Kvinder og lønforhandling
SPONSORERET indhold

Ny undersøgelse: Kvinder har ingen selvtillid, når det kommer til lønsamtalen

Ingen kvinder tror på, at de er bedre til at lønforhandle end mænd. Det viser en ny undersøgelse fra HK Privat, der også afslører, at mændene får mest ud af det, når de beder chefen om lønforhøjelse.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
19. aug. 2021 | Livsstil | ALT for damerne

Kvinder har dårligere selvtillid end mænd, når de sætter sig foran chefen til lønsamtalen.

Det viser en ny undersøgelse fra HK Privat.

Her svarer 71 procent af de adspurgte kvinder, at de tror, at mænd er bedre til at forhandle løn. Kun 10 procent af kvinderne tror på, at mænd og kvinder er lige gode, mens INGEN kvinder tror, at de er bedst.

Tallene viser også, at når kvinderne så forhandler om mere i løn, er der lavere chance for et tilfredsstillende resultat. 43 procent af mændene svarer nemlig, at de fik tilstrækkeligt meget af det, de bad om, mens kun 26 procent af kvinderne oplevede den succes.

”Vi må konkludere, at når man ikke selv tror på, at man er god til noget, opnår man sjældent et godt resultat”, siger næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen, til ALT for damerne.

Hun opfordrer til, at flere kvinder kaster sig ind i lønforhandlingssituationen med selvtillid:

”Vi snyder os selv ved ikke at tro på, at vi kan – og ved at lade os spise os af med et nej og også ved ikke at bede om lønforhandling, fordi vi er usikre på, hvad der sker. Flere skal turde tage forhandlingen. Vi snyder os selv for kroner og øre og for oplevelsen af succes”, siger hun til magasinet.

Læs også: Kære kvinde: Derfor skal du fortælle din (mandlige) kollega, hvad du får i løn

Lær at prale

Hun bakkes op af Suzana Milovic, der sidder i bestyrelsen hos interesseorganisationen Kvindeøkonomien, som arbejder for at øge kvinders viden om økonomi.

”Dét er hele kernen: Kan man ikke overbevise sig selv, kan man heller ikke overbevise chefen. Kvinder tager som regel et nej for gode varer, fordi vi ikke vil skabe konflikt. Det er sådan, vi er skolet. Når lederne kommer med modargumenter, stopper vi. Jeg har kæmpet med det her i mange år og har begået fejl. Det var min akilleshæl, og nu er det min passion”, siger hun.

Ifølge Suzana Milovic er det altafgørende at lave research og finde ud af, hvad andre tjener, hvis man vil have succes ved en lønforhandling. Og derefter skal man ty til noget, der ifølge Milovic instinktivt ligger langt fra de fleste kvinder:

”Det ligger ikke naturligt for os at ”prale” og fortælle om os selv i positive vendinger. Det er mere socialt acceptabelt for mænd at gøre, og de er rigtig gode til det. Det er sværere for kvinder, og nogle gange føles det som om, at vi især af vores eget køn bliver straffet socialt, hvis vi blærer os og praler. Men det er, som med alt andet, en muskel, der skal trænes.”

Vil du blive bedre til at forhandle løn med din chef? Få Anja C. Jensens 5 bedste råd til lønforhandlingen her.

Du kan læse meget mere om temaet og ALT for damernes #minpris-kampagne her.

Anbefalet til dig