Josefine Kira Quist Ekstrand bæredygtig jul 2020

Foto: Privat Josefine står sammen med sin mand bag børneuniverset Leo Leo, der blandt andet laver nusseklude, tøj og sengetøj.

"Sidste år holdt vi jul i en bus på 12 kvadratmeter"

Josefine Kira Quist Ekstrand nyder at være uafhængig af både ting og traditioner – som hun oplevede sidste år, hvor hun og familien boede i en gammel skolebus. For hende skal hver jul være fuld af nye overraskelser, masser af ture i skoven, gløgg og nærvær med den inderste familiecirkel.

Hvordan lever du mere enkelt i hverdagen?

– For to år siden solgte min mand og jeg vores andelslejlighed og købte og istandsatte en gammel skolebus for at tage på roadtrip i Europa med vores to børn. Vi er begge meget optagede af design og elsker smukke ting, men vi ville gerne prøve at gå buddhistisk til værks og ikke lade os styre for meget af ting og sager, så vi solgte næsten alt, hvad vi ejede. Efter vi er kommet hjem, har vi holdt fast i den livsstil og lader være med at købe alt muligt. Jeg kunne godt onde alle det der øjebliksbillede af frihed, da vi stod uden andet end det, vi kunne have i vores bil og så vejen foran os.

Hvordan har 2020 ændret jeres hverdag?

– Vi havde skaleret kraftigt ned på materielle ting allerede ved nytår, som vi holdt i vores bus på 12 kvadratmeter, men hvis der er noget, vi har lært på rejsen, så er det, at gode ting tager tid. Emil og jeg driver sammen virksomheden Leo Leo. Vi har begge to altid haft meget krudt i røven, men vores drømme skal ikke realiseres bekostning af vores børn. Som forælder er du nødt til at trække vejret og lære at navigere dine egne behov i børnenes tempo. Nu har corona desuden pålagt os at ”take it cool”, og det tager vi lidt som en gave lige nu. Men 2020 er da rædselsåret for alle de iværksættere, der er gået nedenom og hjem. 

LÆS OGSÅ: Calina Leonhardt er 'non-shopper': "Jeg køber kun de ting, som vi mangler"

Hvornår fandt du ud af, at du ville forbruge mindre?

– Noget af det, der har givet mig nogle andre ”briller” på, er, at jeg har giftet mig med en mand, der virkelig har taget stilling til de materielle ting i livet og som har beskæftiget sig med detox, meditation og skøre udrensninger. Men for mig skete der også noget magisk, da vi startede egen virksomhed uden at have en masse kapital i ryggen. Så bliver du meget opmærksom på, hvad der skal til for at tjene ti kroner. Og jo, jeg elsker også sko og tasker, men når du ved, at der kun er de penge, vi selv hiver ind i virksomheden, så mister du lysten til at forbruge en hel masse. Samtidig er jeg meget opmærksom på forskellen på, hvad ting koster i butikkerne, og hvad de koster at producere. Jeg får et større kick af at købe en håndlavet silkeskjorte i en genbrugsbutik end af at købe nye mærkevarer. Jeg er en genbrugspige, der bare syer tingene om, hvis jeg finder noget fedt, og det ikke lige passer. Det er ikke svært at leve sådan. Jeg dyrker det som en hobby.

Hvad kan den minimalistiske livsførelse?

– Jeg synes, det er den totale frigørelse. Du føler, at du kan trække vejret igen. Du sælger dine ting, og du har et fuldstændigt rent kælderrum. Vi gemte da en Børge Mogensen-stol og nogle designelementer, men nu har vi den regel, at hver gang der kommer noget ind, så skal der noget ud. Intet behøver at være statisk. Og du lever med, at du faktisk more or less kan smide dit liv i rygsækken og leve videre uden noget.

Josefine Kira Quist Ekstrand, 36

Bæredygtig jul Josefine 4.jpg

  • Uddannet designer fra Det Kongelige Danske Kunstakademi.
  • Hun er gift med Emil, og sammen har de Leopold Oscar på 5 år og Hilma Elin på 3 år. 
  • Parret har sammen stiftet børneuniverset Leo Leo, der blandt andet laver nusseklude, tøj og sengetøj. Se mere på @leoleofamily, @leoleocopenhagen og Leoleo.dk

Er der noget, du altid mangler?

– Selvfølgelig mangler jeg ting. Guld og diamanter. Hvis jeg skulle købe noget, så skulle det være det der her helt rigtige smykke. Jeg glor altid på et eller andet, jeg ikke har råd til. Der skiller jeg mig ikke ud. 

Hvordan kommer jeres jul til at se ud i år?

– Jeg kommer fra en baggrund, hvor jul ikke var særligt fedt, og det er først nu, hvor jeg selv er blevet mor, at jeg gerne vil skabe noget anderledes – en december måned, der er lig med alt, hvad der er godt. Jeg vil gerne stille mig på linje med dem, der har det svært og skidt i julen, for det er en tid, hvor man kan føle sig ensom for alvor. Sidste år holdt vi jul bare os fire i bussen, og det ville jeg egentlig gerne igen. Bare os og julen.

Bæredygtig jul Josefine

Josefine og hendes mand, Emil, solgte sidste år deres andelslejlighed og alt, hvad de ejede (næsten) for at tage på roadtrip i en gammel, ombygget skolebus.  

Bæredygtig jul Josefine
Sidste år holdt Josefine og familien jul i Sydeuropa og lavede julemad i 20 graders varme. 

Har I nogen særlige traditioner? 

– Vi har ikke noget ”plejer” hos os. Så traditionen er, at der ikke er nogen traditioner. Da vi holdt jul i syden, var det sjovt at lave dansk julemiddag i 20 grader. Og nu ville jeg synes, at det var lækkert bare at fyre den af med god sushi eller noget andet, som vi elsker. Børnene er åbne for alt og synes, at det meste er sjovt. Vi har ”surprise-jul” hvert år. 

Hvad giver I i gaver? 

– I bund og grund elsker jeg at give gaver. Vi køber tit små overraskelser til børnene i hverdagen, for det er så hyggeligt. Julegaverne er heller ikke kun frelste og i træ. Der også plads til Lego. Men i år skal vi i særlig grad støtte alle de små virksomheder. Jeg skal selv ud at købe gavekort til restauranter og nogle få lækre ting. Ikke alt muligt skrammel.

Josefine Kira Quist Ekstrands bedste tip til en jul med fokus på kreativitet og kvalitet

  • Tag familien med på skovtur, og find julepynten i skovbunden.
  • Drop behagesygen. Det er faktisk helt okay at lytte til dine egne grænser og sige fra. Du er ikke uden for fællesskabet, bare fordi du ikke vil være med til alt.  
  • Støt de små virksomheder, når du skal købe julegaver, værtindegaver osv. 

Hvad er den bedste gave, du nogensinde har fået? 

– Inden vi forlod Portugal, så jeg på en meget smuk ring hos en lille, fin marskandiser. Jeg stod bare og savlede over den, for den var alt for dyr, men så havde Emil købt den, uden at jeg opdagede det, og forærede mig den helt uden anledning. Det der med bare at give los, når der egentlig slet ikke er råd eller mulighed for det, elsker jeg. Den følelse af, at gaven var helt særlig, sidder i kroppen på mig. 

LÆS OGSÅ: Signe Wenneberg synes, du skal give oplevelser i stedet for nye ting i julegave

Hvilke traditionelle ritualer holder I i hævd? 

– Vi tager på flere skovture op til jul, hvor vi samler alt muligt, så vi kan hygge igennem. Vi laver missioner, hvor vi skal finde den vildeste træstub, den fedeste kogle, og lige pludselig kan børnene sagtens bruge benene uden at blive trætte. Det er en god tradition. Det, jeg elsker mest ved december, er anledningen til at lave ting med mine hænder. Til at være kreativ. Gløgg nyder jeg også ret meget.

 Hvad kan stresse dig i julen? 

– Alt for meget. Jeg har ekstremt mange forventninger og indre kampe omkring julen. Jeg har ikke en naturlig glæde ved den, så jeg skal virkelig fremelske den. Derfor var det fedt at sidde i syden sidste år, hvor der ikke var noget pres.

Glade jul, rolige jul

Har 2020 givet dig et nyt perspektiv på, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er det, så er du måske også klar til at lade dine nye indsigter afspejle sig i juleanstrengelserne – eller netop udeladelsen af dem. For måske er du træt af juleræs, pakkeleg og overflod? Så lad dig inspirere af tre kvinder, der har skåret ned på forbruget og planlægger en julemåned fuld af gratis glæder, nøjsomme gaver og en konto uden
mentalt og økonomisk overtræk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul, Livsstil, Interview, Rejser med børn, Rejer og Bæredygtighed

610x200_woordy_knap2.jpeg