Sine Gerstenberg klumme

Foto: Peter Nørby Nu skal vi få bugt med voksenmobning, mener Sine Gerstenberg.

"Du kan ikke tvinge din is-dronning-chef til at elske dig, men..."

Nu hvor vi har lært at stå sammen som kvinder mod sexisme og chauvinisme, må det næste opgør handle om at stoppe mobningen imellem os.

Der er næsten intet, jeg er mere taknemmelig for, end den udluftning, vi er i gang med lige nu. I fordomme, forventninger og grænser. At klap i numsen nu kan afværges, uden at du som kvinde er en frigid snerpe, lige som kommentarer om ens bryststørrelse eller knaldbarhed er decideret anakronistiske og tossede – ikke hyggeligt chauvinistiske.

Men hvornår kommer tiden så, hvor vi kvinder griber i egen barm? Hvor vi ikke kun fokuserer på hånden på låret og tungen i øret, men også på kvinders subtile psykiske overgreb på hinanden. Den morgenhilsen, der bevidst udelades. De subtile spydigheder. Den ironiske distance. De sarkastiske komplimenter. Slyngveninde-ledelsesstilen, der gør, at du den ene dag er "uundværlig" og "en skat" og dagen efter er "umulig" eller bare til at ryste på hovedet af. Hvorfor er det så svært at komme den feminiserede voksen-mobning til livs?

LÆS OGSÅ: "Mine børns lærer behøver hverken at hæve stemme eller øjenbryn..."

Hvis man er i tvivl om, hvorfor den er næsten umulig at modarbejde, og hvorfor vi skammer os, når vi rammes af den, så prøv at se Undtagelse”. Filmen fik desværre ikke den biografopmærksomhed, den fortjente, fordi biograferne var lukkede, da den havde premiere, men den er en gedigent skræmmende thriller baseret på Christian Jungersens roman af samme navn.

Det mest uhyggelige i filmen er måden, hvorpå kulden og den tyste manipulation tre kvinder imellem skildres. Man ser også, hvordan de udenfor-stående (mandlige) chefer ikke aner, hvad de skal gøre ved det. For der er jo ingen, der GØR noget.

Og det er dét, der er så infamt ved det opgør, vi fortsat mangler at tage: opgøret med vores egen subtile mobning, der startede i børnehaven, da vi undlod at holde i hånd med den Julie, vi fik tildelt som gåtursmakker, fordi hun lugtede af kat og havde den forkerte farve gummisko på. Og som fortsatte i gymnasietiden, da vi kun krammede Elisabeth og Charlotte, men overså Caroline, da de kom os i møde til gymnasiefesten.

Som journalist har jeg interviewet et væld af kloge, stærke kvinder om oplevelser med chikanerende mænd, som de over tid lærer at håndtere eller i det mindste ryste af sig. Den slags mænd angriber vores krop, vores selvtillid og somme-tider også vores dømmekraft, men ikke vores selvværd. Den spidskompetence har kvinder til gengæld. Vi ved, hvor vi skal placere den psykologiske dolk – og hvordan vi gør det, så det kun er modtageren af stødet, der opdager det. Vi kan operere ubemærket, fordi vi kender de blinde vinkler.

LÆS OGSÅ: Jeg fik min første tatovering som 37-årig - og min 6-årige datter er ikke imponeret...

Så hvordan gør vi op med den kultur, vi er alt for mange, der både har været ofre for og bidraget til? Ja, det bedste råd er – som i næsten alle livets sammenhænge: Start med dig selv. For selvom du ikke kan tvinge din is-dronning-chef til at elske dig eller dine kolleger til at give dig æren for din ide, kan du lade være med at betragte deres handlinger som køreplanen for din egen karrierestige, men derimod som advarselsskiltet, der råber STOP!

Og efter at du har gjort holdt, besindet dig og ranket ryggen, så går du den modsatte vej. Du spiser frokost med Jette, som ingen husker at tage med i kantinen, du roser Aisha i alles påhør for hendes ukonventionelle tilgang til Excel, og du siger godmorgen til alle, du møder, når du kommer på arbejde – og siger farvel på samme vis, når du går. Du holder op med at knytte hænderne i frustration, hver gang du bliver overset, og du udviser det søstersind, du selv savner.

Hvorfor? Fordi det virker. Jeg taler af erfaring.

ALT for damernes klummeskribenter

Sine.jpg

Sine Gerstenberg

Født 12/4 1980
Selvstændig konsulent/skribent, gift og mor til tre, superløber og superlæser.

Gertrud Højlund boks.jpg

Gertrud Højlund

Født 17/1 1981
Journalist og vært TV2 News. Søster, datter og veninde i en stor flok af kraftfulde kvinder.

Mette.jpg

Mette Kirstine Goddiksen

Født 7/3 1976
Journalist og forfatter, mor i sammenbragt familie med i alt fire børn.

Søren.jpg

Søren McGuire

Født 23/8 1979
Journalist, gift og far til tre, den yngste far på villavejen med den største Willie Nelson-samling.

Se, hvad vi ellers skriver om: Klumme og Karriere

610x200_woordy_knap2.jpeg