Måltid med barn
SPONSORERET indhold

4 trin til et godt måltid med dit barn

I skal igennem grød i håret, forbi mælk på bordet og rundt om kødsovs ned ad trøjen. Men dit barn skal have lov til at prøve sig frem for at nå målet – at lære at spise selv.

Af: ALT for damerne i samarbejde med Voresborn.dk, Malene Lundahl Foto: Colourbox
12. maj. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Babys første måltid er mors mælk. Lun, nærende og altid lige ved hånden – eller brystet, rettere sagt. Men fra fire-fem-måneders-alderen går det løs med skemad, og efter kort tid går det slag i slag med grønsagsmos, øllebrød og blød frugt.

Når baby får et måltid præsenteret foran sig i den høje stol, skaber det som regel stor aktivitet i hele kroppen.

Maden skal undersøges, og det går ikke stille for sig. Bananen mases ud mellem de buttede fingre, grøden klaskes godt ud over både bord, hår og hagesmæk, og hov – mælkekoppen kan flyve langt væk, når den får et ordentligt dask!

Suk, tænker du måske, men hele svineriet er faktisk en naturlig del af babys udvikling, forklarer børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

– Når lille Emil undersøger maden ved at stikke hænderne i mælken og rode rundt i kartoffelmosen, er det en naturlig del af hans sansemotoriske udvikling.

Giv ham lov til at eksperimentere, og glæd dig over de mange energiske forsøg.

Dobbelt op på skeer når man skal spise selv
Når baby er ved at runde sit første leveår, er den lille klar til at få sin egen bløde ske I hånden. Og det er sjovt, synes de fleste rollinger. På trods af store anstrengelser er det dog sjældent, at baby rent faktisk får mad indenbords ved egen hjælp.

Selv når junior er smurt ind I hirsegrød fra top til tå, er der en god chance for, at kun en enkelt skefuld rent faktisk har ramt munden.

LÆS OGSÅ på Voresborn.dk: Sund grød til hele familien

– At spise selv er en meget kompliceret koordinationsøvelse. Derfor skal du eller far også have en ske, som bruges til at made barnet med. Med to skeer – én til barnet og én til dig – er der både plads til at spise og lege, siger Margrethe Brun Hansen.

4 trin til et godt måltid
Ifølge Margrethe Brun Hansen er der især fire ting, man skal huske før, under og efter måltidet:

1. Før måltid: Sørg for at time måltidet, så det ikke skal starte midt i en sjov leg eller en spændende tegnefilm.

2. Vask hænder: Gør det til et fast ritual, at dit barn vasker hænder før et måltid. Det er god hygiejne.

3. Til bords: Sæt jer roligt til bordet. Er dit barn over to år, kan du lade det øse sin mad op selv. Og lad så dit barn spise i fred. Undgå at overvåge barnets spisning – det skaber kun stress og konflikter.

4. Afslutning: Når dit barn signalerer, at hun er færdig med at spise, så spørg, om hun er mæt, og snak eventuelt om, hvor meget hun har levnet. Lad det store tumlingebarn bære sin egen kop og tallerken ud i køkkenet. Sig tak for mad til kokken.

Skrevet af Malene Lundahl, Vores Børn Mini, Februar 2013

LÆS OGSÅ på Voresborn.dk: Hvad er god bordskik?