Spiselige insekter
SPONSORERET indhold

6 sunde grunde til at spise insekter

Græshopper, myrer og larver. Måske får tanken ikke ligefrem din mund til at løbe i vand, men mange steder i verden er de små insekter hverdagskost pga. deres høje næringsværdi – og gode smag. Og så er de miljøvenlige.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty
30. aug. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

1. HØJT PROTEININDHOLD

Insekter har et meget højt indhold af protein. Selvom det varierer fra art til art, indeholder visse insekter helt op til 70 procent protein, hvilket er væsentligt højere end både oksekød og fjerkræ. F.eks. består græshopper af 50-70 % protein og fluer og edderkopper af 65 %, hvor imod en kotelet kun består af 17 % protein, mens oksekød indeholder omkring 50%.

2. RIGE PÅ ANDRE NÆRINGSSTOFFER

Foruden et højt indhold af protein er insekter spækket med andre vigtige næringsstoffer. De er bl.a. rige på omega-3 og -6 fedtsyrer og indeholder masser af essentielle aminosyrer, vitamin B1, B2 og det vigtige B12, som ellers kun findes i animalske produkter, samt jern, kalk og magnesium. Sidst men ikke mindst indeholder insekter kitin – en kompleks kulhydrat, der virker som kostfibre og menes at have en positiv indflydelse på immunforsvaret, gavner tarmsystemet og er med til at give en god mæthedsfornemmelse.

LÆS OGSÅ: Fokus på insekter: De nye, hotte proteiner

3. LAVT FEDTINDHOLD

Mange insekter er fedtfattige. Faktisk indeholder mange insektarter mindre end 5 gram fedt per portion. Mange indeholder desuden store mængder essentielle fedtsyrer, herunder omega-3 og omega-6, som blandt andet gavner hjertet og kredsløbet.

4. MANGE MULIGHEDER

Der er masser af muligheder for at tilberede insekter. F.eks. kan de steges på panden, kommes i supper, sauteres, ristes med forskellige krydderier eller bages med lidt olie og salt og bruges som salt-crunch på salater. De kan også tilsættes i smoothies eller pesto eller laves til mel og anvendes i f.eks. brød, kiks og kager eller i sunde energibarer.

LÆS OGSÅ: Fokus på superfood: Hvor sunde er de egentlig?

5. SMAGER (FAKTISK) GODT

Græshopper, myreæg og larver betragtes som en delikatesse i flere lande. Mange af insekterne har en mild, nøddeagtig smag og smager i retning af kylling eller rejer. Andre, f.eks. myrer, smager af citrus eller lime. Da 80 procent af alle dyrearter er insekter, findes der for hvert pattedyr 300 insektarter, så det skulle give mulighed for en hel palette af nye og spændende smagsoplevelser.

6. GODT FOR MILJØET

Produktionen af spiselige insekter er meget bæredygtig. Insekter kræver nemlig et minimum af føde, vandog plads, og derfor belaster de ikke klimaet i samme grad som andre husdyr. Når man putter 100 kg. foder ind i en oksekødsproduktion, kommer der 6,5 kg. kød ud i den anden ende, hvorimod 100 kg foder i en insektproduktion, giver 56 kg. insektprotein. Desuden udledes der 100 gange mindre drivhusgas og forbruges 2.000 gange mindre vand ved at producere et kilo spiselige fårekyllinger end et kilo oksekød.

Kilder: ”Insekter på menuen”, Nina Askov, ”Insectivore – en kogebog med insekter”, Rasmus Leck Fischer & Flemming Gernyx, Buglady.dk

 

Anbefalet til dig