Kvinder på Frimærker
SPONSORERET indhold

”Denne danske kvindes opdagelser er på niveau med Niels Bohrs. Alligevel kender kun få hendes navn”

I en ny serie frimærker hylder Dansk Kvindesamfund og PostNord en række danske kvinder, der gennem de sidste 150 år har flyttet milepæle og sat internationale dagsordener. Se frimærkerne her.

Af: Emma Fjalland Lund Foto: PostNord
19. maj. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Hvis du skal sende et brev fra den 19. maj, så kan du samtidig være med til at hylde 10 danske kvinder, som gennem tiden har gjort en helt særlig forskel i både Danmark og udland.

Sådan lyder budskabet fra Dansk Kvindesamfund, der i samarbejde med PostNord, i dag udgiver 10 nye, farverige frimærker med ansigter af 10 danske kvinder med titlen Markante Kvinder.

”Sammen med PostNord vil vi gerne illustrere, hvordan kvinder gennem tiden har flyttet milepæle og sat dagsordener. Ofte har de nemlig ikke fået den hæder, som de har været berettiget til – så den får de her,” fortæller næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Signe Gissel Schmidt, om frimærkerne, der viser bl.a. Nastasja Saad, Nina Bang og Inge Lehmann.

”Det kan godt være, at der ikke længere er ret mange, der køber frimærker, men de her står som et symbolsk manifest. De giver anledning til samtale og debat. For historie og identitet hænger stærkt sammen, og de her kvinder er utrolig vigtige, når vi som kvinder skal spejle os - men for at kunne spejle os i dem, er det nødvendigt, at vi ved, at de findes, og hvad de har udrettet."

En markør på vores samtid

Frimærker fejrer nationale helte, kulturpersonligheder og -begivenheder, samt er en slags markør på vores samtid. Men alligevel er kun 10 af de 70 ikke-royale personer, der igennem tiden har været på de omkring 2000 frimærker, kvinder.

Og det skal der helt klart rettes op på, siger Martin Pingel, designchef ved PostNord, som er en af tovholderne på projektet.  

”Det er ikke, fordi kvinder ikke har haft en betydning i historien. Historien er bare ikke blevet fortalt – så det skal den gøres nu”, fortæller han.

”Eksempelvis er Inge Lehmann, som kan ses på et af frimærkerne, en af de største videnskabspersoner i Danmarkshistorien. Men kun få kender til hende og ved, at hun var den, der fandt ud af, at jorden har en fast kerne - hvilket er en opdagelse på niveau med Niels Bohrs bedrifter. Niels Bohr har været på frimærkerne to gange før, dette er første gang for Inge Lehmann. Hun er et godt eksempel på en historie, som vi alle kan og skal blive klogere på og være stolte af at fejre.”

Artiklen fortsætter under videoen

Anbefalet til dig