frække beskeder til kollega

Foto: Getty Images Mens Mikkel sov, åbnede Julie hans telefon og fandt en lang tråd med frække beskeder mellem ham og Vibe fra økonomiafdelingen...

Min kæreste sender frække beskeder til en kollega

Glem læbestift på kærestens skjorte og sex i kopirummet under julefrokosten. Utroskab er i den digitale verden blevet sværere at definere. Er det utroskab, hvis det kun foregår på skrift? Læs en historie fra Daisys samtalerum, der tager fat i et meget moderne dilemma.

Julie smider sin telefon på bordet mellem os.

– Læs selv. Jeg har kopieret hele denne tråd fra min kæreste telefon, og det er én lang dirty talk med Vibe fra økonomiafdelingen. Jeg har mødt hende kort til nogle af firmaets fester, og hun var SÅ meget for meget!

LÆS OGSÅ: Er det mig eller min kæreste, der er skør?

Jeg skubber forsigtigt telefonen tilbage mod Julie, da jeg langt hellere vil høre hendes ord end læse de omtalte beskeder. Men inden jeg når at sige noget, fortsætter hun:

– Jeg har konfronteret Mikkel med det, men han synes ikke, at han har gjort noget forkert. Han mener ikke, det er rigtig utroskab, for de har ikke knaldet, men bare talt om sex på Messenger. Hvad fanden er det for et forsvar?

Selvom jeg godt kan høre på Julie, at hun er ked af det under vreden, og at hun ikke rigtigt stiller et spørgsmål, tager jeg alligevel indgangen til at dreje samtalen.

– Måske er det ikke et forsvar. Måske mener han oprigtigt, at det er okay at tale om sex, dele fantasier og så videre, når bare han ikke handler på dem. Har I talt om jeres grænser? Og hvad I hver især føler er utroskab?

Julie ser meget skeptisk på mig.

– Nej. Er det ikke indlysende?

Hvad definerer I som utroskab?

De fleste par har en ikke en udtalt definition på utroskab. Mange par har ikke engang talt om, hvad utroskab er for dem, eller hvad det betyder for dem. For lad os lige få én ting på det rene. Utroskab er et spørgsmål om definition. Måske ved vi alle sammen godt, at det er utroskab, hvis vi har sex med en kollega efter julefrokosten, fordi vi har drukket sjusser og er blevet forført af aftenen.

Men! Og her kommer et stort men – er det utroskab at dele en fantasi? At bide sig i læben og sige: ”Åh, hvis bare jeg ikke havde haft en kæreste, så…”? Eller dele sine dybe følelser? Eller sende et foto af sig selv i badetøj eller for den sags skyld i jakkesæt og skrive ”Tænker på dig”? Hvor går grænsen, og med det mener jeg din grænse?

Ny definition af utroskab

Hvis man slår ordet ”utroskab” op i ordbogen, står der at være sin partner seksuelt utro. Men hvad er det præcist at være seksuelt utro? Det skal vi hver især gøre os selv og vores partner klart. Vi kan ikke bare læne os ind i en fælles forståelse af det, for den er i opbrud. Jo mere mere sex kan dyrkes som fantasi gennem beskeder, billeder, følelsesmæssige delinger og måske endda med robotter, desto mere skal vi kende vores egne grænser og skabe fælles grænser med vores kæreste.

Alt dette går gennem mit hoved, da jeg sidder overfor Julie, for det er åbenbart ikke indlysende for Mikkel, at Julie anser dette for utroskab. Eller også forsøger han at slippe afsted med sin utroskab ved at lade som om, at han ikke har gjort noget forkert. Og måske lidt af begge dele. Nogle gange er det svært at gennemskue, hvornår vi lyver for os selv og andre. Men derfor er det også ekstra vigtigt at turde tage de samtaler.

Tal om jeres grænser

Jeg spørger Julie:

– Jeg bliver nysgerrig på, hvordan du opdagede denne korrespondance mellem Mikkel og kollegaen?

Julie roder sig i håret og siger så:

– Mikkel har været lidt mere optaget af sin telefon siden firmaets julefrokost, så jeg spurgte ham. Han sagde, at jeg nok ikke ville kunne lide svaret, men at han ville være opmærksom på at være mere til stede, men han ville ikke give mig et direkte svar. Vi fik et skænderi, og da han så sov, åbnede jeg hans telefon og fandt det.

LÆS OGSÅ: Hvorfor har jeg ikke en kæreste?

Julie bliver ked af det, og jeg rækker hende min hånd. Jeg holder den lidt og siger så:

– Jeg forstår fuldt ud din vrede og dine sårede følelser, for det gør så ondt at føle, at ens kæreste er utro og deler noget, som hører til jer, med en anden. I er nødt til at tale om det her. Blive helt skarpe på en fælles forståelse af, hvor grænserne går for jer begge. Og hvad I gør nu.

Nogle dage efter får jeg en sms fra Julie:

”Vi fik talt ud om ”The Vibe Incident”, og det var en god snak! Jeg ved, at vi elsker hinanden, og Mikkel er ked af det. Han forstår mig godt og kan godt se, at han gik for langt. Vi lavede også et fælles manifest for grænser, og det føles godt.”

Sådan undgår I, at utroskab ødelægger jeres forhold

1. Vælg etikken over driften

Rigtigt ofte ved vi godt, når vi er på dybt vand. Det er stemmen indeni os, der siger: ”Det her er ikke klogt!”, og som giver dig lyst til at holde noget skjult. Lyt til den. Når du har lyst til at skjule noget for din kæreste, så er du på vej i den gale retning. Måske bryder du ikke decideret en aftale, men hvis du bevidst skruer ned for din samvittighed, så er det tid til at stoppe op og vælge den gode opførsel frem for drifterne, der lokker.

2. Værsgo – en enkel definition af utroskab

Personligt har jeg oplevet for meget i mit liv til at have et bud på, hvad der er rigtigt for andre, når det handler om sex og parforhold. Jeg har dog to gode pejlemærker. Det ene er din og min frihed til at definere vores eget seksuelle liv. Det andet er vores pligt til at behandle alle med respekt og kærlighed. Så hvis du gør noget, som indebærer at lyve overfor for din partner, er du ude over, hvad der er respektfuldt og kærligt. Og det er ikke i orden. Uanset omstændighederne eller om det er med billeder, bryster eller bagdel.

3. Stå ved dine grænser

Det kan være svært at finde sine grænser i en tid, hvor vi hele tiden får nye muligheder for at forbinde os til andre. Men det gør grænserne endnu vigtigere. Måske er det for nogle mindre farligt at dyrke en digital relation baseret på ord og billeder end en fysisk, men har du det sådan? Måske har du, og så er det bare med at bruge alle de muligheder, som det giver, men hvis du ikke er okay med det, så er du nødt til at melde det klart ud.

4. Kend din kærestes definition på utroskab

Der er kun én vej … Du skal i gang med spørgsmålene. Så åbn en flaske vin, og begynd fra en ende af. Hvordan har du det med, at jeg danser tæt med en anden? At du gør? Med at jeg deler en hemmelighed med en anden? At du gør? Er kys med andre okay? Vil du vide det, hvis jeg går over grænsen? Ville du fortælle det? Måske skal du åbne to flasker vin. Det kan blive en lang nat. Men måske en der kommer til at betyde meget for jer. I bliver i hvert fald klogere på hinanden.

5. Skriv jeres eget troskabs-manifest

Det kan være fint at sætte ord på, hvad I lover hinanden, når det kommer til sex. Så find jeres fineste
papir, og skriv det hele ned. Afslut med at sætte jeres signatur. Det er da en kærlighedserklæring, der vil noget! Måske er samtalerne op til dette udfordrende. Jeg var ved at flytte ind på sofaen, da jeg første gang talte med min mand om porno, men tro mig – de her samtaler er bedre, før det sker, end når skaden er sket. Desuden vil du også opleve båndet mellem jer blive stærkere, når I skriver dette manifest.

Hvem er Daisy Løvendahl?

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn.

Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Utroskab, Julefrokost og Parforhold

610x200_woordy_knap2.jpeg