Tips til Bornholm ALT for damerne

Foto: VisitBornholm.com og PR Her får du Lotte Svendsens bedste tips til Bornholm.

"Det er bedre end at gå i kurbad": Få de bedste ferietips til smukke Bornholm

Filminstruktør Lotte Svendsen er vokset op på Bornholm og tilbringer stort set alle ferier og weekender på solskinsøen, som hun elsker for den rå natur, takeaway-fiskefrikadellerne, vandreruterne i Paradisbakkerne og de spændende nye tiltag.

Lotte Svendsen er manuskriptforfatter og filminstruktør og er blandt andet er kendt for sin debutfilm Bornholms stemme og for Max Pinlig-serien og den dertilhørende film. Siden 2018 har hun været filmkonsulent på Det Danske Filminstitut med fokus på film for børn og unge.

Lotte Svendsen er tip-tipoldebarn til to polakker, der i sin tid kom til Bornholm for at hjælpe med roehøsten og blev så forelskede i klippeøen, at de valgte at blive boende, efter høsten var overstået.

LÆS OGSÅ: Ole Henriksen: "Det er noget, jeg har båret med mig ud i verden"

LOTTE_SVENDSEN.jpg.jpg
Lotte Svendsen (52 år) er født og opvokset på Bornholm, manuskriptforfatter og filminstruktør, har været gift to gange og er ligeledes skilt to gange. Fra sit andet ægteskab har hun to sønner på 16 og 18 år.

Sammen startede de røgeriet Kowsky, der indtil dets nedlukning lå i Årsdale, og som har vundet flere guldmedaljer verden over. Lige siden Kowsky-parret har familien været bosat på Bornholm, og det var også her, Lotte Svendsen havde sin opvækst.

At vokse op på klippeøen i Østersøen har givet hende et meget tæt og naturligt forhold til naturen, for hun brugte nemlig naturen og dens midler som underholdning: Hun plukkede svampe i skoven, slappede af på klipperne, og så havde familien en lille båd, hvor hun og hendes far pirkede torsk.

Udover at de mange timer i naturen har gjort hende stærkt afhængig af både badeture i Østersøen og øens fantastiske udsigtsoplevelser, så gjorde det også, at hun udviklede en god fantasi, som hun især har kunne drage nytte af i sit senere arbejde som manuskriptforfatter og filminstruktør.

Efter et par års eksil til København for at gøre karriere bruger hun nu igen så meget tid som overhovedet muligt i den bornholmske natur og i det lille hus på Nordbornholm, som hun har ejet de
sidste 25 år. Det seneste år har Lotte Svendsen dog haft endnu større mulighed for at være på Bornholm end normalt. For med coronanedlukninger, hjemmearbejdsplads og den yngste søn på efterskole har hun kunnet tilbringe alt sin tid på sin yndlingsø.

GettyImages-1163759739.jpg
Selv en gåtur langs vandet er mindeværdigt på Bornholm.

"Jeg har altid brugt alle ferier og weekender på Bornholm. Jeg vil hellere være på Bornholm, end jeg vil rejse hele verden rundt. Så det har været helt fantatisk at kunne følge alle årstiderne her ude på landet på øen. Her er pragtfuldt!"

Hvad skal man vide om Bornholm?

"Lad være med at bøje dig ned efter noget, du tror er en stålorm. Det kan være en hugorm. Min kæreste blev bidt sidste sommer, da han stak hånden ind i en brændestabel og troede, at han skulle tage en snog ud. Det var så en lille hugormeunge – og det havde nær taget livet af ham."

"Og så skal du have respekt for strømmen. Havet kan se rigtig fint og roligt ud, men der gemmer sig så en storm af en strøm under overfladen. Er du usikker, så lad være med at gå for langt ud, eller hold dig til området omkring Sandvig, hvor der altid sidder livreddere."

GettyImages-1199188123.jpg
Spis hos etaf røgerierne, eller tag en fedtet røgepakke med ud på klipperne, og nyd den med havudsigt.

Hvor skal jeg spise?

"Find et af røgeriudsalgene hos de mange røgerier, og tag en fedtet røgepakke med ud og sæt dig på klipperne. Pil din sild selv, og lad mågerne spise resten omkring dig."

"Prøv også at købe fiskefrikadeller med fra Nexø fiskehandel og gå i Paradisbakkerne og sidde på en klippe ved en søside og se på guldsmedene, der danser over søen, mens du spiser din medbragte fiskefrikadelle."

"Alternativt er den nye dille på Bornholm Brødre Bageri i Tejn, en lille by før Allinge. Det er blevet det sted, hvor alle de unge københavnere starter spændende ting op. Brødre Bageriet er f.eks. en afstikker fra et meget populært bageri på Enghave Plads på Vesterbro, hvor den københavnske bagermesters søn sammen med sine venner i Tejn har åbnet et længe tiltrængt bageri, hvor man både kan få kanelsnurrer og surdejsbrød. Her vil du også af og til kunne spotte rappere og andre kendte hjælpe med at lave remonce."

DJI_0545_HAMMERSHUS.jpg.jpg
Hammershus er altid et besøg værd.
Bornholm_Hammer_Knuden_@et_nyt_kapitel.jpg
De gigantiske klipper langs Bornholms kyster, som her Hammerknuden, er et must at opleve.

LÆS OGSÅ: Ferie på naturskønne Møn: Her er de bedste insidertips

Hvad skal jeg se?

"Bornholm har en masse original og unik natur, som man absolut skal se: Kystområderne med de gigantiske klipper. Hammerknuden, det nordligste punkt på Bornholm. Paradisbakkerne mellem Ibsker og Nexø, der har mange gode vandreruter mellem gamle damme, søer og stier. Skovene Almindingen og Ekkodalen, to tætte skove med nogle rigtig fine lysninger. Tag ud på de små stier og få en unik udsigtsoplevelse. Det er virkelig stimulerede."

Hvor skal jeg bo?

"Oftest kan man ikke selv bestemme, hvor man som turist skal bo på Bornholm, fordi der er booket mange somre frem. Men bornholmerne lever med en bevidsthed om, at det også er turisterne, der får hjulene til at dreje rundt. Alle gør sig derfor umage, også hvis man er indkvarteret privat. Bornholmere er rigtig glade for at give gæster gode råd og sende dem godt ud i dagen, hvor vejrudsigten jo også altid bliver guide for, hvad man skal sådan en dag."

Bornholm-couple-on-cosy-streets.jpg
Byerne er proppet med små, originale bindingsværkshuse.

Hvad er dit yndlingsspot?

"Jeg er vild med det nye bryggeri i Årsdale, hvor jeg lavede Bornholms stemme. At sidde på deres terrasse med en bornholmsk brygget øl og kigge udover Østersøen er fantastisk."

Hvor skal jeg gå ture?

"Der er en flot anemonerute i Døndalen, hvor man går langs en sprækkedal og en lille å. Lydmæssigt er det som at være til en fuglekoncert at gå dernede."

Bornholm_Ekkodalen_@et_nyt_kapitel.jpg
Ekkodalen er et naturfænomen for sig selv.
Bornholm_Doendalen_waterfall_@et_nyt_kapitel.jpg
Bornholm byder på rå og unik natur. Foruden klippelandskaberne omkring Hammershus Slotsruin, er Døndalen, Ekkodalen og Paradisbakkerne et besøg værd. Her er det Døndalen.

Hvad skal jeg prøve?

"Bevæg dig andre steder hen end alle de andre. Når du er i skoven, skal du ikke være bange for at kravle ind under granerne og se, hvad der sker der. Eller tag en sidevej til hovedvejen. Der bliver solgt så utrolig meget ved bondegårdene af friske grøntsager. Og sørg så for at sætte eller lægge dig ned og nyde naturen undervejs. Smid for eksempel tøjet, læg dig ned på en klippe, og lad dig blive varmet igennem. Måske ovenikøbet efter du har været i saltvandet. Det er bedre end at gå i kurbad. Der er altså virkelig noget power i de her klipper, selvom det måske lyder mærkeligt."

Se, hvad vi ellers skriver om: Sommer og Ferie i Danmark

610x200_woordy_knap2.jpeg