler lægen, hvilke behandlinger, der vil være særligt effektive for mig under opholdet, og hvad jeg især skal tænke på at spise. Den ellers meget, meget søde australske læge er langtfra imponeret over, hvor meget kaffe jeg drikker, og hvor lidt jeg sover. Og hun mener, at kombinationen af de to ting gør, at jeg har stress siddende i maven, derfor skal jeg prøve mavemassage, en udrensende kropsbehandling og en afstressende massage. Og så skal jeg hver dag dyrke halvanden times yoga med en yogalærer. Heldigvis er der også masser af tid i programmet til at dase i poolen og få sand mellem tæerne på den lille strand, hvor tjenerne hele tiden fylder frisk isvand i ens glas og stiller strandstolene præcis, som man gerne vil have dem. Den slags hårde arbejde kan man jo ikke selv klare, når man er på ferie...

LÆS OGSÅ: USA: Tag til afslappede Santa Monica

Indkvarteringen
Efter at have sovet på en træbriks, er bare det, at der er en seng, nok til at begejstre mig. For slet ikke at tale om hovedpude-menuen, hvor man kan vælge præcis den slags pude, man helst vil have. Og udvalget af sunde drikke og nødder i minibaren, som man også kan spise efter mørkets frembrud, er jeg også ret vild med. Men resten af værelset er også utroligt pænt – med iPod-dock, udendørs og indendørs bad, lækre produkter ved håndvasken og en kæmpestor, blød badekåbe.

Det er med vilje, at der ikke er tv på værelserne, fordi parret bag Kamalaya synes, at der skal være tid til fordybelse. Men hvis man savner tv, er der en slags bibliotek, hvor der er tv-stue og computere med internet – også trådløst. Mit værelse ligger på toppen af skråningen lige ved yogasalen og fitnessrummet, hvilket jo er smart, når det er her, jeg skal tilbringe meget tid. Resten af resortet ligger spredt ud over skråningen ned mod den lille private strand i bunden.Maden

Jeg er ikke morgenmenneske, og derfor er jeg generelt heller ikke specielt vild med morgenmad. Men Kamalaya får mig overtalt. Morgenbuffeten bugner af valgmuligheder, men især af sunde valgmuligheder. Der er f.eks. et helt bord fyldt med krukker med frø og nødder, hvor der udenpå hver enkelt står, hvilke vitaminer der er i. Og tre slags friskpresset juice og tre slags smoothie. Og alle slags mælk: laktosefri, mandelmælk, almindelig mælk, fedtfri mælk. Der er ikke andet at gøre end at spise noget af det – især fordi min morgenmad plejer at bestå af kaffe med meget mælk, og jo, jeg skulle jo gerne prøve noget nyt.

Til frokost og aftensmad er menukortet delt ind i to sektioner – en detox-del, hvor al mad er uden sukker, mælkeprodukter og hurtige kulhydrater og en almindelig del. Sundhedsredaktør, som jeg er, prøver jeg detox-delen, hvor man bestiller flere små retter – f.eks. grillet fisk, thaigrøntsager og dampet spinat. Det er virkelig lækkert. Til dessert får jeg en kæmpe juice, så jeg er ikke engang misundelig over de sticky rice, de spiser ved nabobordet.
Ca. en tredjedel af gæsterne på Kamalaya kommer alene, derfor ofrer ingen den mindste opmærksomhed på, at man spiser alene. Og vil man gerne have selskab, er der et fælles langbord, hvor alle kan sætte sig. De fleste aftener er bordet næsten fyldt, og ifølge rygterne var der kommet både bryllupper og børn ud af det gennem årene.

Spaen
Jeg har aldrig prøvet at få en massage udendørs før. Det er jo i sig selv helt fantastisk. Og først tænkte jeg, at det måske var varmen, udsigten, den blide vind på ryggen, der gjorde, at det var mit livs bedste massage. Men de bittesmå damer, der laver behandlingerne, havde alle sammen helt magiske hænder. Alle ømheder var væk efter en tur i saunaen og en time i hænderne på behandleren.

Lidt mere grænseoverskridende var det at få mavemassage. Måske er jeg sippet, men jeg bryder mig ikke særligt meget om, at fremmede mennesker rører ved min mave. Og ligefrem at få hænder stukket ned i maven var virkelig ikke rart undervejs, men bagefter følte jeg mig helt let og sov utroligt godt om natten. Så efter jeg kom hjem, har jeg forsøgt at google mig frem til, om man også kan få behandlingen i Danmark.

Yogaen
Efter fem år on-off yoga, troede jeg egentlig, at jeg var rimelig god til det. Jeg kan min solhilsen, min pranayama og stå i underlige balancestillinger. Men åbenbart ikke godt nok. Der var i hvert fald utroligt meget, min yogalærer kunne rette på. Og en stilling blev ved så længe, det nu tog mig at få strukket mig ud i en helt perfekt down dog. Altså ret længe. Jeg har aldrig haft min egen yoga-lærer, og det er supergodt at mærke på sin egen krop, præcis hvordan alle øvelser skal udføres.

Et par timers daglig yoga har stor effekt på min krop. Pludselig er mine tæer noget, jeg kan nå, og mine hæle går uden problemer i gulvet under down dog.
Min lærer laver et særligt program til mig, jeg kan lave derhjemme om aftenen, så alle mine fremskridt ikke går i sig selv igen.

Besøg Kamalaya hvis...
... du vil have en helhedsoplevelse, hvor der er fokus på sundhed i luksuriøse omgivelser. Du kan skræddersy dit ophold, alt efter om du har brug for at stresse af, tabe dig eller dyrke yoga. 3 nætter inklusive forplejning og behandlinger koster fra ca. 10.000 kr.
Læs mere på Kamalaya.com.

Artiklen fortsætter på næste side...EAT
Egentlig spiser man helt fantastisk nærmest alle steder på Koh Samui – lige meget om det er en luksusrestaurant eller noget, der mest af alt ligner en frituregryde på hjul. Især skal man have "soft shell crabs", stærke karryretter og masser af "pad thai".

Men en aften fik jeg helt uventet årets bedste måltid. På hotellet Hansar kan man sidde på terrassen og kigge ud over vandet, mens det bliver mørkt. I alt kom jeg på en eller anden måde igennem otte retter med lækker frisk fisk, små grøntsagsdipper og de lækreste, friske frugtdesserter.

Og hotellet ligger – meget belejligt – i nærheden af øens bedste shoppingsted, Fishermans Village. Se mere på Hansar.com

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, Thailand og Yoga