Ferie med baby
SPONSORERET indhold

Få en fantastisk første ferie med baby

Hvordan får I slappet af med en baby på slæb, som stadig skal mades, skiftes og vågner tidligt i jeres ferie? Og hvordan tager i hensyn til baby?

Af:: Rikke Dinnetz Foto: Getty Images
29. jun. 2011 | Børn | Vores Børn

Forestil dig, at I vågner op i sommerhuset til morgensol og fuglekvidder, fred og ro til at læse avis og drikke morgenkaffe, måske traske en tur til bageren og ellers nyde den første feriedag udhvilede og afslappede.

Men hov! Klokken er kun fem om morgenen, og det er ikke fugle, men din baby, der ‘kvidrer’. I har ikke sovet meget om natten og har nu en hel lang dag foran jer, alle er trætte, og I kan ikke lige overskue, hvornår det passer med den lille, hvis I gerne vil en tur til stranden.

LÆS OGSÅ: Rejsetips til babys første ferie

Jeres første ferie med baby kan blive lidt af en overraskelse, hvis I glemmer at tage højde for, at jeres barn ikke ændrer behov, bare fordi I skal på ferie. Det er på babys præmisser, for der skal stadig ammes, mades og skiftes, og den lille vågner stadig tidligt og har i øvrigt brug for sin faste rytme.

Skru ned for forventningerne

Men det kan godt blive en dejlig ferie, hvis I skruer forventningerne ned til, hvad I skal nå at lave, siger familievejleder Lola Jensen, der råder til at tage dagene, som de kommer. I øvrigt skal I nok regne med, at de første tre dage på ferien ikke går, som de skal, men det er vigtigt at give jer selv lov til at have fiaskodage.

– Tænk: Selvfølgelig græder hun på dette nye værelse i denne fremmede seng. Og selvfølgelig er hun træt, når bilturen eller flyveturen lige spolerede hendes rytme, og hun ikke blev puttet til tiden.

Lola Jensen anbefaler, at I gør jer selv den tjeneste at lade jeres barn beholde sin rytme på ferien og have nøjagtig samme putteritual som derhjemme.

LÆS OGSÅ: Hvilken ferieform passer din familie?

“Det er både for babys og jeres egen skyld – for det er svært at komme ind i rytmen igen derhjemme, og det er trygt for baby, at I holder på rutinerne, siger hun.

Slip kontrollen, mor

Derhjemme er det sikkert dig, der ved lige, hvor bodyerne ligger, og hvor i køkkenskabet vællingen står, og måske har du en anelse svært ved at slippe kontrolknappen i hverdagen. Men det kan en ferie råde bod på – hvis du giver dig selv lov til at holde fri.

– En fordel ved at komme på ferie er, at det er lettere at slippe det hele og komme på neutral base, hvor det ikke bare er dig, der har styr på det hele, siger Lola Jensen.

Og så er det dejligt ikke at skulle nå noget. Bortset fra at vi så let kommer til at forvente, at vi skal nå alt det på ferien, som vi ikke når til hverdag.

LÆS OGSÅ: Gode børnebøger til ferien

– Forældre i dag er spændt totalt op med afdragsfrie flexlån og benhård tidsstyring. I ferien har vi endelig tid, og så kommer forventningerne højt op. Alt det, vi ikke når til hverdag, må indhentes, forklarer familievejlederen.

Forskellige forventninger til ferien

Men jo højere forventninger, des større skuffelse, hvis ferien ikke lever op til vores forventninger. Og det gør det ikke nemmere, at I måske slet ikke er vant til at være sammen om baby til hverdag, hvor du går hjemme, og din partner kommer sent hjem fra arbejde. Ofte har vi kvinder og vores mænd også lidt forskellige forventninger til ferien.

– Kvinder tænker ofte ‘nu skal baby og jeg på ferie – sammen med min mand’. Mænd tænker ‘nu skal vi to af sted – sammen med baby’. Men i virkeligheden skal I tænke ‘nu skal vi af sted alle tre’, anbefaler Lola Jensen.

Hvis baby får smadret sin rytme på ferien, vågner konstant og tager jeres nattesøvn, er det let at komme til at skyde skylden på hinanden og sige ‘det var også dig, der glemte suttekluden, så hun ikke kan falde til ro’. Men gå efter bolden – ikke manden – når I taler med hinanden.

– Sig ‘nå for søren, vi fik sørme heller ikke den sutteklud med.’ Så I ikke sidder i sommerhuset eller romantiske Firenze og er totalt sure på hinanden, lyder Lola Jensens råd.

Brug i stedet ferien til at komme tættere på hinanden. Udnyt aftenerne og babys middagslur (hvis I ikke selv sover) til at få lidt tiltrængt voksentid, grine og tale om jeres liv sammen.

7 tip til at give din baby en god ferie

1. Tal om ferien på forhånd
Tal sammen om jeres forventninger til ferien, inden I tager af sted. Sæt ikke forventningerne for højt, og tal om, hvad I gerne vil have ud af ferien. Være sammen? Bade? Opleve noget specielt? Slappe af og få nok søvn? I kender jeres barn bedst. Hvor meget kan hun magte?

2. Forbered jer på ekstra gråd
Dit barn kan reagere på, at I er et nyt sted med nye dufte og indtryk. Især i seks-ti-måneders-alderen, når baby har separationsangst, kan hun blive forskrækket, hvis hun vågner et helt nyt sted og ikke lige kan se jer. Ekstra mange kram og nærhed er det, der skal til.

3. Undgå udflugter midt på dagen

Babyer kan ikke tåle direkte sollys. Så hold baby i skyggen, og undgå aktiviteter og lange udflugter midt på dagen, hvor det er varmest.

4. Gør tingene på babys præmisser
Indret dagen på en måde, så baby kan spise, når hun er sulten, og sove, når hun er træt. Små og større udflugter i løbet af dagen må så planlægges ud fra dette.

5. Slap af, og nyd ferien
Dit barn er tilfreds, når hun har masser af nærhed med jer. Så slap af, og nyd ferien sammen. Så smitter jeres gode humør af på baby.

6. Hold fast I rutinerne
Fra dit barn er omtrent seks holde fast i rytmen og putte på samme tid og måde, som I plejer. Det giver baby tryghed, og I undgår, at jeres pus bliver træt og ked af det.

7. Red dit barn fra dikkende turist-tanter
Giv ikke velmenende turister og andet godtfolk lov til at dikke for meget med jeres barn, når I er på tur. Det kan være meget at forholde sig til for dit lille pus, der har brug for fred og for kun at være social på egne præmisser.

LÆS OGSÅ: Sebastian Klein: Kvalitetstid er den største løgn