Rosa Kildahl fra Den Store Bagedyst

Foto: Jens Bach Mandelkrokant er bare en af de ting, Rosa selv laver til jul.

Min stjernejul

Bagedyst-Rosa: "Jeg var så syg, at jeg slet ikke syntes, den var interessant..."

Rosa får alle børn og børnebørn hjem til jul. Det ser hun frem til, ligesom hun glæder sig til at se, hvad Carsten har fundet på at købe i julegave til hende i år.

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

I mit barndomshjem spillede vi altid spil, når vi havde åbnet julegaver. Dengang fik man nok ikke så mange gaver. Det kunne være banko eller noget andet, der var let for alle at være med til, og hvor vi ikke skulle sætte os ind i reglerne først. Dengang fældede vi også altid først juletræ den 24. december, for mine forældre havde ikke plads til at have det stående. I dag har vi juletræ helt fra 1. december, og jeg elsker, at det står der i ugevis.

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

Jeg var engang syg juleaften som barn. Jeg fik ellers sådan en mega-dukke det år. En meget fin gave. Men jeg var så syg, at jeg slet ikke syntes, den var interessant.

LÆS OGSÅ: Mor var maniodepressiv: Hilda Heick om sin bedste og værste jul

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

Den bedste jul for mig er, når jeg er omgivet af mine børn og børnebørn. Sidste år skulle Carsten og jeg for første gang holde jul uden børnene. Så ville jeg gerne holde sådan en jul, hvor jeg ikke skulle røre en finger. Vi tog til Hamborg og boede på hotel, hvor vi blev vartet op i hoved og bagi. Det er en by med dejlig julestemning. Det blev en jul uden juletræ, men vi fik en dejlig julemiddag. Vi fandt også en kirke, hvor der var både krybbespil, og hvor Juleevangeliet blev læst op. 

Hvordan holder du jul i år?

Hvert andet år holder vi jul med søn, datter og deres familie – og de tre store børnebørn. I år skal de alle sammen være hos os, og der har vi også vores nye barnebarn, Frida, med. Hun blev født i september, og jeg tror, hun bliver aftenens midtpunkt sammen med de store børnebørn. Vi plejer at starte med at spise julefrokost ude i sommerhuset, for så er der dækket op til julemiddagen hjemme i Glyngøre. Vi går også i kirke. Sidste år var vi i Sæby Kirke, men ellers har det været Glyngøre Kirke. I år skal julegudstjenesten holdes i et maskinhus på grund af corona. Det gør mig ikke så meget, for julestemning er noget, man selv skaber, og Jesus blev jo også født i en slags skur. 

3 hurtige om julen

And eller flæskesteg?

And

Snyd med mandlen eller aldrig i livet?

Aldrig i livet

Kirke eller Disneys juleshow?

Kirke

Hvad spiser I juleaften?

And, flæskesteg, medisterpølse og frikadeller. Det hele! Vi får også hjemmelavet rødkål og asier og brune og hvide kartofler. Og så er der selvfølgeligt risalamande til dessert, men vi snyder ikke med mandlen. Så må børnene hellere hyle en halv time, hvis de vil. Mandelgaven er udliciteret, så den har en af gæsterne med. Jeg laver alt den anden julemad, men anden laver jeg dagen før. Mine børn siger, at de savner duften af and, men den er lige så god, selvom den er lavet dagen før. 

Hvad er den værste julegave, du har fået

Min første mand var typen, der gav mig et tørklæde, når jeg sagde, at jeg ønskede mig et tørklæde. Et år ønskede jeg mig en elkedel, og det fik jeg selvfølgelig, men i januar kom der en regning på noget værktøj fra den lokale elektriker. Så spurgte jeg min mand, om han var begyndt at købe værktøj, men så sagde han: ”Nårh nej, det er bare regningen på din julegave”. Det grinede vi dog også lidt af.

LÆS  OGSÅ: Har du selv følt det? Derfor er du ekstra "jule"-nostalgisk i år

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

Det må være min perlekæde fra Lynggaard, som jeg fik af Carsten et af de første år, vi var sammen. Jeg havde mistet den perlekæde, jeg havde fået af min første mand, men Carsten husker, når jeg siger sådan noget, så han købte en ny til mig. 

Har du en yndlingssalme?

"Det kimer nu" og "Dejlig er Jorden". Ja, måske nok mest den sidste. 

Hvad er din yndlingsjulekalender?

Det er "Jul på Slottet". Men de nye er også gode. Carsten og jeg sidder troligt hver aften og ser julekalender hvert år. Det er sådan en god afslutning på en arbejdsdag at sætte sig ned klokken 17 og se julekalender. 

rosa kildahl.jpg

Perlekæden fra Lynggaard fik Rosa af Carsten et af de første år, de var sammen. Det er den bedste gave, hun nogensinde har fået.

rosa kildahl2.jpg

Lille Frida kom til verden 3. september, og hun skal holde sin første jul hjemme hos sin mormor.

Hvordan er din december?

Jeg elsker december, og jeg synes altid, måneden er alt for kort. Jeg er ikke typen, der køber gaver på forhånd, for det er en del af december at købe gaver og se gavebunken vokse derhjemme, så man til sidst ikke kan huske, hvem der skal have hvilken. Så må jeg lige snige mig til at åbne et hjørne, så jeg kan få sat det rigtige kort på. Derudover vil jeg helst ikke lave for mange aftaler. Men vi plejer lige at samle børn og børnebørn til en hyggedag på for eksempel Gammel Estrups julemarked, i Den gamle By eller på Hjerl Hede. Juledag holder vi totalt hellig. Der leger vi med Lego, lægger puslespil og spiser en god frokost ud på eftermiddagen. Den dag handler om børnene. 

Hvem er Rosa Kildahl

Navn: Rosa Kildahl

Født: 3. oktober 1957

Uddannelse: Marketing, salg og regnskab

Kendt fra: Bagedysten i 2017 og Vild med Dans i 2018

Aktuel med: Bogen ”Rosa uden filter”, som er skrevet i samarbejde med Camilla Lindemann, udkom 22. oktober og er en bog om Rosas kærlighed, sorg, tab og glæder i livet.

Familie: Gift med Carsten. Hun har to børn fra sit tidligere ægteskab og fire børnebørn.

Bopæl: Glyngøre.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte, Jul, Den Store Bagedyst og Kvinder du skal kende