Amning: “Jeg bruger min situationsfornemmelse”
SPONSORERET indhold

Amning: “Jeg bruger min situationsfornemmelse”

Susanne Sass Ebsen på 35 år mener, at mødre på barsel har brug for at være en del af et fællesskab, og derfor har hun behov for at komme ud med sin baby - hvilket indebærer offentlig amning.

Af: Christina Fabrin Larsen, Vores Børn, september 2014
07. jan. 2015 | Børn | Vores Børn

Jeg vil ud og være social

At kunne amme på en café betyder, at jeg ikke er underlagt et skema for, hvornår jeg kan komme ud. Og vi mødre skal ud! Vi har behov for at være en del af fællesskabet. Vi skal ud at gå, socialiseres, stimuleres og kultiveres. Hygge ude præcis som alle andre voksne. At sidde gemt væk på et cafétoilet er bare ikke rart.

Babyer kan ikke udsætte deres behov for mad

Hvorfor spiser jeg så ikke bare min croissant hurtigt og springer amningen over, til jeg er hjemme, så jeg slipper for at krænke andre? Fordi mit barn ikke kan udsætte behovet for mad. Forklar en lille baby, at nu er det ikke spisetid.

Det er der ikke noget, der hedder. Herudover er der de helt straight facts: Det øger risikoen for brystbetændelse ikke at få brysterne tømt, og det er vigtigt at stimulere mælkeproduktionen, som ellers kan falde. Derfor skal det være ordentligt hver gang. Alternativt går det ud over både mig og min baby.

Udelukkelse er intolerant – amningen er nødvendig

Det er et vigtigt signal at sende, at man accepterer amning. Amning anbefales i Danmark grundet sundhed, så det hænger ikke sammen at være imod. Det er diskriminerende at udelukke ammende mødre fra fællesskabet på grund af en handling, der er nødvendig for babys velbefindende.

I mine øjne er det et sexistisk argument at bruge blufærdighedsloven, da bryster i den forbindelse intet har med sex at gøre, men med overlevelse for baby. Rent menneskeligt er det et signal om manglende tolerance.

Jeg forstår ikke holdningen, men respekterer den. Jeg ønsker ikke at komme, hvor mit barn og jeg ikke er ønskede. Måske man skulle lave tydelige stickers med et babse-ikon med streg over til de pågældende steder. Det er klar besked.

Lortebleer ved bordet, nej. Amning, ja.

Jeg tror desværre, at debatten for mange handler om koblingen med de der klamme lortebleer, som nogle mødre skifter offentligt på caféer. Der er mange mødre, som ikke har situationsfornemmelse.

Vi kan blive enige om, at selv om der er krudt på en prut, og bleen skal skiftes hurtigt, så hører hverken skiftning eller overdrevent svineri hjemme ved cafeborde. Men det gør amning.  Så længe man tager hensyn og ikke blafrer med brysterne.

Jeg bruger min situationsfornemmelse

Jeg sætter jeg mig ikke ned midt i en butik og ammer, men spørger, om jeg må amme i for eksempel et prøverum. Hvis der på en cafe er mange mennesker, tager jeg en stofble over skulderen, brystet og den lille. Eller vender mig om, så andre ikke behøver at se på mit ‘udstyr’.

Bliv abonnent på Vores Børn, og læs meget mere om forældrerollen og amning. Se de gode tilbud her!

Fornemmer jeg åbenhed og afslappethed et mindre sted, ammer jeg naturligt blottet. Ingen af delene stresser mig. Det ville stresse mig mere at være gemt væk på et toilet.

Jeg har hverken lyst til at blive overbegloet eller til at krænke andre. Det er sikkert heller ikke sjovt for personalet at henvende sig til en ammende kvinde og sige stop til det livgivende, hun har gang i.

Ammende mødre er en god forretning

Argumentet i debatten om, at vi ikke bruger nok penge, er forkælet, for de tidspunkter, hvor ammende mødre florerer, er som oftest de tidsrum, hvor mange andre er på arbejde. Derfor er det vel win-win.

For mine stamsteder er jeg blevet en god forretning, tænker jeg. Mit barn tillader alligevel ikke, at jeg hænger ud en hel dag.

Find situationsfornemmelsen frem: Hvis man har spist sin croissant og drukket stedets gratis vand, er det nok ikke passende at blive hængende, hvis der er andre der gerne vil have et bord.

Lovgivning er for ekstremt

I Danmark er blufærdighedsloven et værktøj for de erhvervsdrivende, som må bestemme over deres gesjæft. Jeg er overrasket over, at et land som Skotland faktisk har vedtaget ved lov, at man ikke må afvise en ammende. Det er i mine øjne for vildt på den omvendte måde af den danske.

Al lovgivning om noget så naturligt er uforståeligt for mig.

LÆS OGSÅ: Få en god start på amningen

LÆS OGSÅ: Fotograf: “Jeg vil vise det smukke i amning”

LÆS OGSÅ: Det er okay at give flaske

Bliv abonnent på Vores Børn, og læs meget mere om forældrerollen og amning. Se de gode tilbud her!