3 kvinder tester: Hvor sund er du på en skala fra 1-10?
SPONSORERET indhold

3 kvinder tester: Hvor sund er du på en skala fra 1-10?

Kører det med kosten, men kniber med træningen? Eller omvendt. Og får du sovet nok og passet godt på dig selv. Sundhedsekspert Ida Krak har kigget tre modige kvinders vaner igennem − se, hvor sunde de egentlig er og få inspiration til, hvordan du selv kan blive meget sundere.

Af: Karen Greve Foto: Peter Nørby
11. apr. 2016 | Sundhed | Fit living

"Jeg skal skrue op for proteinerne"
Det kniber med at få pulsen op, og spiser Pernille Weinreich Jessen, 36, i virkeligheden for meget sukker, når alle mellemmåltider indeholder frugt?

Navn: Pernille Weinreich Jessen. 
Alder: 36 år. 
Privat: Hjemmegående, gift og mor til tre børn på otte, seks og to år. 
Højde: 176 cm. 
Vægt: 66 kg. 
Taljemål: 76 cm. 
Egen karakter: 8. 
Ekspertens karakter: 5.

Jeg tænkte alt for meget på arbejdet. Stress. Deadlines. Jeg er blevet mere sårbar overfor arbejdspres, efter at jeg er blevet mor. 
Pernille har tre børn, og efter tredje barsel vendte hun tilbage til et job som konsulent indenfor klinisk forskning. Men arbejdet listede sig med ind som tankemylder ved sengetid. 
Så Pernille holder lige nu en pause fra arbejdet. Ud over bedre søvn har beslutningen sænket Pernilles generelle stress-niveau. Og hun har god samvittighed i forhold til familiens kost. 
− Vi spiser meget varieret, og middagsmaden er ikke altid på børnenes præmisser. Vi laver da spaghetti med kødsovs, men vi får også grønsager på grillen, et fad med rodfrugter eller grønkål, porrer og fennikel. 
En typisk dag for Pernille starter med yoghurt med mysli og frugt. Til frokost får hun rugbrød med pålæg. Forskellig frugt som mellemmåltider og om eftermiddagen brød og frugt sammen med børnene. Familien spiser aftensmad klokken 17.30, og det er en af Pernilles få udfordringer.
− Jeg kan let nå at blive sulten om aftenen, fordi vi spiser så tidligt. Måske spiser jeg lidt, mens jeg smører madpakker, måske ryger der et enkelt stykke chokolade ned, men ellers er jeg ikke specielt slikken.
Der er heller ikke andre oplagte laster i Pernilles historie. Ingen rygning. Ingen hemmelig trang til lakridser eller smugspisning af børnenes pålægschokolade. Et enkelt glas rødvin kan der ryge ned på en hverdag. Dog ikke mere end tre glas i gennemsnit pr. uge.
I sit nye liv har Pernille desuden fået tid til træning om formiddagen.
− Jeg dyrker coretræning en gang om ugen, og jeg kan tydeligt mærke forskel i min ryg, der er mærket af at bære babyer rundt på hoften. Pernille prioriterer også, at familien traver eller cykler en lang tur enten lørdag eller søndag.
− Vi er ude hver weekend. Clara på otte år er faktisk begyndt at kunne løbe små ture. Til gengæld er vi ikke gode til at cykle til hverdag. Der putter jeg dem alle tre ind i bilen. Det tager for lang tid, når vi skal tre forskellige steder hen. 

SE OGSÅ: 3 kvinder afslører: Nye kostvaner har ændret mit liv 

Ekspert Ida Krak om Pernille
Pernille spiser ikke slik og kage, men hendes kost indeholder en del sukker, fordi hun spiser meget frugt og brød, og der er også sukker i rødvin.

Jeg vil skrue lidt op for proteinerne og ned for sukkeret. Når hun bliver sulten, skal hun spise mere kød og æg og ikke et æble.

Pernille mangler bevægelse i det daglige, og pulsen skal op tre gange om ugen. Hun har et barn på to år, kunne hun måske også gå ture med barnevognen − i rask trav, så det batter noget.

Pernilles kommentar:
Jeg ved egentlig godt, at jeg ikke får nok protein. Det er klart et råd, jeg vil tage til mig. Selvom jeg har tid til mig selv som hjemmegående, har jeg ikke fået den daglige motion ind i vores program.

På den anden side: Måske cykler jeg ikke, men jeg styrter rundt efter tre små børn og sidder jo aldrig ned, så det giver vel også lidt på motionskontoen? Måske kunne jeg et par dage om ugen tage mindstemanden i klapvogn til vuggestuen, mens pigerne cykler til skole.

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Spiser du mere, end du tror?

Ida Kraks råd til Pernille:
1. Spis mere protein og mindre sukker.
2. Få pulsen op tre gange om ugen. Det er nu, du har tid til træning!
3. Husk den vigtige bevægelse i hverdagen – det vil dine børn også få glæde af.

Karakter:
Jeg er lidt tarvelig, for jeg vil ikke gå højere end 5. Pernille mangler både lidt på kosten og især på den daglige aktivitet og mere fokuseret træning.

"Jeg mangler bare at træne"
Michala Heering Brinck, 44, har ikke hang til søde sager og går tidligt i seng hver aften. Men motionen mangler − hvordan påvirker det hendes sundhed?

Navn: Michala Heering Brinck. 
Alder: 44 år. 
Privat: Specialkonsulent i kommune. Gift og mor til to børn på 11 og syv år. 
Højde: 155 cm. 
Vægt: 50,5 kg. 
Taljemål: 73 cm. 
Egen karakter: 7. 
Ekspertens karakter: 6.

Motion er min største udfordring. Jeg synes ikke, at min krop har skreget på det før i tiden, hvor jeg har haft en naturlig styrke og fasthed, men især det sidste år er jeg blevet blødere, siger Michala. 
Hun har tidligere dyrket lidt aerobic og taget et par løbeture i ny og næ, men ellers er yoga det eneste, hun har dyrket fast over en længere periode. Indtil nu har en travl hverdag i hælene på to børn, cykelture på et par kilometer til og fra arbejde og traveture i weekenden været nok til at holde kroppen fast og slank. 
− Hvorfor er det så svært at komme i gang? Jeg har både en badedragt og et par løbesko, og det ville betyde meget for min oplevelse af min krop og mit overskud, hvis jeg fik pulsen op, men det er jo typisk tiden om eftermiddagen, jeg skal bruge, og den er børnenes lige nu. 

Michala mangler til gengæld ikke disciplin, når det gælder andre vigtige parametre for sundhed. Hver aften klokken 21.30 tøffer hun i seng med en bog, og senest en time efter slukker hun lyset for at få sine 7,5 timer.
Kosten mener Michala også, der er styr på. Familien handler økologisk og går efter sunde kvalitetsprodukter.
− Jeg kan finde på at cykle i Netto efter Løgismoseprodukter og bagefter i Rema 1000 efter noget bestemt grønt.
En typisk dag for Michala starter med havregryn med frugt, rosiner og mælk og kaffe. Til frokost spiser hun rugbrød med fiskepålæg eller grønsager. Aftensmaden er ofte noget med ris, pasta, bulgur samt kød og grønsager. Fisk er på menuen cirka en gang om ugen. Mellemmåltider er frugt eller rugbrød med pålægschokolade.
− Jeg er ikke specielt til søde sager, så hvis jeg endelig tager chokolade eller kage, spiser jeg ikke så meget. Jeg er mere til salte ting som chips og nødder. Jeg har aldrig røget og kan også fint nøjes med et enkelt glas vin lørdag aften.

SE OGSÅ: A-Z GUIDE: Sådan kommer du af sted til træning


Ekspert Ida Krak om Michala
Michalas kost er fin, og et stykke pålægschokolade på rugbrød om eftermiddagen skal der være plads til.

Med sund kost, god søvn og et par cykelture dagligt har hun et godt fundament, men selvfølgelig mangler hun noget træning.

Michala kan starte med at sætte sig små mål ved at printe fire styrketræningsøvelser fra nettet og sætte en halv time om ugen af til at komme igennem dem. Senere kan hun skrue op for træningen. Lige nu skal hun bare i gang og fornemme, at selv en halv time gør en forskel i kroppen.

Michalas kommentar: 
Det er rart at blive bekræftet i, at min kost og søvn giver en sund base. Og jeg er stolt af at sige, at jeg faktisk er gået i gang med hjemmetræning − både yoga og styrketræning to gange om ugen. Sådan en hullahopring to minutter hver vej gør underværker!

SE OGSÅ: God søvn betyder alt for din træning

Ida Kraks råd til Michala
1. Afgør med dig selv, om du er motiveret nok til at starte på motion.
2. Sæt dig små mål. En halv times styrketræning om ugen på stuegulvet er en god start.
3. Aftal dit tidsforbrug med familien.

Karakter:
7 er lidt højt, fordi Michala slet ikke træner. Jeg vil gå med til 6 med pil op, og hun kan let komme højere, fordi hendes vaner er så gode.

"Jeg får nok for meget af det søde"
Sara, 27, kommer let til at snacke lidt rigeligt, mens hun skriver sit biologi-speciale derhjemme. Til gengæld træner hun og går 8.000 skridt om dagen.

Navn: Sara Marie Klausen. 
Alder: 27 år. 
Privat: Studerer biologi. Har en kæreste. 
Højde: 165 cm. 
Vægt: 76 kg. 
Taljemål: 85 cm. 
Egen karakter: 7. 
Ekspertens karakter: 7.

Det er farligt at skrive speciale, for dels sidder jeg hjemme uden at bevæge mig, dels er det let at komme til at hyggespise i løbet af dagen, eller også kan jeg helt glemme at spise. Det svinger meget, siger Sara.
Hun synes, at hun som udgangspunkt lever sundt, men med en anelse for meget slik, der sniger sig ind tre-fire gange om ugen. På en typisk dag spiser Sara yoghurt med havregryn til morgenmad, en fuldkornsbolle med pålæg til frokost og aftensmad, der mest består af kød og frosne grønsager.
− Vi spiser ikke så meget pasta, ris og kartofler. Og vi tænker over at spise normale portioner og ikke læsse op på tallerkenen flere gange. 
Sara dyrker fitness to gange om ugen, kombineret konditions- og styrketræning. Desuden har hun investeret i et garmin-ur, så hun kan tælle skridt og prøver at komme op på 7.000-8.000 skridt hver dag. 


Arbejdet med et biologispeciale er et konstant pres, hvor Sara aldrig rigtig holder fri.
− Lige nu er mit stressniveau højt. Jeg føler, at jeg burde skrive hele tiden. Specialet tager et år, og det er lang tid at have det sådan. Jeg forsøger at passe på mig selv, for jeg kan mærke, at jeg sover uroligt, drømmer meget og går i søvne.
Sara går i seng mellem klokken 22-23 og står op mellem 8.00-9.00. Det bliver til en del timer på langs, men søvnkvaliteten er ikke specielt god, for Sara har svært ved at falde i søvn og vågner også ofte for tidligt.
− Jeg bliver påvirket af vintermørket, så jeg forsøger at forebygge med lysterapi, og vi skal også på en ferie sydpå. Desuden spiser jeg vitaminer, og jeg prøver at nyde solen, når den endelig er fremme.
Sara har til gengæld ren samvittighed, når det gælder rygning og alkohol. Hun har aldrig rørt en cigaret, og hun drikker højst to glas vin i weekenden − og ikke hver weekend, så i forhold til mange andre jævnaldrende er der meget få udsving i promilleregnskabet.
− Den største udfordring for mig må være at få en mere stabil, sund kost, hvor jeg spiser regelmæssigt. Jeg vil gerne tabe mig lidt, men jeg er ikke så optaget af det, som da jeg var lidt yngre. Det er ikke så vigtigt mere. 

SE OGSÅ: 12 nemme trick, der snyder din sukkertrang

Ekspert Ida Krak om Sara
Sara har et godt udgangspunkt. Hun tæller skridt, cykler og træner. Hun har fokus på portionsstørrelse og spiser i store træk sundt. Det trækker selvfølgelig ned, at hun sover dårligt og er lidt stresset, men det er periodisk på grund af specialet, og vores krop kan godt klare kortere perioder med travlhed.

Sara ligger lige i den høje ende på vægten. Jeg vil anbefale, at hun tænker over sit sukkerindtag. Hun skal ikke tage en kold tyrker, men i stedet stille og roligt skifte slik ud med f.eks. lidt nødder og bananer.

Desuden kan en halv times gåtur i rask tempo midt på dagen have en gavnlig effekt på Sara. Hun får flere skridt, en mental pause fra specialet og dagslys.

Saras kommentar: 
Det er nogle rigtig gode råd. Jeg vil være mere opmærksom på at få mit taljemål under 80 cm i stedet for at fokusere så meget på vægten. Jeg har nu fyldt mine skabe op med mandler og nødder og forsøger ikke at købe slik og chokolade, som kan friste. Det sidste punkt med gåturen kan jeg rigtig godt lide. Jeg vil helt sikkert prøve at gøre noget for mit mentale overskud.

SE OGSÅ: 5 sunde måder at tilfredsstille din søde tand

Idas råd til Sara:
1. Vær lidt opmærksom på vægten. Taljemålet skal helst være under 80.
2. Erstat slik med mandler, nødder og måske lidt frugt.
3. Få pulsen op under en daglig gåtur.

Karakter:
Jeg er enig med Saras 7-tal. Hendes søvn trækker ned, men hun cykler og tæller skridt dagligt, spiser sundt og træner to gange ugentligt.

SE OGSÅ: Spis dig fuld af sundhed & energi: De 6 bedste powerfoods 

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du går 10.000 skridt?


SE OGSÅ: Hvilken vane er værst for din sundhed?