Nemt i december
I december er hverdagene ofte travle, og så må maden gerne være ekstra nem at tilberede. På de følgende sider får du inspiration til let og lækker hverdagsmad i den hektiske julemåned.
SPICY KYLLING MED CHORIZO OG OLIVEN
Denne kylling skal serveres som rigtig ‘søbemad’ med masser af brød. Det er en fyldig og enkel ret, der passer perfekt til en kold vinteraften.
Tid: ca. 20 min. + kogetid
(4 pers.)
2 løg
100 g chorizopølse, f.eks. Aalbæk
2 spsk. raps- eller olivenolie til stegning
800 g kyllingeoverlår
1 fed hvidløg
1 dåse flåede hakkede tomater
2 dl bouillon
3 laurbærblade
1 bundt persille
salt og peber
sorte oliven
Tilbehør:
groft brød
1.
Hak løgene, og skær pølsen i skiver. Varm halvdelen af olien i en tykbundet gryde, tilsæt chorizopølser, og brun løgene heri.
2.
Tag løg og chorizopølser af varmen. Varm resten af olien i gryden, og brun kyllingen med skindsiden nedad.
3.
Tilsæt løg, chorizopølser, presset hvidløg, flåede hakkede tomater, bouillon og laurbærblade. Læg låg på gryden, og lad kyllingen simre i ca. 30 min. ved svag varme.
4.
Hak persillen. Vend persille i gryden, og smag til med salt og peber. Tilsæt oliven efter smag, og server med brød.
LINGUINE MED DAMPEDE MUSLINGER
Muslinger er en utrolig nem og billig luksus i hverdagen. Server dem på klassisk italiensk vis
med linguine.
Tid: ca. 30 minutter.
(4 pers.)
1 kg muslinger
2 fed hvidløg
1 bundt persille
2 spsk. olivenolie
1 tsk. sambal oelek
2 dl hvidvin
400 g spaghetti, f.eks. linguine
2 spsk. citronolie
reven skal af 2 økologiske citroner
salt og peber
1.
Skrub muslingerne godt under koldt vand. Fjern skægget, der sidder fast på skallerne, og kasser alle ødelagte eller åbne muslinger.
2.
Hak hvidløgene og persillen.
3.
Varm olien i en stor gryde, og rist hvidløg i ca. minut – de må ikke blive brune. Tilsæt muslinger, persille, sambal oelek og hvidvin, og damp muslingerne under låg i 5 min. Kassér de muslinger, der ikke har åbnet sig.
4.
Kog spaghettien, som angivet på emballagen, og afdryp.
5.
Vend spaghetti med muslinger, og dryp citronolie over. Drys med citronskal, og krydr med salt og peber.
Friske krydderurter og grønsager er guld værd, når de bliver brugt til at give masser af smag til lette, nemme og enkle hverdagsretter. Lyder det fristende, så følg opskrifterne her de næste par dage.
GRATINERET JULESALAT MED GEDEOST OG
SIRUP
Server godt med brød til, og du har et superenkelt og let måltid.
Tid: 20 min. + bagetid.
(4 pers.)
4 julesalater
2 spsk. smør
2 spsk. æbleeddike
2 spsk. brun farin
1 rulle gedeost, 200 g
1 spsk. olivenolie
1 potte frisk timian
ahornsirup
Tilbehør:
groft brød
1.
Skær rodstykkerne af julesalaten, og halver dem, så du har 8 stykker i alt.
2.
Smelt halvdelen af smørret på en stor pande med slip let-belægning. Brun halvdelen af julesalaten i ca. 2 min. med skærefladen nedad. Tilsæt halvdelen af eddiken, og lad det fordampe. Drys halvdelen af den brune farin over, og steg i yderligere 2 min. Læg salaten i et ovnfast fad, og gentag med de sidste fire stykker af salaten.
3.
Skær gedeosten i skiver, og fordel den på julesalaten. Dryp olivenolie over, og bag ved 175 grader i ca. 20 min., til osten er smeltet.
4.
Dryp ahornsirup over salaten, og top med frisk timian. Server med groft brød.
TOMATSUPPE MED KARRYSTEGTE ÆBLECROUTONER
Det er fantastisk så godt, tomatsuppe lavet på dåsetomater kan smage, når bare man tilsætter smagsgivere som røget paprika og karry. Mascarponen fuldender suppen og giver den dejlige cremede konsistens. Lav endelig rigeligt med æblecroutoner – de er så lækre.
Tid: 20 min. + kogetid.
(4 pers.)
2 løg
1 spsk. raps- eller olivenolie
1 tsk. stødt karry
1 tsk. røget paprika
2 dåser flåede hakkede tomater
2 dl bouillon
1 fed hvidløg
3 kviste frisk timian
250 g mascarpone
salt og peber
Karrystegte æblecroutoner:
2 æbler
1 spsk. raps- eller olivenolie
1 spsk. karry
Tilbehør:
groft brød
1.
Hak løgene fint. Varm olien i en gryde, tilsæt karry og paprika, og rist løgene heri, til de er gyldne.
2.
Tilsæt flåede hakkede tomater, bouillon, presset hvidløg og timian, og lad suppen simre under låg i ca. 20 min.
3.
Fjern timiankvistene, og blend suppen. Er suppen for tyk, spædes til med lidt bouillon.
4.
Varm suppen igennem, og rør mascarponen i, til den er smeltet, og suppen er cremet. Brug evt. et piskeris. Smag til med salt og peber.
5.
Skær æblerne i både, fjern kernehus, og skær bådene ud i små tern. Varm olien på en pande. Tilsæt karry og æbler, og steg forsigtigt æblerne, til de er gyldne.
6.
Server suppen varm med æblecroutoner og brød.