Top 24 Julefilm

Foto: Elf / Warner Bros. Se vores liste med de 24 bedste julefilm.

De bedste julefilm

Her er julens 24 bedste film

Vi har fundet de 24 bedste julefilm - både de klassiske, de hæsblæsende, de romantiske og de tåkrummende. Én til hver dag op til jul.

Findes der egentlig noget bedre end at putte sig ned under dynen og se en god juleklassiker på en kold decemberaften? Nej! Og der har vi samlet 24 af de bedste julefilm til dig! Både klassikerne, du kan se igen og igen og dem, du måske ikke har set før eller som du slet ikke kendte.

LÆS OGSÅ: De 10 bedste julesange til den ULTIMATIVE juleplayliste

#1 Love Actually (2003)

Hvem husker ikke den hjerteskærende scene, hvor Emma finder ud af, at den halskæde, hun fandt i sin mands lomme, slet ikke var en julegave til hende, mens Joni Mitchells "Both Sides Now" klinger melankolsk i baggrunden? Eller scenen, hvor Mark afslører sin ulykkelige kærlighed til Juliet på dørtrinnet uden at sige et ord? Netop på grund af scener som disse har Love Actually efterhånden opnået kultstatus som en romantisk komedie, der virkelig sætter gang i både følelser og julestemning. I filmen følger vi otte forskellige par, som på hver deres måde kæmper med kærligheden over julen. I hovedrollerne ses blandt andre Keira Knightley, Laura Linney, Colin Firth, Liam Neeson, Hugh Grant og i en mindre birolle Rowan Atkinson.  

#2 The Muppet Christmas Carol (1992)

Ægte nostalgi fra 1992. Filmen bygger på Charles Dickens' klassiske fortælling "Et juleeventyr", men bliver i denne version spillet med Muppets i hovedrollerne. Den pengepugende, strenge Ebenezer Scrooge får i sidste øjeblik chancen for at ændre sit liv i positiv retning, blandt andet hjulpet af sin ydmyge bogholder - i skikkelse af Kermit The Frog.

#3 Fanny og Alexander (1982)

Svensk drama instrueret og skrevet af Ingmar Bergman. Oprindeligt blev filmen vist som en miniserie på TV over 4 afsnit, og de fire afsnit er senere blevet lagt sammen til en film, der i ubeskåret version varer hele fem timer og 12 minutter. Man kan dog snildt nøjes med biografversionen på 188 minutter, som er et både rørerende og smukt familieportræt - og ganske fortjent hyldet som et af Bergmans helt store mesterværker. Ideel til en hyggelig vinterdag under dynen. 

#4 Meet me in St. Louis (1944)

Filmen, der introducerede klassiske, amerikanske julehits som "The Trolley Song" og "Have Yourself A Merry Little Christmas"! Meet me in St. Louis er en musical med skønne Judy Garland i hovedrollen og foregår i St. Louis i 1903. Her lever familien Smith et stille liv i deres herskabelige villa, men de får et chok, da faderen Mr. Smith pludselig bekendtgør, at familien skal flytte til New York. 

#5 Home Alone (1990)

Denne amerikanske jule-familiefilm behøver nærmest ingen introduktion - den kører trofast på TV herhjemme år efter år, og vi ser glædeligt med for at få et nostalgisk gensyn med seje, lille Kevin (Macaulay Culkin), der bliver glemt i Chicago, mens hans stressede familie tager på juleferie til Paris. 

#6 The Holiday (2006)

Amerikansk romantisk komedie, der handler om det venskab, som udvikler sig mellem amerikanske Amanda (Cameron Diaz) og britiske Iris (Kate Winslet), der begge er singler og har problemer med kærligheden, da de bytter hus to uger i juleferien. I hovedrollerne ses derudover Jude Law og Jack Black - og så siger vi ikke, hvad der ellers sker!

#7 It's a Wonderful Life (1946)

Filmen blev i første omgang set som et flop, der ikke formåede at tjene produktionsomkostningerne hjem, men har med tiden opnået kultstatus og en solid placering på flere anerkendte lister over bedste film nogensinde. Juleaften er George Bailey (James Stewart) dybt deprimeret og går med selvmordstanker. Men hans klagesang bliver hørt af engle, der beslutter sig for at hjælpe ham. 

#8 Fars Fede Juleferie / National Lampoon's Christmas Vacation (1989)

Famlien Griswolds planer om en stor familiejul ender i en katastrofe. En klassisk julefilm i den mere fjollede afdeling, hvor hele familien kan være med. 

#9 The Nightmare Before Christmas (1993)

Tim Burtons hyggeligt uhyggelige stop-motion filmmusical om kongen af Halloweenbyen, Jack Skellington, der opdager Julebyen, men ikke helt forstår konceptet, er et must-see i juletiden og et glimrende alternativ til de mange fjollede eller fløde-søde julefilm, der ellers er på markedet. Et smukt animeret univers befolket af sælsomme karakterer og et soundtrack af sært catchy melodier, der bør kunne begejstre både (større) børn og voksne. 

#10 Den tid på året (2018)

Vi tror, at Paprika Steens komedie fra sidste år godt kunne gå hen og blive en dansk juleklassiker. De fleste kan nok genkende presset ved at holde juleaften og skulle sørge for, at alle har det HYGGELIGT. Paprika Steen spiller selv hovedrollen, Katrine. Med på rollelisten er også Sofie Gråbøll, Lars Brygmann og Karen-Lise Mynster.

#11 Elf (2003)

Buddy er vokset op blandt alferne på Nordpolen og tror på trods af sin størrelse, at han selv er en alf. En dag fortæller far-alf, hvor Buddy rigtig kommer fra og Buddy rejser til New York for at finde sin biologiske far. 

#12 Trading Places (1983)

En snobbet investor (Dan Aykroyd) og hjemløs hustler (Eddie Murphy) får deres liv byttet rundt som en del af et væddemål mellem to afstumpede millionærer i denne sjove julefilm fra 1983, som bestemt tåler et gensyn. 

#13 Krummerne 2 - Stakkels Krumme (1992)

Hos familien Krumborg planlægger Krummes mor en "sundhedsjul", storesøsteren har kærestesorger, fru Olsen er sur, og røverne Ivan og Boris vil kidnappe Krumme, der for øvrigt lærer at ride galop.

#14 Gremlins (1984)

Amerikansk gyserkomedie om drengen Billy, der får et pelset kæledyr af sin far i julegave. "Den må aldrig blive våd, hold den langt væk fra skarpt lys, og lige meget hvor meget den beder om det - aldrig giv den mad efter midnat" fortæller den kinesiske købmand, som faren har købt den nuttede Mogwai af. Det er ikke nemt at overholde disse instrukser, og der går ikke lang tid før byen er belejret af små hærgende monstre, som Billy må bekæmpe.

#15 The Santa Clause (1994)

Da julemanden falder ned fra taget juleaften, ifører den fraskilte far, Scott Calvin, sig hans dragt. Men inden længe er Scott og sønnen Charlie på vej til Nordpolen, for den, som ifører sig Julemandens tøj, må også påtage sig hans pligter.

#16 Die Hard (1988)

Der hersker stadig uenighed om, hvorvidt Die Hard er en julefilm eller ej. Vi har dog valgt at inkludere den hæsblæsende action-klassiker på vores liste, fordi den jo foregår juleaften til en julefest. Og vigtigst af alt, så er Vaughn Monroes version af julesangen "Let it snow" på soundtracket. Bruce Willis spiller politibetjenten, John McClane, som skal redde sin kone og hendes kollegaer fra en flok terrorister, der har taget dem som gidsler i en kontorbygning.

#17 How The Grinch Stole Christmas (2000)

"Julehaderen" er en af de karaktertyper, som er svære at komme uden om inden for genren julefilm, og den grumme Grinch, portrætteret af Jim Carrey, er bestemt en af de mest legendariske af slagsen. Aldrig har nogen hadet julen så meget. 

#18 Home Alone 2: Lost In New York (1992)

Jo jo, vi må godt have to "Alene hjemme"-film på én liste. Familien McCallister tager på juleferie til Miami, men glemmer (igen!?!) stakkels Kevin i Chicago lufthavn. Han tager i stedet alene til New York - frisk gut. 

#19 White Christmas (1954)

Er du til amerikansk jule-nostalgia, bør du klart kaste dig over denne 50'er-klassiker med selveste Bing Crosby i den charmerende hovedrolle og en evigtgrøn titelmelodi. 

#20 Far til fire - I byen (1956)

Filmen, der også går under det alternative navn, Far til Fire – til Julebal i Nisseland, foregår omkring jul, og vi husker alle den klassiske scene, hvor Lilleper i en drøm tager til julebal i nisseland. Se blot dette klip og mærk julestemningen sive ud af din skærm: 

#21 A Christmas Carol (2009)

Igen giver Jim Carrey den som julehader, denne gang i Disneys animerede udgave af Charles Dickens klassiker, hvor skuespilleren har lagt stemme til historien om den ubeskriveligt nærige og følelseskolde Scrooge - manden, der ikke kan udholde al den godhed, der hører julen til.

#22 Julefrokosten (1976)

Historien om det drukorgie en firmajulefrokost på Simonsens Bijouterifabrik udvikler sig til... no futher comments. 

#23 Polarekspressen (2004)

En fin, opbyggelig animeret film om en dreng, som stiger ombord på et magisk tog til Nordpolen og undervejs lærer en hel del om venskaber, mod og om, hvad julen egentlig handler om. Filmen bygger på en bog af samme navn af forfatteren Chris Van Allsburg. 

#24 Frosty the snowman (1969)

Den levende snemand Frosty og en lille piges kamp for at undvige en grådig tryllekunstner, der er ude efter Frostys magiske hat. Et hyggeligt juleeventyr, hvor selv de mindste kan være med. 

Denne artikel er oprindeligt fra 2018, men er blevet opdateret løbende.

Se, hvad vi ellers skriver om: Lister, Film og Jul

610x200_woordy_knap2.jpeg