Sille Justesen
SPONSORERET indhold

Silles erotiske noveller har millioner af læsere

Det begyndte med en fascination af den populære vampyr-serie The Twilight Saga og udviklede sig til et succesfuldt forfatterskab. Sille Justesen har fundet et pusterum fra hverdagen med to autistiske børn – hun skriver erotisk litteratur og har med fans som forfatteren bag Fifty Shades of Grey slået sit navn fast på den internationale forfatterscene.

Af:: Lene Roe Rasmussen Foto: Christian Petersen
04. nov. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Idet trafikale knudepunkt på Nørreport station, hvor lyden af alskens byggeri farer om ørene på én, udbryder 36-årige Sille Justesen:

– Jeg må nok indrømme, at jeg helt klart er en ­provinspige, her er godt nok pulserende og temmelig forvirrende, men jeg kan vist godt lige finde hen til forlaget Rosinante, det ligger da den vej, ikke, spørger hun og peger i retning af Kultorvet.

Den danske oversættelse af Silles to romaner "Absolute beginners" og "Absolute lovers" udkommer nemlig på forlaget til efteråret, indtil nu har hendes ­romaner kun været at finde på engelsk.

Selvom Silles historier er læst af millioner mennesker over hele verden, lever hun med egne ord et meget "lille liv".

– Og også et meget stille liv. Især i de uger hvor jeg har børnene.

Silles to børn, Maja på 7 og Anton på 5, har begge svær autisme. En diagnose, der blev udredt, da de var henholdsvis 4 og 2 år.

– Da Maja startede i børnehaven, opdagede pædagogerne, at der var noget med hende. Hun fulgte ikke med i den sproglige udvikling, som hun skulle, og der var også noget med hendes sociale formåen. Anton var kun 2 år, da vi fik ham udredt. Hans autisme er også meget mere udtalt end Majas. Anton har stadig ikke noget sprog, selvom han er 5 år. Han kan stadig kun sige lyde og så enkelte ord, hvis han virkelig bliver opfordret til det.

Med to børn, der begge blev diagnosticeret med autisme, kom alting i starten til at handle om handicaps. Sille og hendes daværende mand skulle først og fremmest finde ud af, hvad autisme egentlig var for et handicap, hvad andre familier i samme situation havde gjort, hvilken hjælp man kunne få, og hvilken terapiform der passede ind i deres familie.

– Man kommer til at udvikle et helt andet ordforråd, og alt det var da også årsagen til vores skilsmisse.

Det er lidt over et år siden, at Sille og hendes mand blev enige om gå fra hinanden.

– Der var så mange praktiske ting, der kom i vejen for det at være kærester. Det hele gik egentlig meget godt – i fred og fordragelighed. Vi havde kæmpet nogle år med ægteskabet, for vi ville jo gerne have det til at fungere. Men til sidst måtte vi også bare indse, at hvis ikke vi gik fra hinanden på daværende tidspunkt, så var vi nok i sidste ende blevet rigtig sure på hinanden.

LÆS OGSÅ: Giv et abonnement i gave

Et fiktivt univers
Det kræver en del tid og masser af planlægning, hvis Sille skal på udflugt med børnene. Oftest kan det højst blive til indkøb i den lokale Netto, for dét sted kender børnene – for mange nye indtryk kan få det hele til at ramle. Det betyder også, at de fleste timer bliver tilbragt hjemme i det lille rækkehus lidt uden for Odense. Det er også medvirkende til, at Sille er temmelig isoleret i sin hverdag. Alligevel har hun med årene fået mange venner fra lande verden over. Og det hele startede med en særlig interesse for den amerikanske Twilight-saga, der førte Sille ind på online-­siden Fanfiction.net. Fanfiction er en genre, hvor fans digter videre på deres yndlingskarakterers liv. Fortællingerne behøver ikke følge den originale handling, det kan også være et opgør med den officielle.

– For mig startede det helt tilbage omkring 2009 – jeg koblede helt af, når jeg læste fanfiction. Jeg begyndte også selv at skrive og glemte alt om tid og rum, nogle gange kunne jeg sidde i seks timer og skrive uafbrudt. Dengang havde vi også kun Maja, og hun var helt lille, så jeg var ret aktiv på sitet. Jeg tror, jeg lagde et kapitel op hver uge.

Sille blev også medlem af flere Facebook-grupper, hvor folk var samlet om interessen for fanfiction. Flere begyndte at anmode om venskab, og pludselig var hun del af et større netværk med folk, der delte samme interesse som hun selv. Det er især om aftenen, at Sille går ombord i det fiktive univers.

– Når folk sidder og venter på ens tekster, bliver man virkelig motiveret til at skrive. Skriveriet har helt klart givet mig endnu mere overskud til at være mor for mine børn, der kræver meget. Men det er ikke bare det at skrive, som giver mig overskuddet, det er også alle de venskaber, jeg har skabt. Egentlig er det jo ret underligt med de her onlinevenskaber, for nogle har jeg aldrig mødt i virkeligheden. Men en del har jeg blandt andet mødt i USA og Skotland, og der er en helt særlig samhørighed mellem os.

LÆS OGSÅ: Hella Joof: “Man bliver ikke lykkelig af at lede efter fejl hos sin mand”

Fifty Shades of Grey-forfatter er fan
Det var som sådan ikke med intentionen om at blive forfatter, at Sille selv begyndte at skrive.

– Jeg tror egentlig ikke rigtig, jeg har haft noget valg. Jeg skal skrive. Karaktererne holder jo ikke op med at snakke inde i mit hoved, før jeg skriver det ned.

Sille klapper let på den 600 siders lange bog, der ligger på bordet foran hende. Det er hendes to romaner samlet i én under titlen "The Absolute Novels".

– Den her sag er jo udsprunget af fanfiction. Pludselig tog det fart. En del bloggere begyndte at anbefale mine tekster, der lå inde på fanfiction.net, og flere ­læsere kom til.

Silles amerikanske redaktør havde, ligesom millioner andre, læst hendes tekster, og hun kunne se et potentiale i at få teksterne udgivet som originalfiktion – historierne skulle ikke handle om Twilight-karaktererne Edward og Bella. Det blev i stedet til forholdet mellem den lidt kejtede og nørdede universitetslektor Stephen Worthington og hans diametrale modsætning, den udfarende og pågående studine Julia Wilde. Siden romanens udgivelse har den amerikanske mastodontkæde "Barnes & Noble" fremhævet "The Absolute Novels" på deres hjemmeside.

– Det har altid bare været en hobby at skrive. Jeg begyndte jo ikke, fordi jeg nogensinde havde troet, at det, jeg skrev, ville kunne blive udgivet. Jeg har heller aldrig overvejet at kontakte nogen forlag. Det var rent tilfældigt, at de kontaktede mig.

Tingene greb især om sig, da forfatteren bag Fifty Shades of Grey E. L. James tilbage i oktober sidste år postede forsidebilledet af "The Absolute Novels" på sin Instagram-profil og skrev: "Finally, I get to enjoy this bad boy". Opmærksomheden fra den verdenskendte forfatter fik nu også de danske forlag til at reagere på Silles forfatterskab.

– Der kom e-mails og beskeder inde på Facebook – fra den ene dag til den anden glødede telefonen. Hele oplevelsen har været meget surrealistisk for mig.

Mange af de forfattere, Sille kender, har sendt et væld af manuskripter til forskellige forlag, men fået afslag. Den proces har hun slet ikke været igennem.

– Jeg har været enormt heldig. Det har jo virkelig været a strike of luck. Jeg har aldrig måttet sende noget ud, men er ­bare blevet kontaktet – først af de amerikanske og dernæst af de danske forlag. Et eller andet sted kan det da også føles underligt, for det er ikke noget, jeg selv aktivt har søgt. Jeg er selvfølgelig superglad for det. Sommetider tænker jeg da også: "hvornår vågner jeg op fra det her?"

LÆS OGSÅ: Anders Agger: Uddrag fra Mit livs lærer

Lykkelige slutninger
Selvom Sille nu udgiver ­originalfiktion, og en dansk oversættelse af hendes to romaner står for døren, sværger hun stadig til fanfiction-universet.

– Godt nok ser mit liv noget ­anderledes ud nu, end da jeg begyndte at skrive fanfiction. To børn med autisme og en skilsmisse har da gjort, at jeg har flere ting at se til. Men at skrive fanfiction er stadig min store hobby.

Og for Sille er det vigtigt med en hobby.

– Jeg tror, det er vigtigt, at man holder fast i sin egen identitet. At man ikke hele tiden er 100 procent forælder – at jeg ikke bare er mig selv i mine børns handicaps.

Det har været en vanskelig proces for Sille og eksmanden at få to børn med autisme. Nu er hun nogle år inde i processen, og det har også gjort, at hun efterhånden kan se positivt på tilværelsen.

– Hjemme hos os fejrer vi de små ting i stedet for de store. Normalt fejrer man jo fødselsdage, sidste skoledag osv., men de ting er rigtig svære for mine børn. For med en fødselsdag er der jo pludselig mange flere mennesker, folk synger, og der er lys i lagkagen. Det er sådan nogle ting, der er forstyrrende for børn med autisme. Det, vi til gengæld fejrer, det er de ting, der sker i hverdagen, hvis der pludselig sker en mærkbar forbedring. Hvis et af børnene pludselig kan noget nyt, som de ikke kunne før, for eksempel som min søn på 5, der pludselig kan tage imod en gaffel med noget mad og putte den i munden i stedet for altid at spise med fingrene.

Sille tager endnu en gang fat i sin bog og tager så en slurk af den sorte kaffe.

– En vigtig grund til, at jeg skriver, er også det her med, at jeg kan lege med andre folks problemer og vide, at det nok skal gå dem godt – det skal nok ende lykkeligt. Det ved man jo ikke altid i ens virkelige liv. Det er jo altid rart at være en form for puppet master – nogle gange er det altså sjovere at lege med opdigtede karakterers problemer end med sine egne.

I en hverdag hvor det meste kommer til at gå op i skemaer og rutiner, husker Sille alligevel at prioritere sig selv ved at holde fast i sin store hobby. En hobby, der har givet hende kæmpesucces.

– Jeg synes virkelig, jeg har et godt liv. Jeg havde egentlig aldrig tænkt på, at der skulle være nogen, der gad læse mine skriverier. For mig at se er det bare vigtigt at prioritere sig selv – uanset om det indebærer at strikke eller skrive, gå til zumba, eller hvad det nu måtte være. 

Bliv klogere på fanfiction begreberne
Kanon/fanon – Det officielle værk, den oprindelige tekst eller film/den fanskabte viderefortælling eller omdigtning.
Missing scenes – Genre, hvor man udfylder plothuller.
Fansequels – Hele værker, der efterfølger et oprindeligt værk.
Fan edit – Når fans har klippet film og/eller tekst, musik, scener om eller sammen til nyt.
Shipping – At parre to karakterer i et parforhold eller en relation.
Kilde: "Fanfiction boomer – men hvad er det egentlig?", Politiken.dk

LÆS OGSÅ: Jussi Adler-Olsen: “Vis de gamle omsorg og kærlighed, mens de er her”

LÆS OGSÅ: Maise Njor: “Jeg synes, at jeg - og mange andre - kunne blive bedre til at fejre sejrene”

LÆS OGSÅ: Forfatter Gretelise Holm: “Valget af ægtefælle er vigtigst af alt”