Madrid
SPONSORERET indhold

Turen går til forførende Madrid

Summende storbyfornemmelse, menneskemylder og kultur på alle tangenter blandet med stilhed, grønne gader og sydeuropæisk idyl. Madrid har det hele. Slå sanserne til – ikke mindst smagssansen – og kom af sted med denne guide i hånden.

Af: Kicki Thomsen Foto: Kicki Thomsen, All Over, Getty Images, m.fl.
05. okt. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Et besøg værd
Det mondæne
I Salamanca finder du de store design-butikker, delikatesseforretninger de luxe og restauranter og natklubber frekventerede af de kendte og andre vip'er. Er du på udkig efter luksus og mærkevarer, er det her, du skal hen.

Det populære
Chueca er det genfødte kvarter. I 1990'erne var området plaget af stoffer, prostitution og dårligt omdømme, men i dag er det et af Madrids hyggeligste kvarterer. Her huses små, anderledes butikker, Madrids skogade, gallerier, fusionskøkkener, gamle barer, eksklusive chokoladeforretninger, madmarked og et stemningsfyldt torv, Plaza de Chueca, hvor både lokale og turister nyder musik, solskin og kolde drinks ved hyggelige cafeborde med parasoller.

Det hippe
Malasaña er Madrids spirende hipsterkvarter. Upoleret, alternativt og skævt på den helt rigtige måde. Her ligger gode restauranter og små barer dør om dør med tjekkede konceptcafeer. Men kvarteret huser også sexshops og tobaksforretninger og er i øvrigt et af de områder, som har det livligste natteliv. Charmerende og skørt på samme tid.


Madrids gader er fyldt med charme og gode restauranter.

Bo lækkert
Det nyrenoverede, femstjernede The Principal Hotel ligger i gåafstand til alt, der er værd at se i Madrid. Morgenmadsbuffeten er formidabel – det er også en Michelin-kok, der står bag. Prismæssigt er det i den dyre ende, men til gengæld bor man på alle måder godt. Pris pr. nat fra 1.450 kr. Theprincipalmadridhotel.com

LÆS OGSÅ: Nordeuropas oversete shoppingmekka

Måder at møde Madrid på

 

Madrid er fuld af ensrettede gader, og det meste, der er værd at se, ligger tætpakket omkring centrum, så Madrid opleves allerbedst på de flade konvolutter.

Her kan du indsnuse stemningen i de charmerende gader, lytte til spanske gloser, indånde frisk park- og søluft, beskue de prangende bygninger og få en god føling med byens puls og sammenhæng, som du ikke får i en taxa på lange rundture ad omveje til smutveje.

Flyv

Hovedstaden kan med fordel også opleves fra oven for eksempel i Faro de Moncloa, "Moncloas fyrtårn" direkte oversat. Et egentligt fyrtårn har det dog aldrig været. Det 110 meter høje tårn er bygget i 1992 til turisme og har tidligere fungeret som restaurant.

I dag er det nyrestaureret og åbnet som udkigspost, hvorfra man får den fulde fornemmelse af både Madrids størrelse, de mange grønne ­åndehuller og opdelingen mellem den nye og den gamle bydel. Fra tårnet kan man se flere af de historiske seværdigheder som Madrids triumfbue, Arco del triunfo de Moncloa, det royale palads, Gran Telefonica-bygningen, hovedgaden Gran Vía, Almudena-katedralen samt flere af Madrids skyskrabere.

Kigger man bagud fra udkigspunktet har man Sierra de Guadarrama-bjergene i baggrunden. Vil du have mere af Madrid fra oven, så snup en tur med den nærliggende kabelbane Teleferico – en svævebane, som strækker sig fra gaden Paseo del Pintor Rosales over Manzanares-floden og ind i Casa de Campo-parken. Et besøg i fyrtårnet fås for 3 euro, og en tur med svævebanen for 13,50 euro.
Elfarodemoncloa.com, Teleferico.com/en/tour


Fra "fyrtårnet" Faro de Moncloa kan storbyen nydes fra oven.

Spis
Madrilenerne har tradition for at gå meget ud og spise, og generelt spiser spanierne hyppigt. De har seks ­hovedmåltider mod vores tre, og det bør man virkelig lade sig rive med af og smage sig vej gennem byen.

De lokale dyrker at starte med mindre tapasretter ét eller flere steder og bevæge sig videre senere på aftenen til et reelt, men let aftenmåltid. En absolut anbefalelsesværdig måde at opleve Madrid autentisk på er derfor at drage på tapas­tour – på egen hånd eller ved at købe sig en guidet en af slagsen.

På en guidet tur er man typisk seks-otte personer, som følger en guide på alt fra byens bedste madmarkeder til små skjulte spisesteder, hvor de lokale står i kø helt ud på gaden for at spise god, gedigen, traditionel madrilensk mad. Via smagsløgene kommer man vidt omkring på oplevelse i alt fra spansk pindemad til traditionel lufttørret skinke, friskskåret fra det opspændte ben komplet med hov endnu, over brisler og hvidløgsmarinerede rejer.

Guiden sørger også for, at du får det helt rigtige at drikke til madoplevelserne. En guidet tapasrute fås fra omkring 65 euro. Madridfoodtour.com.

LÆS OGSÅ: Ægte pause under den spanske sol

Her skal du spise

Spis godt

Der er rigtig mange fremragende steder at spise i Madrid. Et af dem er den tidligere biograf, nu gastronomiske madhal, Platea i udkanten af Salamanca-kvarteret. Her fås den komplette aften i flere etager. Fra stuen, hvor der er delikatesser og tapas, til første sal, hvor der er gourmetrestauranter, til tredje sal, som er cocktailetagen.

Maden er virkelig god, stemningen festlig, og det bliver alt sammen akkompagneret af liveband på en stor scene, som kan ses og høres på alle etager. Velegnet til en sjov aften, ikke så meget til dybsindige snakke over middagen, da musikken er høj. Et andet anbefalelsesværdigt spisested er Corral de la Moreria beliggende i latinerkvarteret. Stedet ser ikke ud af meget, og den lille spisesal er så tætpakket med gæster, at tjenerne må orme sig rundt mellem tætstående stolerygge. Til gengæld optræder nogle af landets bedste flamencoartister under hele middagen nede i øjenhøjde med gæsterne, så man kan mærke deres trampen og kraftige vokaler i både stole og borde. Intenst, autentisk og ikke til at stå for.

Pris for middag og show 21-40 euro. Et tredje bud er Café de Oriente ved det kongelige palads. Man kan spise ude med udsigt over det smukke palæ eller sidde inde i restaurantens ridderlige sale. Vælger I det sidste, bør I sidde i underetagen, hvor man føler sig henført til tv-serien "Game of Thrones", når man ­sidder samlet om det runde bord i det borglignende lokale med højryggede, nærmest tronende stole og nyder sin virkelig gode middag med fast tjener tilknyttet.

Omgivelserne er en oplevelse i sig selv.
Plateamadrid.com
Corraldelamoreria.com
Grupolezama.es/portal/cafe-de-oriente/home

Nyd en kold drink på Mercado de San Antons tagterasse.

Her skal du shoppe

 

Madmekkaer
Det vrimler med madmarkeder i Madrid, og det fire etager store Mercado de San Anton i Chueca-kvarteret er et af de mest moderne. Her kan du købe alt, hvad du behøver til et komplet spansk måltid. Orker du ikke at tilberede det, kan du tage alle herlighederne med op på tredje sal og få dem serveret som færdige retter. Og så kan du passende slutte af med drinks på markedets formidable tagterrasse.

På Madrids ældste madmarked, Mercado de San Miguel, finder du et traditionelt marked med suveræne råvarer i hver eneste stand. Markedet er etplans og helt igennem charmerende.
Mercadosananton.com, Mercadodesanmiguel.es


På Madrids mange madmarkeder i kan du få alt, du behøver til et spansk måltid.

Slaraffenland i sko
Er der en skofanatiker gemt i din mave, eller trænger du bare til nyt fodtøj, så slå et smut forbi skogaden i Chueca. Ja, den er god nok – Chueca har en hel gade propfyldt med skobutikker. Gadens borgerlige navn er Calle De Augusto Figuerda, og her finder du sko i alle afskygninger og prislejer. Der sælges også tidligere udstillingsmodeller billigt, så du kan være heldig at gøre et kup.

LÆS OGSÅ: Her får du mest sol for pengene

Det skal du opleve
Madrids hjerte banker for kunst og kultur, og med mere end 60 museer har byen rigeligt at tilbyde af den skuffe. Besøg for eksempel Prado-museet, som har en af verdens allerfineste klassiske malerisamlinger, for 14 euro i entre, eller Reina Sofia Nationalmuseum for moderne kunst for 8 euro. Men slå også et smut forbi det anderledes og trendy Matadero, hvor samtidskunst og interaktion både mellem kunsten og centrets gæster og mellem kunstcentret og nabolaget er i centrum.

Matadero byder på skiftende kunstnere i én sal, digtoplæsning i en anden og filmproduktion i en tredje. Udenfor er der markedsstemning og udstilling af store installationer. Matadero har hus i et forhenværende, nedbrændt slagteri, og der ses stadig tydelige referencer til både slagtehuset og brandens tag i det. Moderne, mystisk og spændende og bestemt et besøg værd – og så er det gratis.
Museodelprado.es, Museoreinasofia.es, Mataderomadrid.org

Transport
Vi var inviteret af Den Spanske Stats Turistbureau og fløj med Iberia, som er Spaniens største flyselskab, på en direkte rute fra Kastrup til Madrid. Det tager 3 timer og 15 minutter, og billetter fås fra ca. 1.900 kr. tur/retur pr. person, og en taxatur fra lufthavnen til centrum står til en fast pris af 30 euro.

LÆS OGSÅ: De smukkeste 24 timer i Stockholm

LÆS OGSÅ: Berlin på budget

LÆS OGSÅ: De bedste tips til en weekend i Paris