Prag
SPONSORERET indhold

Stor guide: Tag på venindetur til pragtfulde Prag

Den gyldne by Prag er med god grund et tilløbsstykke for turister, der nyder den gamle bydels smukke torve og huse og byens ungdommelige charme. Prag er altid et besøg – eller et genbesøg – værd.

Af:: Lise Lotte Winther-Bay Foto: Getty Images
25. sep. 2018 | Livsstil | Hjemmet

Spørger man, hvornår det er bedst at komme til Prag, vil de fleste nok svare enten forår eller efterår.

De to årstider har da bestemt også hver deres helt særlige charme i Prag. Om foråret springer alt ud og er friskt og grønt, og om efteråret kaster den lave sol et helt særligt, gyldent lys over byen – der jo i forvejen kaldes Den gyldne By.

Tynkirken

Intet Pragbesøg uden lige at hilse på Tycho Brahe, der ligger begravet i Tynkirken ved Rådhustorvet. Foto: Getty Images.

Men Prag er faktisk herlig at besøge på alle tider af året. Her er masser af kulturoplevelser, et livligt bar- og natteliv og masser af shoppemuligheder for stort set enhver pengepung. Og op til jul er der naturligvis et fantastisk julemarked på det store torv og en række andre julemarkeder rundt omkring i byen, bl.a. oppe ved Borgen.

Hvis det er første gang, du besøger Prag, bør du sørge for at se de klassiske seværdigheder. Ligger dit hotel nogenlunde centralt, er det meste inden for gåafstand, så på med traveskoene.

Karlsbroen

Der er en stadig strøm af mennesker over Karlsbroen på vej fra den ene bydel til den anden. Foto: Søren Jansby.

Tag turen over Karlsbroen over Moldau-floden op til Borgen, et storslået kompleks med en næsten tusindårig historie. Her er paladser, klostre, kirker og kapeller. Hver time er der vagtskifte uden for pragtslottet Hradcany, der har været sæde for konger, kejsere og præsidenter siden det 9. århundrede og den dag i dag huser Tjekkiets præsident.

Det er umuligt at se det hele på en dag, men besøg i hvert fald Skt. Vitus-katedralen. Der er fri entré og en fantastisk udsigt over byen. Turen tilbage til den centrale del af Prag kan passende tages ad guldmagernes gade, Zlatá Ulička, hvor alkymister i fordums tid prøvede at fremstille guld af uædle metaller.

LÆS OGSÅ: 8 grønne perler i Danmark: Her skal du spise, sove og slappe af

Seværdig arkitektur

Når I er kommet vel tilbage til den gamle bydel, er tagterrassen på Hotel U Prince på det gamle torv et godt valg til frokosten.

Den næsten hundredårige restaurant byder på alt fra drinks til mad, internationale såvel som tjekkiske specialiteter – alt sammen serveret til en panoramaudsigt over byen med Borgen i horisonten.

Herfra kan du også, højt hævet over turistvrimlen, beundre det astronomiske rådhusur, en seværdighed fra det 14. århundrede med et helt fantastisk klokkespil, der går i gang hver hele time og tiltrækker stort publikum.

Klokketårn

Det astronomiske klokketårn fra middelalderen er en af de mest populære attraktioner i Prag. Hver time kommer klokkespillets tolv apostle til syne i to luger over uret. Foto: Getty Images.

Når man går rundt i Prags gader, er det selv for den ikke-arkitekturkyndige en fornøjelse at se byens mange forskellige arkitektoniske stilarter. Fra overdådig barok og streng gotik til frisk art nouveau og fremtidsrettet modernisme. Især barokarkitektur og -udsmykning præger byen; de gamle huse er blevet omhyggeligt restaureret i årene efter Murens fald, og er nu en fryd for øjet.

Skt. Nikolas-katedralen på Lillesiden (Mala Strana), Skt. Georg-kirkens rød/hvide facade og Cernínpaladset (Hradcany) er gode eksempler på, hvor forskelligt barokstilen kan tolkes.

Jugend-paladsek Kavarna Obecni Dum

Jugend-paladsek Kavarna Obecni Dum (Folkets Hus) er en imponerende bygning, som blandt andet huser en imponerende café og en hyggelig ølstue. Foto: Getty Images.

En anden af byens fremherskende byggestile er jugend, også kaldet art nouveau – i Danmark også skønvirke-stil. Så eftermiddagskaffen kan passende indtages i art nouveau-paladset Kavarna Obecni Dum (Folkets Hus), der ligger på adressen Namesti Republiky 5. Det er så absolut en af de smukkeste cafeer i Prag – og så er der i øvrigt en hyggelig ølstue i kælderen.

Alvor og respekt

Herfra er der ikke langt til det jødiske kvarter, Josefov. Her ligger nogle af de ældste, bevarede huse i Prag – blandt andet det jødiske rådhus, der udmærker sig ved at have et hebraisk ur, der går „baglæns", idet hebraisk læses jo bagfra.

Josefov

Et besøg i den jødiske bydel maner til alvor og eftertanke. Foto: Getty Images.

Josefov-området skal betrædes med alvor og respekt. Mænd bør købe en jødisk kalot og bære denne i området. Billetter købes ved indgangen til den jødiske begravelsesplads, og man følger en fast rute, som også indbefatter et besøg på det lille, men særdeles bevægende jødiske museum.

LÆS OGSÅ: Rendyrket romantik i Rom: Tag på kærestetur til den italienske storby-perle

Hvis man er usikker på, hvordan man skal bære sig ad, kan man med fordel melde sig til en guidet byvandring, der inkluderer Josefov.

Prag indbyder til romantiske aftenture. Så tag din elskede ved hånden, gå endnu engang over en af Prags broer hen til Petrin-parken og nyd solnedgangen over Den gyldne By. 

Shopping

Shopping i Prag

Foto: Getty Images.

Tjekkisk krystal, som finnes i naturlig tilstand i landet, kan spores tilbage til det 17. århundrede. Det var ved kong Rudolfs hof, at glasskærere begyndte at arbejde med krystallet, som nu for længst er blevet verdensberømt.

Moser er et af de steder, hvor man finder de mest eksklusive krystalvarer, men der er en masse andre glasbutikker, hvor man kan finde krystalglas i alle mulige farver og former.

Prags shoppinggade nr. 1 er Parížská. Midt i centrum finner du kædebutikker og butikker med dyrere mærker, som f.eks. Prada. I den gamle bydel er der et væld af små gavebutikker på rad række, dog ofte med dyrere priser end lidt uden for turistområderne.

Hvis du er vild med shoppingcentre, er der tre muligheder: Palladium midt i byen, OC Chodov lidt uden for bymidten og Sestka i nærheden af lufthavnen.

Kød på menuen

Traditionel, tjekkisk mad er ensbetydende med kød. Svinekød, kål og knödeln ses på rigtig mange menukort. Gå efter skiltene med traditionel menu. Men da tjekkerne går meget ud at spise, er der en bred vifte af restauranter at vælge mellem.

Prag

At gå på pub er en livsstil i Prag, der er angiveligt hele 8723 ølstuer i byen. Prøv Budvar eller Pilsener Urquell, U zlateho Tigra (Tigeren), V Kolkovna eller Lokal. Foto: Getty Images.

Hergetova Cihelna, Cihelná 2b

Stilfuld og livlig restaurant med god mad og beliggenhed et stenkast fra Kampa Park. Her fås både tjekkiske og internationale retter. kampagroup.com

UCeskych Panu Restaurant, Školská 38

Ligger i et katakombelignende kælderlokale. Hyggelig og meget rolig. Her serveres klassisk tjekkisk mad, når det er allerbedst. Store portioner til rimelige priser. uceskychpanu.cz

LÆS OGSÅ: Gyldne landskaber og enestående natur: 8 skønne destinationer til din efterårsferie

Radisson Blu Alcron Hotel, Stepanska 40

Har en rigtig god søndagsbrunch. radissonblu.com

Prags bydele

Prag

En tur på floden bør være obligatorisk for en Prag-turist. Jo mindre båden er, desto mere personlig er oplevelsen. Foto: Søren Jansby.

Stare Mesto

Prags gamle bydel med det historiske centrum, Karlsbroen, den gamle rådhusplads og Tyn-kirken. I Stare Mesto ligger også den jødiske bydel, Josefov.

Karlsbroen

Især på Karlsbroen er der mange dygtige tegnere og malere, så du kan få et fint portræt med hjem. Foto: Søren Jansby.

Nove Mesto

Den nye by, grundlagt i 1348, ligger rundt om Stare Mesto. Her finder man de fleste butikker.

Mala Strana

Mala Strana (Lillesiden), Kampa og slotsområdet, Hradcany findes på den anden side af floden – set fra den gamle bydel, altså.

Graffitivæggen på Kampa

Graffitivæggen på Kampa har navn efter John Lennon. Væggen er blevet et symbol på ytringsfriheden; under kommunisttiden blev den jævnligt malet over. Foto: Getty Images.

Anbefalet til dig