Gravid uge 14 fostret graviditetsuge
SPONSORERET indhold

Gravid uge 14: Nu kan du få kønnet at vide

Når du er gravid uge 14, kan du få en privat ultralydsscanning, som kan afsløre kønnet på dit barn. Måske er du begyndt at blive glemsom og miste koncentrationen.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
02. jan. 2024 | Børn | Vores Børn

Kan du ikke vente med at finde ud af, hvem der gemmer sig i maven?

Når du er gravid i uge 14, er ventetiden ovre for dig, der gerne vil vide, om du bærer på en dreng eller pige. Fra 14+0 kan du nemlig få dit barns køn afsløret til en privat kønsscanning.

Måske er du i denne uge mere stakåndet, end du plejer, dit hjerte hamrer nok derudaf, og ja, så er du måske også begyndt at blive en anelse glemsom. Det er alt sammen ganske normalt og skyldes, at hormonerne flyver rundt i din krop.

Dit foster måler nu 8-9 centimeter og vejer 50-60 gram.

Næste uge 💚

Forrige uge 💚

Gravid uge 14: Din krop

Når du er gravid i uge 14, slår dit hjerte fem til ti slag hurtigere end normalt. Det skyldes den øgede blodmængde i din krop, og måske føler du dig af og til stakåndet og med hjertebanken. Det er helt normalt og harmløst, og det hjælper at sætte sig og trække vejret roligt.

Måske troede du, at dine bryster ikke kunne vokse meget mere, men der er stadig lang vej igen. De høje mængder østrogen, som produceres i din moderkage, er blandt andet skyld i, at du måske ikke kan passe dine gamle bh’er, da det får brysternes kirtelgange til at forgrene sig, så de kan producere mælk. Antallet af kirtelceller stiger også, og de store mængder fedt, som sætter sig på brysterne under din graviditet, er ligeledes med til at gøre dem større.

Din voksende mave er måske også ved at være svær at presse ned i dine normale bukser, og inden længe vi du kunne mærke små bobler inde fra hulen. Det er din baby, der bevæger sig.

Gravid uge 14: Din baby

Bærer du på en pige, vil æggestokkene i denne uge bevæge sig ned fra bughulen og ind i bækkenet, og de ydre kønsorganer begynder nu at vise sig hos både piger og drenge. Det betyder også, at det nu vil være muligt at bestemme kønnet via en ultralydsscanning.

Når du er gravid i uge 14, er babys krop så småt ved at være dækket af såkaldte lanugohår. Det er et tyndt lag af fine hår, der hjælper med at regulere barnets kropstemperatur, og som skal beskytte kroppen mod rifter og skader. Lanugohårene skal dække huden helt frem til fødslen og forsvinder derfor, når du nærmer dig termin.

Spiserør, luftrør og strubehoved er færdigudviklet i denne uge, og dit barns spytkirtler er begyndt at producere og udskille spyt.

Hovedet er langt om længe begyndt at passe til resten af kroppen, og nakken og halsen er nu blevet så stærke, at de kan støtte det. Din baby vokser stadig, og øjnene og ørerne flytter sig mod sin endelige plads i ansigtet. De små knogler i mellemøret har også forbenet sig. Selv om dit fostervand virker lydoverførende, vil barnet dog endnu ikke få noget ud af lydene, da hjernen ikke er klar.

Hjertet er også i rivende udvikling, og det pumper i øjeblikket 28 liter blod i døgnet og slår 110 til 160 slag i minuttet. Til sammenligning pumper hjertet cirka 7.000 liter blod i døgnet hos et voksent menneske.

Læs også

Gravid uge 14: Tegn på graviditet

Med træthed og kvalme på retur er der gjort plads til nye graviditetssymptomer. Mange gravide mærker f.eks., at de begynder at blive enten mere uopmærksomme eller mere skarpe i graviditeten. Nogle bliver også mere glemsomme og får koncentrationsbesvær, mens andre får en mental doping af at være gravide. Det skyldes alt sammen, at din hjerne bliver påvirket af de mange kønshormoner og den store udvikling, som kroppen går igennem på relativt kort tid.

Symptomer på graviditet uge 14

  • Din mave begynder at blive tydelig
  • Blodårer bliver tydeligere
  • Dine bryster vokser
  • Brystvorterne bliver mørkere
  • Du bliver lettere svimmel

Læs også

Det skal du vide om uge 14

Dit barns kønsorganer er nu så udviklede, at du kan komme til en privat kønsscanning, hvor hovedformålet er at bestemme, om du skal have en dreng eller en pige. De allerførste kønsscanninger tilbydes fra 14+0, men desto længere, du venter, desto større vil chancen være for, at fostrets køn kan ses. Ved alle kønsscanninger er der dog risiko for, at du må gå tomhændet hjem, da kønnet kun kan ses, hvis barnet ligger rigtigt og er tilstrækkeligt udviklet.

En kønsscanning er ikke en del af det offentlige tilbud, og derfor skal du selv betale, hvis du vil have nyheden at vide allerede nu. Vil du ikke gøre brug af en privat kønsscanning, skal du ikke vente til meget mere end omkring uge 20, hvor du skal til den rutinemæssige 2. trimesterscanning. Her er formålet at tjekke, om din baby er sund og rask, men hvis din baby ligger rigtigt, kan du også få at vide, hvad du venter dig.

Hvad du og din partner beslutter jer for, er helt op til jer. Tag gerne snakken allerede nu, så I ved 2. trimesterscanningen kan fortælle jordemoderen, hvad I ønsker jer.

Gravid uge 14: Sundhedstips

Der er heldigvis ingen regler, som dikterer, at du skal holde dig fra alt godt, når du er gravid. Men elsker du energidrikke, kaffe og te, og er du lidt af en lakrids-mund, bør du holde en anelse igen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ikke drikker mere end 2 kopper kaffe eller te om dagen eller 200mg koffein. Mange energidrikke indeholder også store mængder koffein, så har du trang til den slags, skal du kigge godt på ingrediens-listen og sørge for, at du holder dig under de anbefalede milligram per dag.

Koffein passerer nemlig fra dig til dit foster gennem moderkagen, og da fosteret ikke selv er i stand til at nedbryde stoffet, skal du helst ikke få for meget.

Gravide bør også holde igen med lakridserne – særligt, hvis det er saltlakrids, du sukker efter. Det anbefales, at du maksimalt spiser 50 gram om dagen, da de små, sorte slikstykker indeholder et stof, som kan give ødemer og forhøjet blodtryk.

Læs også

Til dig, der venter tvillinger

Er du nysgerrig efter at vide, om dine tvillinger ligner hinanden?

Ved 1. trimesterscanningen fastslår man, om dine tvillinger deler moderkage eller ej. Tvillinger med en fælles moderkage vil altid være enæggede – og derfor ligne hinanden. Omvendt vil langt de fleste tvillinger med hver sin moderkage være tveæggede. I praksis fordeler det sig sådan, at cirka 17% af alle sæt tvillinger er enæggede, mens hele 83% er tveæggede.

Undersøgelser viser, at der er større risiko for komplikationer under graviditeten, hvis dine tvillinger deler moderkage, og er det tilfældet, vil du derfor blive tilbudt flere ultralydsscanninger gennem din graviditet.

Et studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser dog, at du godt kan ånde lettet ud, når du har set to levende fostre ved nakkefoldsscanningen. Så er chancen for at begge børn overlever nemlig stor. 

Anbefalet til dig