Marrakech
SPONSORERET indhold

Marrakech: Fra tusind og én nat til super cool city

Det ene øjeblik befinder du dig midt i et farvestrålende menneskemylder som i "Tusind og én nat". Det næste træder du ind i en topmoderne designerbutik med rene linjer og luft mellem bøjlerne. Energien er stærk, men stemningen fredelig i Marokkos største by, der pirrer alle sanser – ikke mindst smagssansen.

Af:: Eva Ravnbøl Foto: Eva Ravnbøl og Søren Rud.
16. feb. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Her skal du spise

Grand Café de la Poste
Angle Boulevard el Mansour Eddahbi et Avenue Imam MalikGuéliz
I den moderne bydel Guéliz ligger denne skønne restaurant og bar med nærmest californisk stemning. Menukortet er overvejende fransk med nogle lokalt inspirerede specialiteter. Meget charmerende sted med gang-i-den-stemning på den gode, brasseriagtige måde. Gennemført lækker og hyggelig indretning i afdæmpet, marokkansk stil med dæmpet belysning og autentisk atmosfære.
Grandcafedelaposte.com

Chez Chegrouni
Djemaa-el-Fnaa
God, gedigen, traditionel mad til yderst rimelige priser. En hurtig frokost eller middag af god kvalitet – ikke et sted, man kan tilbringe en lang aften i stearinlysets skær. Lang liste med couscous-retter, og en endnu længere med skønne tajine-varianter. Beliggenheden taget i betragtning virkelig udmærket, og klientellet dejligt blandet.

Café des Épices
75 rahba Lakdima – Medina
Hyggelig café med sandwiches, kager, softdrinks og god te midt på "krydderipladsen" i hjertet af den centrale souk.
Cafedesepices.net

LÆS OGSÅ: Bitte Kai Rand: Her er min drømmeferie

Her skal du bo

I den gamle bydel, MEDINAEN, er det oplagt at bo i et traditionelt, marokkansk gæstehus, en RIAD. Ordet stammer fra det gamle arabiske ord for have, og byggestilen er over 1000 år gammel. En riad er et hus med en indre, oftest rektangulær gårdhave med et vandbassin i midten. Alle værelser vender ud til en lille, fredfyldt have, hvor der tit står dekorative krukker med blandt andet appelsin- og citrontræer. Der er svalt og behageligt, når varmen udenfor kan være voldsom.Enhver riad har også et fladt tag, som fungerer som tagterrasse. Når man sidder på sådan et tag og skuer ud over de labyrintiske, smalle gader, de majestætiske palmer og minareterne, føler man sig som Hodja fra Pjort, der skal til at lette med sit flyvende tæppe.
Min veninde og jeg boede på Riad al Andaluz i en rolig ende af Medinaen, men stadig i gåafstand til hovedpladsen Djemaa-el-Fnaa og de forskellige souk'er.
En herlig oplevelse for alle sanserne. Indretningen er smagfuld og smuk, og atmosfæren på alle måder behagelig. Skønne værelser, lækre badeværelser med traditionelle marokkanske kakler, en venlig og værdig betjening og ikke mindst udsøgt lokal mad på alle tider af døgnet. Morgenmaden på den vidunderlige tagterrasse er inkluderet i prisen. Her serveres friskpresset juice, myntete, hjemmelavede pandekager, forskellige marmelader og brød. Frokost og middag bliver alt efter årstid serveret ude eller inde og skal bestilles i forvejen. Det var nogle af de bedste måltider, vi fik på turen. Vores favorit var lamme-tajine.

Mere info på:
Riadalandaluz.com
Riadreviews.com
Mange riad'er arrangerer i øvrigt kokkekurser på forespørgsel.


Det skal du købe med hjem

Lamper, duge, sengetæpper, kurve, strandtasker, skåle, tajine-gryder, kulørte læder-futter, kjortler osv. fås alle vegne i de forskellige souk'er, som markederne hedder her, så det er ingen kunst at finde. Man skal bare huske at forhandle priser og vente et par dage med indkøb, til man har dannet sig et indtryk og sammenlignet kvalitet og prisniveau i de forskellige boder og butikker.En virkelig cool concept-store, som er blevet sammenlignet med Corso Como i Milano og Colette i Paris, er:

RUE MAJORELLE 33
40 hippe, lokale designere er repræsenteret, og her fås alt fra tøj, tasker, punge, nøgleringe, håndklæder, puder og brugskunst til tørklæder, stole, billeder og fotografier. I samme gade ligger flere andre lignende butikker, og for enden af vejen finder man indgangen til Yves Saint Laurents smukke kaktushave.
33ruemajorelle.com
Rue Yves Saint-Laurent
Guéliz

LALLA
Dar el Bacha Sidi Abdelazziz
I Souk Cherifia i Medinaen ligger en lille taskeforretning, som umiddelbart ikke ser ud af det store, men som viser sig at indeholde toptjekkede designertasker, Lalla, som har nået berømmelse langt ud over de marokkanske grænser (Lalla-tasker sælges bl.a. i Le Bon Marché i Paris). I Souk Cherifia ligger også andre små, interessante butikker som Un dimanche au Soleil, SISSI, en kvalitetsarganoliebutik og en lille forretning, der sælger ægte marokkanske, håndvævede lærredshåndklæder.
Lalla.fr

KRYDDERIER
Le marché aux Épices
I den jødiske bydel Mella har det bedste og billigste udbud af krydderier, urteteer, sæber osv. Ved samme lejlighed er det en oplevelse at besøge den smukke jødiske kirkegård med Atlasbjergene i baggrunden og den gamle synagoge. Kvarteret er spændende at gå rundt i og meget mindre turistet end andre dele af Medinaen. Man kan også købe krydderier på Place des Épices, og her er udbuddet af sort hammamsæbe og skrubbehandsker også stort. Det er nyttige ting at tage med hjem, hvis man vil prøve at overtage den sunde vane fra marokkanerne, som helt fast en gang om ugen får eller giver sig selv en omgang gommage med den kradse handske.

LÆS OGSÅ: Se Leonora Christina Skovs Berlin

Pas på, at du ikke bliver snydt...

I Italien, hvor jeg bor, har mine veninder i de sidste par år talt meget om argan-olie, som det er blevet meget populært at smøre sig med her. Min bestillingsliste var derfor lang, da jeg drog til Marokko, hvor man selvfølgelig kan få den bedste og fineste olie til langt bedre priser.
Men det er en jungle, og selvom jeg ikke er meget for at indrømme det, faldt jeg lige pladask i arganfælden allerede første dag. På trods af mine 20 års erfaring fra Rom og Napolis markeder, hvor jeg i al beskedenhed vil mene at have udviklet en vis næse for svindelforsøg, gik det helt galt.Min veninde og jeg blev tilbudt hjælp på gaden af en mand, der ville følge os til den jødiske kirkegård, som vi ikke kunne finde. Vi travede og travede, og efter mange, lange gyder nåede vi... ikke til kirkegården, som planlagt... men ganske tilfældigvis lige ind i mandens købmandsbutik! Jeg blev tilbudt små, orangefarvede plastikflasker, hvorpå der tydeligt stod 100% argan, 100% vegetabilsk olie. Efter megen snak og fælles tedrikning fik jeg "pruttet" prisen ned til det halve og gik triumferende derfra med en stor pose flasker.
Det viste sig at være den værste af de falske slags olier, jeg havde købt. Og til ågerpris. Den ægte arganolie er helt lys og mat gul og dufter svagt af nødder. Den falske er alt for stærk i farven, og når man prøver begge slags, varer den gode olies effekt i timevis, hvor den falske (ofte solsikkeolie med tilsat farve og duft) kun holder huden blød i få minutter.
Den ægte vare er dyr, men værd at købe på grund af sine mange fine egenskaber og høje vitaminindhold. Arganolie udvindes af frugterne fra argantræet, som KUN vokser i Marokko. Det er derfor et sjældent produkt, som udlandet på det seneste har fået øjnene op for. Men altså: Vær varsom. Gå efter l'huile d'argan cosmétique (fås også økologisk). Køb på apoteket, i specialforretninger eller i en god hammam.Kamelkaravane.

Spa - Hamman

HAMMAM er marokkanernes svar på "tyrkisk bad". Spastederne ligger overalt i byen, er tilgængelige på alle niveauer og tilbyder alverdens skønhedsbehandlinger ud over det traditionelle bad med skrubning. Byens (dvs. verdens!) ypperste finder man på det berømte hotel La Mamounia. I den helt anden ende af skalaen findes badeanstalter for de lokale indbyggere i f.eks. den meget fattige ende af Medinaen, Mella (den i øvrigt interessante gamle jødiske bydel). Her kommer folk uden eget badeværelse og sidder som sild i en tønde og skrubber og skurer hinanden i mildest talt meget beskedne omgivelser. Man kan godt komme i tvivl om, om det overhovedet kan lade sig gøre at komme ren ud af nogle af de små, snuskede sidegade-hammamer, som jeg var nysgerrig nok til at stikke hovedet ind i.Min veninde og jeg valgte en mellemløsning, som vi havde fået anbefalet, fordi vi gerne – uden at være for sarte – ville have en vis hygiejnestandard. Man kan heller ikke ligefrem sige, at der var sterilt hos Mille & Une Nuits, men bestemt o.k. Tusind og en Nat – et perfekt navn. Inde i et omklædningsrum, der lignede Aladdins hule, fik man ved ankomsten en kurv til sit tøj og blev, kun iført trusser, henvist til dampbaderummet. Derinde stod en marokkansk kvinde, også kun iført trusser, klar med spandevis af lunkent vand, man fik hældt over sig nonstop i flere minutter. Derefter blev man sæbet grundigt ind i savon noir (sort, blød olivensæbe med eukalyptusduft), og endelig var det op på en høj kakkelbriks, så skrubberitualet kunne begynde. Gommage hedder det. Kvinden havde en traditionel kradsehandske på, som hun kørte op og ned ad min krop, så de døde hudceller fløj på gulvet som savsmuld. Til sidst blev man skyllet godt igennem, tørret og ført op i massageafdelingen på første sal. Her ventede Souad, en ung, vældig dygtig og energisk pige, der masserede mig med dejlig arganolie i godt en time, inden jeg skulle til min sidste bookede aftale: hårvask og føn. Da vi igen var påklædte og nyfriserede, mødte vi på vejen ud den tidligere, næsten nøgne skrubbedame fra de dampende rum nedenunder. Hun var nu hyllet ind i ankellange gevandter og to tørklæder viklet om hovedet, så man kun lige kunne se hendes smukke øjne og hendes varme smil, da hun sagde au revoir.


Læg også vejen forbi


Jardin Majorelle

JARDIN MAJORELLE

Yves Saint-Laurents smukke have med museum for islamisk kunst. Dejlig restaurant og café inde i parken med godt udvalg af marokkanske retter på spisekortet. Rar atmosfære og kultiveret publikum.
Jardinmajorelle.com

LA MAMOUNIA
Et af verdens mest eksklusive, stilfulde og luksuriøse hoteller.
Alle de store er kommet her, den mest berømte stamgæst var Winston Churchill. Man kan enten bo her, spise middag, drikke drinks, gå i spa, på casino eller bare bede om at få lov at gå en tur rundt. Vi fik verdensklassedrinks på terrassen, og det var sjovt at sidde og se på folk og nyde den fredfyldte, smukke park.
Mamounia.com
(se websitet – også selvom du ikke skal til Marrakech)