Lillepige eller lyseslukker: Din stemme afslører dig

Lillepige eller lyseslukker: Din stemme afslører dig

Lad mig høre din stemme, og jeg kan sige dig, hvem du er. Det er ikke bare de talte ord, du skal lægge mærke til, når du lytter til et andet menneske. Stemme-ekspert Lisbeth Hultmann giver her eksempler på, hvad du også kan høre — og på forskellige stemme-typer.

Lillepige-stemmen

Lillepige-stemmen er meget spæd. Hvis en voksen person har den stemme, skyldes det ofte, at hun har båret en rolle fra barndommen med sig videre i livet. Hun er måske vokset op i en familie, hvor man skulle tale sødt og venligt.

Man talte ikke om frække ting og havde ikke så meget følelseskontakt. En person med sådan en stemme har formentlig ikke særlig god kontakt til sin krop i forhold til seksualitet og sanselighed. Man kan også opleve personer, der i specielle øjeblikke, kommer til at lyde som små piger.

Sidder hun fx overfor en chef, der siger noget ubehageligt til hende, begynder hun som et lyn fra en klar himmel at tale med en spinkel stemme. Hun har måske haft en far, der kunne være truende og ryger tilbage i tilsvarende situationer fra barndommen – fremfor at være voksen og forsvare sig. 

Ulvestemmen

Ulvestemmen har en masse stød i sin tale. Personen kan lyde vred, men der er kraft på det, hun siger. Som regel kan hun få ting til at ske. Hun er måske den førstefødte i en familie; de påtager sig ofte meget ansvar. Måske lå det bare naturligt i familien, at der var gang i den.

Personer med ulvestemmer kan have svært ved at komme i kontakt med deres dybere følelser og er ofte ikke så gode til at lytte. Den hæse stemme kan skyldes noget fysisk. Hvis ikke, er en hæs stemme som regel påtaget – bevidst eller ubevidst.

Nogen prøver at lyde sensuelle eller gøre sig interessante ved at tage en hæs stemme. Der kan ligge en opmærksomhedstrang bag. Det kan have charme for nogen. Andre vil finde det rriterende, fordi det kan være svært at høre, hvad personen siger.

Optimisten

Optimisten taler i et opadgående tonefald, som inviterer folk indenfor. Det kan skyldes, at personen har en grundlæggende livsglæde, hun er måske vokset op i en familie med en god energi. En optimiststemme kan dog også lyde påtaget. Måske er der noget hos personen, der gør rigtig ondt, men hun vil ikke ned i de dybe lag og vælger at tage livet optimistisk.

Pessimisten

Pessimisten taler i et nedadgående tonefald. Nogle gange går hun så meget ned i tonefald og taber så meget energi, at de sidste ord forsvinder. Pessimisten har måske været vant til, at det alligevel ikke nyttede noget, hvad hun sagde. Måske er der autoriteter, der har været efter hende. Det kan også være, hun har mødt så meget modstand i sit liv, at gassen er gået af ballonen.

Lyseslukkeren

Lyseslukkeren taler laaangsomt, som om hun klemmer livet ud af folk – og også af sig selv. Hun lægger en dæmper på en forsamling. Hvis én kommer med en god idé, får lyseslukkeren klappet tingene ned. "Ja … men nu … skal du bare høre".Hun er måske vokset op i et hjem, hvor der aldrig var noget, der var godt nok. Eller også har hun haft en periode i sit liv, hvor hun ikke har kunnet folde sig ud – og så kan det hele også være lige meget.

Tiggeren og forføreren

Tiggeren og forføreren er to sider af samme sag. Mon ikke vi alle som børn har sagt "moar“ i et opadgående tonefald, når vi har skullet opnå noget. Samme metode bruger forføreren, som taler strategisk med luft på stemmen i samme opadgående tonefald, som det tiggende barn.

Forføreren er som regel en dygtig sælger. Hun lytter til sin samtalepartner og skaber fortrolighed med sin stemme. Forføreren vil ofte have god kontakt til sin egen sensualitet. Den stemme kan noget, men den skal balanceres, så den ikke bliver klæbrig. 

Hvad siger du mellem ordene?

Også mellem ordene kan vi vise små tegn, der fortæller noget om os. Der kommer måske en lille ufrivillig latter mellem sætningerne. Det kan være tegn på usikkerhed. Personer, der gerne vil lyde myndige kan finde på at snuse op, når de taler – som om de prøver at puste sig lidt op. Arrg-lyde mellem ordene afslører ofte, at personen gemmer på en masse følelser som fx vrede. Andre har snøft, små klynk eller spinner måske lidt i deres tale. Vi siger en masse dyriske lyde, der som regel skyldes noget, vi har med os fra fortiden.

Sådan skaber du positiv kontakt

  • Lyt til den andens stemme og tal i samme toneleje.
  • Tal med samme stemmestyrke som den anden.
  • Forsøg at imitere og lægge dig op ad den andens betoninger og pauser, så du matcher din samtalepartner.

Mød eksperten:

Lisbeth Hultmann underviser i stemmetræning og er aktuel med bogen "Stemmen er en sladrehank“. Vil du vide mere om kurser og workshops, kan hun kontaktes på info@stemmenspalads.dk