alternativt bryllup
SPONSORERET indhold

Sådan bliver du gift med de nordiske guders velsignelse

Freja og Loke Troldravn tror på de gamle nordiske guder. Derfor blev de gift i en stencirkel i haven. Men parret tror på, at de også har været gift i et helt andet liv.

Af: Sofie Hviid
25. feb. 2016 | Livsstil

I haven på en gammel landejendom ved Juelsminde ligger en række granitsten formet som en cirkel. Her blev Loke og Freja Troldravn gift i 2012. De tror begge på de gamle nordiske guder og blev derfor gift på oldnordisk maner.

Parret, der ikke er født Freja og Loke, men har skiftet navn, blev egentlig gift første gang – i dette liv – i en kirke få år efter, de havde mødt hinanden i 1990. Men det føltes ikke rigtigt dengang. For Loke Troldravn, der er formand for Forn Sidr, de asatroendes forening, var det først, da de sagde ja til hinanden i haven, at han for alvor blev gift med sin kone Freja. Når man bliver gift som asa-troende, aflægger man en ubrydelig ed, som de tager meget bogstaveligt:

- Jeg aflagde ed på at elske og ære hende og sørge for, at hun har, hvad hun skal bruge. At jeg vil hjælpe hende med små og store ting fra nu og frem. Hun har lovet det samme. Det betyder, at vi har viet os til hinanden, og vi aflægger ed på, at vi vil hinanden. Eder er noget de fleste asa-troende tager meget alvorligt. De er ubrydelige. Når vi aflægger ed, er det ikke bare noget, vi gør, til det ikke er sjovt mere. Som jeg oplever verden, er skilsmisse ikke en mulighed. Jeg har sagt ja til min kone fra nu og frem. Hvis der er problemer, må vi arbejde på at finde en løsning.

LÆS OGSÅ: Hvis du er nervøs: 6 eksperttips til at holde tale ved dit bryllupEn ring i træ

De to stod i midten af cirklen, og en af deres veninder stod for vielsen. Rundt omkring dem stod 30 af deres nærmeste venner og familie. Veninden, som er vant til at stå for den slags ceremonier, påkaldte nordiske guder som Thor og Odin, før selve vielsen kunne gå i gang. Når guderne først er tilkaldt, bryder man ikke cirklen, forklarer Loke. Fordi man som asa-troende ikke har konkrete bygninger som en kirke, tager man ceremonier omkring cirklen af granitsten meget alvorligt.

Veninden læste op fra en bog med ord, der angiveligt kommer direkte fra Odin. I stedet for at sætte en ring på hinandens fingre, havde Freja og Loke en stor ring i træ, som de kunne holde imellem sig, forklarer Loke:

- Ideen med en såkaldt edsring er at gøre ens eder eller løfter håndgribelige. Så når du siger din ed, mens du har hånden på edsringen, bliver eden lagt ind i ringen symbolsk. Edsringen har form som en ring, som betyder, at den er evig, og at eden ikke kan smutte ud.

LÆS OGSÅ: Fra en brud til en anden: 11 tips til dit bryllup

Til sidst blev Freja og Loke bogstavligt talt bundet sammen. Deres veninde tog et bånd, som de havde købt på et vikingemarked i Ribe, og bandt deres venstre og højre hænder sammen, forklarer Loke:

- Det gør man for symbolsk at sige, at nu hører de her to sammen. I gamle dage var der tradition for, at man skulle gå rundt med det bånd i flere dage. Men det gør ondt ad helvedes til, og det duer ikke hvis man skal tisse. Vi havde derfor kun vores bånd på i et par timer.

Den efterfølgende bryllupsfest var i den grad en fest, der kunne gøre selv den mest drikfældige nordiske gud stolt. Loke Troldravn brygger nemlig sit eget mjød, så der var fri mjødbar og en helstegt hest til gæsterne. For Loke selv sluttede brylluppet først klokken 09 om morgenen.

Loke og Freja har begge fået deres navne fra guder fra den nordiske mytologi. Bryllupskagen var derfor udsmykket med Loke og Freja, som de er tegnet af Peter Madsen i tegneserien Valhala.

Parrets tredje bryllup

Til ceremonien var Freja i en kjole lavet efter samme design som de kjoler, kvinder var klædt i Middelalderen. Loke derimod var iført en skotsk kilt, han havde fået speciallavet til brylluppet. Og der er en ganske særlig historie bundet sammen med den kilt. Drømme om Skotland blev nemlig i en periode ved med at dukke op hos Loke. Derfor gik han til hypnose og blev her klar over, at der måtte være noget med et tidligere liv. Freja gjorde det samme, og de fandt begge frem til hinanden i en helt anden tid. De er derfor overbevist om, at de har levet før – med hinanden.

- Jeg har fundet ud af, hvilken familie jeg har tilhørt og fået lov at bruge deres farver i kilten. I det liv var jeg gift med den samme kone. Så vi blev enige om, at når vi skulle giftes igen, skulle jeg have de tern på, som jeg også havde på i 1552 i Skotland.

Da de kom hjem til asatroen

Loke og Freja har ikke altid været asa-troende. Faktisk kendte de ikke særlig meget til, hvad det var for noget, før de begyndte at læse om alle de forskellige religioner. De læste den jødiske Torah, den kristne Bibel og den islamiske Koran - men intet af det, de læste gav mening for dem. Først da en veninde, som selv var asa-troende hev dem med til et arrangement, blev de overbevist:

- Vi havde begge en ide om, at der er noget større i livet og søgte en form for sandhed. Da vi begyndte at læse om asatroen, gav det mening. Kristendommen er jo en ørkenreligion, og der ikke så meget ørken i Danmark. Men de gamle nordiske guder hører jo til her. Vi var lidt tilbageholdende, men så tog vi med til en ceremoni, og følelsen var ligesom at komme hjem. Jeg tænker egentlig, at jeg altid har været asatro, jeg vidste det bare ikke.

LÆS OGSÅ: Kom med på onanikursus i New York

LÆS OGSÅ: Her er nøglen til at holde begæret i live

LÆS OGSÅ: Ting der ændrer sig i parforholdet

DIY: 7 idéer til bryllupsinvitationer du selv kan lave

DIY: 7 idéer til bryllupsinvitationer du selv kan lave

Bryllup billeder

16 bryllupsbilleder, der ikke endte helt som forventet

Bryllupskage

Her er 31 af Instagrams smukkeste kager til den store dag

Sådan vasker du selv brudekjolen efter festen

Sådan vasker du selv brudekjolen efter festen

etikette på Instagram

Kære Bryllupsgæst: Sådan her skal du absolut ikke bruge Instagram, når du er til bryllup

Rustikt bryllup

10 fine steder at holde bryllup i og omkring København

Bryllupsklar

Dette er den bedste alder at blive gift - ifølge videnskaben

Bryllupsgaver til par

21 bryllupsgaver til under 1.000 kroner

Kendte med korte ægteskaber

10 kendis-ægteskaber, der endte usædvanligt brat

Bryllupstale

7 tips fra eksperten: Sådan skriver du en god bryllupstale

Kendte brudekjoler

Se billederne: Disse ikoniske brudekjoler dannede mode

Det perfekte bryllup

Den kommende bruds overvejelser om det perfekte bryllup

brudebuket

8 idéer: Hvordan skal din brudebuket se ud?

Skal I holde bryllup er her masser af inspiration til jeres bordkort.

7 smukke bordkort du selv kan lave til brylluppet

Det kan være sin sag at finde et festlokale til sit bryllup.

7 gode råd: Sådan finder I det rigtige festlokale til jeres bryllup

Fernanda Palmeiro Ole Lynggaard

Fernanda Palmeiros bryllup: Bondegårdsfest

bryllupsinpiration

Vores bryllup: Traditionelt dansk

bryllupsinpiration

Vores bryllup: Sydlandsk charme

Whitney Kay & Brian Scott will make you cry | Shore Lodge wedding video

Rørende video: Gommen afgiver to MEGET vigtige løfter på sin bryllupsdag ♥

brylluprejse i storby

Bryllupsrejsen: 4 storbyrejser

brylluprejser

Bryllupsrejsen: 4 alternative bryllupsrejser

romantiske bryllupsrejser

Bryllupsrejsen: 4 romantiske rejser

Cecilie Rubini og Michael Falgren

Kom med til vores bodegabryllup

Spar penge til bryllup

30 måder at spare tusindvis af kroner på til dit bryllup

bryllupsplan

Guide: Bryllup uden stress

Præstens råd: Sådan holder I liv i jeres kærlighed, når festen er ovre

Præstens råd: Sådan holder I liv i jeres kærlighed, når festen er ovre

Du skal arrangere polterabend, men hvad skal I lege?

7 lege I skal lege til din venindes polterabend

Chanel mules

10 brudesko, du kan købe på udsalg lige nu

JFK Jackie Kennedy bryllup

Find den perfekte brudekjole til din kropstype

Den ultimative guide: 25 ideer til jeres polterabend

Den ultimative guide: 27 ideer til polterabend aktiviteter

inspiration til smukt brudehår

Brudehår: 11 ideer til den kommende brud

Bryllupsgæster

7 ting du skal undgå: Det brokker bryllupsgæster sig altid over