Zadar
Foto: Getty Images Zadar er uovertruffen med byens mange strande.

Bliv forført af labyrintiske gader, gadehjørne-musik og smukke sandstrande i Zadar

Kristina Bilic kommer fra Kroatien og har en stor kærlighed til landet, som hun deler med sine læsere på rejsebloggen Smagen af Kroatien. Her får du hendes bedste tips til, hvor du skal nyde kroatiske specialiteter, opleve kulturelle skatte og besøge de smukkeste sandstrande.

Kristina Bilic besøger Kroatien sammen med sin familie hver sommer. Oprindeligt kommer hun derfra, så hun elsker at rejse landet tyndt og besøge de bedste og mest ugenerte steder. Men særligt kystbyen Zadar rummer alt, hvad man behøver på en sommerferie, mener Kristina.

– Zadar indtager førstepladsen på min liste over favoritsteder i Kroatien. Du kan sejle til de omkringliggende øer, bade på mange af byens strande, nyde kajakturen på floden Zrmanja og feste under åben himmel. Du vil blive forført af de labyrintiske gader, musikken på gadehjørnet og aftenturen langs strandpromenaden.

LÆS OGSÅ: Spansk bjergidyl: "Her bor man side om side med de lokale og vågner til lyden af kirkeklokker"

Det siges, at en af verdens smukkeste solnedgange findes i Zadar, og et godt sted at nyde dette øjeblik er ved installationen "Hør havet synge". 35 orgelpiber skaber den smukkeste klang, når bølgerne rammer stentrappen. Zadar er uovertruffen.

Kystbyen Zadar. Foto: Getty Images. 

Bedste spisesteder

Friskgrillet fisk i gårdhaven
Mens vi sidste sommer udforskede Zadars gader, stødte vi tilfældigvis på en charmerende, lille restaurant inde i centrum, der hed Gostionica. Bag restauranten gemte sig en romantisk gårdhave med træer, der var pyntet med lyskæder og musik, som skabte en helt uforglemmelig stemning. Vi fik mange forskellige retter, men noget af det bedste var den grillede fisk, som var friskfanget.

Prisvindende underjordisk restaurant
Når de fleste drager mod den kroatiske kyst, rejser jeg mod den østlige del af Kroatien. Den østlige del af Kroatien tilhører regionen Slavonien og er ikke så kendt et område endnu, og det samme gør sig gældende for den underjordiske restaurant Josic. Restauranten er kendt i Kroatien for sine mange prisvindende vine, og derfor var det en fornøjelse at opleve, at maden også var værd at komme efter. Den rustikke restaurant befinder sig i en lille, idyllisk landsby, der hedder Zmajevac, der er omringet af smuk natur. Du må under ingen omstændigheder gå glip af den berømte pølse kulen og den krydrede cobanac, der bliver tilberedt under åben ild. Croatia-times.com

LÆS OGSÅ: Sydfransk stemning: Menton er farverige gader, behageligt klima og smukke sandstrande

Bedste kulturelle steder

Trsat-slottet
Rijeka er Kroatiens tredje største by og byder på et væld af unikke oplevelser. Du finder den smukkeste udsigt over Kvarner Bugten og det gamle slot på Trsat, der troner over Rijekas centrum fra de høje skråninger. Drik en kop kaffe på en hyggelig café, besøg kirken og francisklostret Vor Frue af Trsat fra 1453, udforsk de små, farverige boder og nyd den betagende udsigt over Kvarner-bugten.

Ø-udflugt
Hvis du skal ud og køre, så tag til den nordvestlige del af øen Hvar. Her gemmer sig en malerisk lille by ved navn Stari Grad. Byen blev grundlagt i 384 f.Kr. og gemmer på en del kulturelle skatte, men det er fæstningen Kastel Tvrdalj, der oprindeligt har tilhørt den kroatiske digter Petar Hektorivic, som har tiltrukket de fleste rejsende til byen. Den smukke fæstning blev opført i 1520, og inde bag renæssancebygningen kan du blandt andet nyde synet af et fiskebassin og en hyggelig gårdhave.

renæssancebygningenRenæssancebygninger i Zadar. Foto: Getty Images. 

Bedste udflugter

Besøg verdens naturarv
Nationalparken Plitvicesøerne, der kun ligger 1 1/2 times kørsel fra Zadar, er en naturpark, der består af 16 små søer og er forbundet med 1.000 vandfald. Hele naturområdet er med på UNESCO’s liste over verdens naturarv.

LÆS OGSÅ: Kakkelklædte huse og små, hyggelige gader: Besøg Portugals gemte perle

Kroatiens smukkeste sandstrand
Øen Dugi Otok ligger tæt på Zadar. Du kan sejle direkte fra Zadar til byen Bozava, hvor du 15 minutter i taxa derfra kan opleve en af Kroatiens smukkeste sandstrande, Sakarun-stranden. Der er fuldstændig fred og ro på øen,
og så gemmer der sig mange lækre strande på dette lille sted.

Sakarun-strandenSakarun-stranden. Foto: Getty Images. 

Hemmelige steder

Langt væk fra turisterne
Medveja har med sine 300 indbyggere ikke mange attraktioner, men det er lige meget, for her gemmer sig to af de bedste strande på Kvarner. Lige ved siden af den store strand gemmer sig en mindre strand, som de færreste kender til. Jeg kommer her år efter år kun for at bade i det krystalklare vand og for at nyde ferien i absolut fred og ro.

Det nye in-sted
Jeg har for nylig kåret halvøen Peljesac til at være det bedste up coming-sted i 2018. Den charmerende by Mali Ston er kendt for sine velsmagende østers, vinen Plavac Mali og et af landets smukkeste sandstrande gemmer sig på denne halvø. Behøver jeg sige mere?

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og Guide