Slip af med vintertrætheden
SPONSORERET indhold

Sådan slipper du for vintertræthed

Vinterens tunge, våde vejr og mørke har en tendens til at gå ud over humøret og energiniveauet, men der er faktisk rigtig meget, du kan gøre for at komme af med vintertrætheden – og måske ligefrem komme til at holde af de mørke måneder. Vi bad tre eksperter om at give os deres bedste råd til fysisk og mental vinterenergi.

Af:: Louise Kidde Sauntved Foto: Line Thit Klein
28. okt. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

KOST

Masser af protein

– Både biologisk og mentalt giver det energi at få mere protein. Det skal ikke være tunge bøffer, men fisk, æg, nødder og mejeriprodukter som skyr og yoghurt naturel. Protein er med til at sætte gang i energiproduktionen i hele systemet og holde os mentalt i gang og vågne. Fordel det ud over hele dagen, og fokuser især på morgenmaden, så du ikke falder i den fælde kun at spise kulhydrater. Du kan godt tage en skål havregryn, men kom nødder i og spis et blødkogt æg til.
Umahro Cadogan

Frugt, grønt og ingefær
– Friskpresset grøntsags-frugtjuice er rigtigt godt om vinteren. Som hovedregel tre gange så mange grøntsager som frugt, så juicen ikke bliver et rent blodsukkerchok. Brug meget gerne kål og grøntsager af kålfamilien som broccoli, for kål indeholder meget folsyre, der er vigtigt for kredsløbet og hjertefunktionen og er med til at give en bedre blodgennemstrømning. Derved får du mere energi fysisk, men også mentalt, fordi hjernen er en af de største enkeltforbrugere af ilt og energi i kroppen. Rødbeder giver også en bedre blodgennemstrømning. En god juice vil være en blanding af broccoli, rødbede, æble og en citron eller appelsin. Tilsæt lidt ingefær for at give varme og bedre blodgennemstrømning. Du kan også lave et dagligt ingefærshot. Tag 100 gram frisk, hakket ingefær, blend det i et par minutter, til al saften er kommet ud, hæld gennem sigte, og du har et ingefærkoncentrat med alle aktivstofferne i ingefær. Tag 1/2 dl i noget vand med friskpresset citron. Enten når du kommer hjem og fryser – eller forebyggende om morgenen.
Umahro Cadogan

De rigtige vitaminer
– D-vitaminer er noget af det, vi mangler om vinteren, så tag et tilskud. Gerne helt fra september til april. Vælg en type, der er opløst i olie, da D-vitaminer er fedtopløselige. Det kan også være en god ide at få nok zink og C-vitamin til immunforsvaret, så du ikke går og rager alt muligt til dig. Hvis du føler dig energiforladt, kan du også prøve at tage et B-kompleks i en til to uger. Det virker ikke for alle, så prøv dig frem. Hvis du ikke har set en effekt efter et par uger, er der ingen grund til at fortsætte. Men produktionen af signalstoffer i hjernen afhænger af B-vitamin, så hvis den ligger lavt, kan et tilskud skrue op for hjernekemien. Du kan også prøve kosttilskud som Rosenrod og Ginseng, der kan gå ind og afbalancere kroppens energiproduktion – sætte den lidt ned i gear, hvis den kører i for højt tempo – og omvendt.

Men du skal være opmærksom på, at du ikke får så fantastisk meget ud af at bruge dem, hvis den grundlæggende kost, motion og levevis ikke er i orden. For hvis du tvinger energi ud af et system, der er udhungret, går det ligesom med visse økonomiske modeller – på et tidspunkt crasher det stort.
Umahro Cadogan

Hold på væsken
– Omega-3-fedtsyrer går ind i huden og virker som en isolering indefra. Det gør, at du ikke mister så meget væske gennem huden. Jeg ser mange, som er dehydrerede om vinteren, fordi de tydelige signaler til at drikke mere væske, nemlig varme, sved og et behov for at køle sig af, ikke er der på samme måde som om sommeren. I stedet tager vi måske en kop varm te, når vi fryser. Men det er svært at få væske nok på den konto."
Umahro Cadogan

KROP

Masser af bevægelse – hver dag

– Her i den mørke tid er bevægelse alfa og omega for, at du får energi – også selvom de mørke timer ikke ligefrem indbyder til aktivitet. Bevægelse giver energi i form af opkvikkende hormoner og et pusterum i hverdagen, og vi får mere energi, end vi investerer, når vi træner. Det gælder om at bevæge sig hver eneste dag. Selvom du synes, du er flittig og løber et par gange om ugen, er det ikke nok. Du skal bevæge dig hver dag – men det behøver dog ikke være decideret træning hver eneste dag.

Den hurtigste måde at hente energi gennem træning på er ved at dyrke højintens og kortvarig træning, dvs. træne hårdt, men godt, og derudover sørge for at få masser af bevægelse og motion i dagligdagen. Derudover er det godt også at lave langvarig rolig træning. For eksempel 30-60 minutters gåtur med familien, veninderne eller alene med en lydbog i ørerne, cykling i roligt tempo, svømning, pilates, yoga og visse danseformer. Det virker som langvarig, rolig og energigivende træning.
Birgitte Nymann

Masser af dagslys
– Dagslys er vigtigt for din energi og din krops fornemmelse for døgnets rytme. Hvis du vil sove bedre, så kom ud i lyset, mens det er der. Det skarpeste lys finder du om morgenen og om formiddagen, og selv på en overskyet dag vil du få 10 gange så mange af lysets stråler, som hvis du opholder dig i kunstigt lys indendørs. Gå ud, når du alligevel taler i mobiltelefon, sid ude og spis din frokost, og hold kaffepause udenfor. Tag dine børn og familie med ud, når det er weekend. Og så er det selvfølgelig en god ide at træne udendørs – særligt i de lyse timer. Du kan fint lave armstrækninger, benbøjninger og øvelser med håndvægte, elastikker og bolde udendørs og på den måde slå flere fluer med et smæk!
Birgitte Nymann

Sov mere
– Mange af os sover lige så meget om sommeren som om vinteren, også selvom dagslyset aftager. Så tænder vi bare mere lys indenfor for at holde os vågne. Men vi har behov for at følge årstidernes skiften og sove mere om vinteren for at have energi nok i løbet af dagen. Forskning viser, at hvis vi ikke får sovet nok, har vi fem gange så stor risiko for at blive overvægtige og en øget trang til sukker og alkohol. Vi har desuden større risiko for at blive syge, fordi tarmsystemet, der står for 75 procent af vores immunforsvar, restituerer om natten.

Det betyder også, at vi kan få problemer med fordøjelsen, når vi ikke sover nok. Vi producerer væksthormon i de første fire timer af nattesøvnen, og de næste fire timer producerer vi de hormoner, der skal til, for at vi restituerer psykisk. Sørg derfor for at få omkring otte timers søvn hver nat, og prøv at gå i seng og stå op på samme tidspunkter, uanset om det er hverdag eller weekend. Ja, det lyder kedeligt, men hvad vil du helst: have masser af energi og overskud – eller ændre din soverytme hver weekend?
Birgitte Nymann

Læs også: Forlæng feriens energi - sådan

SIND

Natur – inde og ude
– Om sommeren har vi en helt grundlæggende kontakt med naturen, fordi vi er mere udenfor og tættere på natur, blomster og grønne blade. Og det giver en masse energi, som vi kan tage med ind i vinteren. Sørg for at omgive dig med grønne planter, blomster og frugtskåle – symboler på frodighed. Det giver energi. Læg også mærke til forandringerne udenfor. Vi har en tendens til at tænke, at vinteren bare er seks måneders mørke og grå. Men hvis du kigger på naturen og lyset, så er der en udvikling, den er bare i mindre målestok end om sommeren. Væn dit øje til at søge den frodighed, der er i naturen, det grønne, blomsterne, livet. Gør mikro til makro, så de små ting fylder mere. Læg mærke til, at himlen er blå. Læg mærke til solen, når den er der. På den måde holder du fokus på alle de energikilder, der er.
Tine Frellesen

Glem ikke farverne
– Vi har en tendens til at gå i sort og gråt om vinteren, men farver er jo en anden form for lys, og jo lysere farver, jo mere lys bringer du ind i dit liv. Kig også på farveskalaen i dit hjem, og spørg dig selv, om du kunne bruge nogle stærkere farver. Gør det hyggeligt og personligt ved at omgive dig med ting, der giver glæde og energi. Det giver desuden en følelse af tryghed, overflod og energi at få fyldt godt op i skabe og på hylder, ligesom man i gamle dage samlede forråd, så du ikke er omgivet af tomme kroge. Pynt op. Og ryd samtidig op i alle de store bunker – det giver også energi.
Tine Frellesen

Giv hver måned et formål
– Del vinteren op, så den ikke bare er en lang grå masse, ved at give hver måned et formål, der hænger sammen med de forskellige højtider og deres symbolik. December er lysets måned, januar er stilhedens måned, hvor du skal nyde roen og stilheden, februar er renselsens måned (februar betyder renselse), hvor du skal gøre dig klar til foråret, måske med en ansigtsbehandling eller en sundhedskur, og marts og påske er genfødsel, hvor alt springer ud og får lov at spire – en oplagt tid til at folde sig ud og være kreativ.
Tine Frellesen