Lavt stofskifte er skyld i overvægt + 4 andre fede myter
SPONSORERET indhold

Lavt stofskifte er skyld i overvægt + 4 andre fede myter

Kulhydrater feder, overvægtige er usunde, og hvalpefedt forsvinder med alderen. Eller hvad? Få styr på fem gængse myter om fedme her.

Af: Cille Lewinsky
20. jun. 2018 | Sundhed | ALT for damerne

1. Kulhydrater er den største synder

FALSK. Det er forkert, at kulhydrater feder mere end fedt og protein. Det har været en hypotese, fordi kulhydrat frigiver insulin, men kigger man på den samlede forskning, er der ingen beviser for påstanden.

2. Overvægtige mennesker er usunde

BÅDE OG. Vores krop er evolutionært skabt til at kæmpe for at opretholde den højeste vægt, så den er rustet til at overleve hårde tider – i den vestlige verden er det dog sjældent relevant. Ekstra fedt er ikke nødvendigvis usundt, hvis det fordeler sig ”korrekt”. Regelmæssig motion, sund og varieret kost og normalt blodtryk er det væsentligste, også selvom man har et BMI over 25.

LÆS OGSÅ: Har du styr på dine kulhydrater?

3. Tab dig langsomt. Hvis du taber dig for hurtigt, tager du bare det hele på igen

FALSK. Der er ingen videnskabelige beviser for, at et succesfuldt vægttab hænger sammen med, hvor hurtigt man taber sig. Faktisk viser undersøgeler, at 96 % af folk, der taber sig, tager det på igen efter fem år.

4. Lavt stofskifte er skyld i min overvægt

FALSK. For lavt stofskifte opstår hyppigst hos ældre, og det rammer oftest kvinder. Der diagnosticeres årligt omkring 2.000 nye tilfælde af for lavt stofskifte i Danmark. Lavt stofskifte vil også kun give mindre vægtøgning. Og derfor er det altså ikke årsagen til, at så mange danskere lider af overvægt.

LÆS OGSÅ: Ida Krak: Lavt stofskifte er den oversete sygdom

5. Hvalpefedt vokser man sig fra

FALSK. Omkring 40 % af de børn, der er overvægtige i 4-7 års alderen, er også overvægtige som voksne. Og er man stadig overvægtig som teenager, har omkring 70-80 % risiko for at blive overvægtig som voksen. Den primære årsag er ofte dårlige motions- og spisevaner hjemmefra.

Kilde: DR.dk, Stofskifteforeningen

Anbefalet til dig