Stop madspild

Stop madspild

Selina: ”Du har magten til at stoppe madspild”

Da russisk-danske Selina Juul indtog podiet på TEDX Copenhagen i september 2012, havde hun en bøn til tilhørerne i salen såvel som forbrugere i resten af verden:Tag magten, brug dine rester og stop spild af mad!

Hvordan ville verden se ud, hvis ingen behøvede at sulte? Det spørgsmål stillede Selina Juul, og fortalte samtidig, at den gennemsnitlige europæiske og amerikanske familie smider 25 % af sine madvarer ud. Madvarer som andre mennesker har brugt ressourcer og CO2 på at dyrke, pakke og fragte, og som man selv har brugt tid, kræfter og penge på at slæbe hjem fra supermarkedet.

Det meningsløse madspild illustrerede Selina ved at få rullet fire propfyldte indkøbsvogne fra REMA 1000 ind på scenen. Hvorefter hun selv tog fat i den ene vogn og proklamerede, at dens indhold ifølge statistikkerne desværre udelukkende skulle bruges til at føde skraldespanden.

Forbrugernes magt er et emne, som Selina slår på igen og igen. Som et eksempel på, hvad forbrugere kan udrette i fællesskab nævner hun, at bevægelsen har påvirket supermarkedskæden REMA 1000 til at droppe kvantitetsrabatter i alle danske afdelinger.

Det kan du gøre allerede i dag

- Brug dine rester i stedet for at smide dem ud og købe nye madvarer. Halvtrætte grøntsager kan fx bruges i en ovn- eller gryderet. 

- Tag lidt mindre, næste gang du står ved buffeten i kantinen. Ofte fylder vi tallerkenen til randen, selvom vi godt ved, at vi muligvis kommer til at levne halvdelen.

LÆS OGSÅ: Sådan stopper du dit madspild

Fakta

Selina Juul ler født i 1980 i Moskva og kom til Danmark som 13-årig. 

Selina Juul står bag den frivillige non-profit-forbrugerbevægelse "Stop spild af mad" som på få år er blevet Danmarks største NGO imod madspild. Læs om bevægelsen Stop spild af mad

TED står for Teknology, Entertainment og Design, og er et globalt koncept for afholdelse af videokonferencer også kaldet "Ted Talks". Se mere på ted.com
Se, hvad vi ellers skriver om: Samfund og Madspild