Gravid i uge 14

Foto: Getty Images Fra uge 14 er det muligt at få kønnet at vide under en skanning - er du nysgerrig?

Gravid i uge 14 (14+0-14+6)

Gravid uge 14: Nu kan du få kønnet at vide

Når du er gravid i uge 14, kan du få en privat ultralydsscanning, som kan afsløre kønnet på dit barn. Måske er du begyndt at blive glemsom og miste koncentrationen.

Kan du ikke vente med at finde ud af, hvem der gemmer sig inde i maven?

Når du er gravid i uge 14 er ventetiden ovre for dig, der gerne vil vide, om du bærer på en dreng eller pige. Fra 14+0 kan du nemlig få dit barns køn afsløret til en privat kønsscanning.

LÆS OGSÅ: Gravid uge 13: Har du fået mere energi?

Måske er du i denne uge mere stakåndet, end du plejer, dit hjerte hamrer nok derudaf, og ja, så er du måske også begyndt at blive bare en anelse glemsom. Det er alt sammen ganske normalt og skyldes, at hormonerne flyver rundt i din krop.

Dit barn måler nu 8-9 centimeter og vejer 50-60 gram. Du kan ikke mærke det endnu, men han eller hun reagerer på både lys og lyde udefra.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Gravid i uge 14

  • Din graviditetsuge: 15. uge (14+0 – 14+6)
  • Din graviditet i dage: 98-104
  • Dit barns gestationsalder: 12 uger
  • Dit barns mål: 50-60 gram og 8,1-9,7 centimeter
  • Dit trimester: Andet trimester
Scanning gravid uge 14
Foto: Jordemoder.dk

Din krop

Når du er gravid i uge 14, slår dit hjerte fem til ti slag hurtigere end normalt. Det skyldes den øgede blodmængde i din krop, og måske føler du dig af og til stakåndet og med hjertebanken. Det er helt normalt og harmløst, og det hjælper at sætte sig og trække vejret roligt.

Måske troede du, at dine bryster ikke kunne vokse meget mere, men der er stadig lang vej igen, og det vil især blive tydeligt, hvis du havde små bryster før graviditeten. De høje mængder østrogen, som produceres i din moderkage, er blandt andet skyld i, at du måske ikke kan passe dine gamle bh’er, da det får brysternes kirtelgange til at forgrene sig, så de kan producere mælk, når behovet kommer. Antallet af kirtelceller stiger også, og de store mængder fedt, som sætter sig på brysterne under din graviditet, er ligeledes med til at gøre dem større.

LÆS OGSÅ: Få hjælp til at udregne din terminsdato

Din baby

Bærer du på en pige, vil æggestokkene i denne uge bevæge sig ned fra bughulen og ind i bækkenet, og de ydre kønsorganer begynder nu at vise sig hos både piger og drenge. Det betyder også, at det nu vil være muligt at bestemme kønnet via en ultralydsscanning.

Når du er gravid i uge 14, er dit barns krop så småt ved at være dækket af såkaldte lanugohår. Det er meget fine, små hår, der hjælper med at regulere barnets kropstemperatur, og de forsvinder, når du nærmer dig din termin.

Spiserør, luftrør og strubehoved er færdigudviklede i denne uge, og dit barns spytkirtler er begyndt at producere og udskille spyt.

Hovedet er langt om længe begyndt at passe til resten af kroppen, og nakken og halsen er nu blevet så stærke, at de kan støtte det. Øjne og ører er ved at finde sin plads i ansigtet, og de små knogler i mellemøret har forbenet sig. Selv om fostervandet virker lydoverførende, vil barnet dog endnu ikke få noget ud af lydene, da hjernen ikke er klar.

Hjertet er også i rivende udvikling, og det pumper i øjeblikket 28 liter blod i døgnet og slår 110 til 160 slag i minuttet. Til sammenligning pumper hjertet cirka 7.000 liter blod i døgnet hos et voksent menneske.

LÆS OGSÅ: Graviditet forstyrrer hukommelsen

Tegn på graviditet

Med træthed og kvalme på retur er der gjort plads til nye graviditetssymptomer. Enkelte mærker f.eks., at de begynder at blive enten mere uopmærksomme eller mere skarpe. Nogle bliver også mere glemsomme og får koncentrationsbesvær, mens andre får en mental doping af at være gravide. Det skyldes alt sammen, at din hjerne bliver påvirket af de mange kønshormoner og den store udvikling, som kroppen går igennem på relativt kort tid.

Symptomer på graviditet i uge 14

  • Din mave begynder at blive tydelig
  • Blodårer bliver tydeligere
  • Dine bryster vokser
  • Brystvorterne bliver mørkere
  • Du bliver lettere svimmel

LÆS OGSÅ: Barnets køn: 8 fordele ved at vælge en overraskelse

Det skal du vide om uge 14

Når du er gravid i uge 14, er dit barns kønsorganer så udviklet, at du kan komme til en privat kønsscanning, hvor hovedformålet er at bestemme, om du skal have en dreng eller en pige. De allerførste kønsscanninger tilbydes fra 14+0, men desto længere, du venter, desto større vil chancen være for, at kønnet kan ses. Ved alle kønsscanninger er der dog risiko for, at du må gå tomhændet hjem, da kønnet kun kan ses, hvis barnet ligger rigtigt og er tilstrækkeligt udviklet.

En kønsscanning er ikke en del af det offentlige tilbud, og derfor skal du selv betale, hvis du vil have nyheden at vide allerede nu. Vil du ikke gøre brug af en privat kønsscanning, skal du ikke vente til meget mere end omkring uge 20, hvor du skal til den rutinemæssige 2. trimesterskanning. Her er formålet ikke at se kønnet, men hvis din baby ligger rigtigt, kan du få at vide, hvad du venter dig.

Det er dog ikke alle forældre, som vil kende til kønnet inden fødslen. Hvad du og din partner beslutter jer for, er helt op til jer. Tag gerne snakken allerede nu, så I ved 2. trimesterskanningen kan fortælle jordemoderen, hvad I ønsker jer.

LÆS OGSÅ: Otte måder at gætte barnets køn på

Sundhedstips

Der er heldigvis ingen regler, som dikterer, at du skal holde dig fra alt godt, når du er gravid. Men elsker du energidrikke, kaffe og te, og er du lidt af en lakrids-mund, bør du holde en anelse igen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ikke drikker mere end 3 kopper kaffe om dagen eller 300mg koffein – hvilket f.eks. svarer til 6-8 kopper te. Mange energidrikke indeholder også store mængder koffein, så har du trang til den slags, skal du kigge godt på ingrediens-listen og sørge for, at du holder dig under de anbefalede milligram per dag.

Koffein passerer nemlig fra dig til dit foster gennem moderkagen, og da fosteret ikke selv er i stand til at nedbryde stoffet, skal du helst ikke få for meget.

Gravide bør også holde igen med lakridserne – særligt, hvis det er saltlakrids, du sukker efter. Det anbefales, at du maksimalt spiser 50 gram om dagen, da de små, sorte slikstykker indeholder et stof, som kan give ødemer og forhøjet blodtryk.

LÆS OGSÅ: 76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid

Til dig, der venter tvillinger

Er du nysgerrig efter at vide, om dine tvillinger ligner hinanden?

Ved 1. trimesterskanningen fastslår man, om dine tvillinger deler moderkage eller ej. Tvillinger med en fælles moderkage vil altid være enæggede – og derfor ligne hinanden, mens langt de fleste tvillinger med hver sin moderkage vil være tveæggede. I praksis fordeler det sig sådan, at cirka 17% af alle sæt tvillinger er enæggede, mens hele 83% er tveæggede.

Undersøgelser viser, at der er større risiko for komplikationer under graviditeten, hvis dine tvillinger deler moderkage, og er det tilfældet, vil du derfor blive tilbudt flere ultralydsskanninger gennem din graviditet.

Et studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser dog, at du godt kan ånde lettet ud, når du har set to levende fostre ved nakkefoldsscanningen. Så er chancen for at begge børn overlever nemlig stor. 

Ugens tip til mor

Køb eller lån en bilsele til gravide. Selen sørger for, at den almindelige sele ikke presser mod din mave. Hvis du ikke køber en gravidsele, kan du selv sørge for at justere mavebæltet, så det sidder under maven og på dine hofter.

Ugens tip til partneren

Måske fylder babysnak meget hjemme hos jer, og for nogle partnere kan det være svært at følge med i snakken, da de ikke oplever graviditeten på egen krop. Det er helt okay, og det er også okay at sige fra, når det bliver for meget. Husk at være åben omkring jeres følelser. Det kommer I længst med.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel. 

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 14
Foto: Stephansen Photography
Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid uge for uge og Gravid

610x200_woordy_knap2.jpeg