"Kan jeg virkelig blive stærk uden at svede?"
SPONSORERET indhold

"Kan jeg virkelig blive stærk uden at svede?"

Julie Vöge er vant til at løbe hårde intervaller og troede, det skulle gøre lidt ondt og sveden springe, før formen blev bedre. Men musklerne blev faktisk styrket ved rolig træning liggende på en fjederfyldt vogn.

Af:: Julie Vöge Foto: Peter Nørby
03. maj. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Dag 1
– Reeform Classic – en såkaldt basistime, som alligevel var udfordrende nok, fordi jeg skulle multitaske ved at tænke lange åndedrag ind gennem næsen og ud gennem munden samtidig med at mine ben cirklede rundt i stropper, mens min krop kørte frem og tilbage på en fjederfyldt, brikselignende vogn. Som timen gik, følte jeg mig helt søsyg af al den køren frem og tilbage i liggende stilling. Instruktøren sagde, at det bare var, fordi jeg havde trukket vejret ordentligt. Syntes også, at mange øvelser var rimeligt teknisk krævende. Overdøvede flere gange musikken ved at hamre min vogn ind i fodbarren, fordi jeg ikke havde holdt igen og arbejdet med modstanden fra fjedrene.

Dag 2
– Kunne godt mærke i mine arme, at jeg have hevet i seje elastikker. Underligt, for syntes ikke, at det føltes så hårdt i går. Fik i dag mere styr på fjedre, vogn og øvelser. Og opdagede, at jo mere styr jeg fik på teknikken, jo mere fik jeg ud af hver øvelse. Kunne dog ikke lade være med at blive distraheret af, at flere holdkammerater var mødt op i striktrøjer. Er det en seriøs motionsform, når den kan udføres i cashmere?

LÆS OGSÅ:
"Jeg troede yoga var hyggestræk"

Dag 3
– Tog en Power Class og bemærkede straks, at striktrøjerne røg af. Bemærkede også, at jeg nu kunne aktivere muskelgrupper i kroppen, som jeg sikkert aldrig før har trænet. Min akillessene kom for eksempel på hårdt arbejde, og havde jeg gjort det tidligere, så havde jeg måske ikke døjet med betændelse i samme for et halvt år siden efter ensidig løbetræning.

Dag 4
– Pause. Tror det er godt for mine overarme, der syrer til bare ved tanken om at skulle trække mig og vognen frem og tilbage.

Dag 5
– Opdager, at min sidemand kigger på mig for at se, hvordan man udfører flere øvelser. Det går altså rimeligt tjept med at blive fortrolig med at ligge ned og fægte med arme, ben og stropper. Jeg kigger til gengæld intenst på min underviser, som, jeg er overbevist om, er i begyndelsen af 40'erne, men som viser sig at være 51 år. Godt med så konkret et forbillede, der viser, at bliver du gode venner med din fjedrende vogn, så venter lange, slanke muskler og en ungdommelig kropsholdning.

Dag 6
– Pause – øv! Det er fedt at opdage, at det faktisk er muligt at træne noget intenst flere dage i træk, uden at kroppen brokker sig. Ét er nemlig ømme muskler, som jeg har. De kan varmes op og trænes videre. Noget andet er et knæ, der bare gør alt for ondt til fysisk aktivitet, hvilket jeg tit oplever efter perioder med meget løb.

LÆS OGSÅBliv stærk på stuegulvet: 8 øvelser, der forandrer din krop

Dag 7
– Bilder mig faktisk ind, at mine overarme er blevet lidt mere markerede. Døjer stadig med lettere søsyge i de liggende øvelser, og savner lidt eksplosive momenter i træningen, men kan sagtens forestille mig, at pilates reformer skal til et par gange om ugen for at arbejde hele kroppen igennem og dermed forebygge flere løbeskader. Jeg glæder mig til den dag, man finder ud af at sætte reformervognen på hjul, så undervisningen også kan foregå udendørs.


Kort om pilates reformer
Det er modstandstræning for hele kroppen, som udføres på en reformervogn. Fokus er på at styrke mave og ryg. Den holdningskorrigerende træning giver efter sigende lange muskler, fladere mave og en rankere ryg. Hertil kommer fokus på bevidst åndedræt, der virker afspændende og aktiverer de dybe muskler.

Pilates reformer kan...
Udføres af alle i alle aldre og uanset grundform. I pilates bliver du ikke skadet, for i alle øvelser har du støtte fra vognen, så du ikke laver stræk, bøj eller træk, der er gale for kroppen. 

God for dig, der...
Vil have lange, slanke muskler. Kan stå alene som din eneste træningsform eller bruges som supplerende træning, hvis du for eksempel løber. Reformer pilates er også et mentalt pusterum, fordi du har fokus på din vejrtrækning og derfor oplever, at fysisk træning og en meditativ tilstand til tider flyder sammen.

Mindre god, hvis du...
Elsker at træne i det fri og er meget konkurrenceminded. De to faktorer er ikke en del af konceptet. 

Kilde: Jens Dyrvig, reformer pilates-instruktør og ejer af den landsdækkende kæde Reeform Pilates Studio, om reformerpilates. Se mere på Reeform.dk

LÆS OGSÅ: Så meget skal du bevæge dig for at være sund 

LÆS OGSÅ: 7 sundhedsråd du absolut ikke skal følge 

LÆS OGSÅ: 13 effektive råd: Sådan holder du op med at overspringshandle