Inspiration til Sankt Hans
Snobrød, bål og hjemmelavet heks - Sankt Hans aften giver mulighed for masser af familiehygge. Foto: Colourbox

Inspiration til Sankt Hans

Få inspiration til en dejlig midsommer med hele familien.

SANGHÆFTE:
Print midsommervisen ud fra nettet på farvet papir. Fold det og lad eventuelt børnene dekorere dem. Her er brugt fedtefarver. Mal med forskellige farver og dæk farverne med sort fedtefarve. Rids et motiv med en spids genstand.


HEKS:
1 nylonstrømpe • Aviser • Stof til tørklæde og krop Garn til hår • Sprittusch til øjne og mund • En pind, som udgør heksens krop • En kæp + kviste til heksekost

Lav en rund kugle af aviser, og stop den i en nylonstrømpe. Form ligeledes en næse i avis og stop den i strømpen. Bind et stykke snor om næsens rod. Klip det resterende af strømpen af. Tegn øjne og mund. Sæt hovedet på en pind. Lav hår af garn og hæft eller lim det på hovedet. Det behøver kun lige at være foran, da resten af hovedet dækkes af tørklæde. Bind et tørklæde om hovedet. Lav en kappe af stof, der dækker pinden (kroppen). Lav en kost af en kæp og bind kviste for enden.

HUSK, at små børn godt kan blive bange for heksen – også selv om de selv har været med til at lave den!


BÅL:
Et bål skal der naturligvis til på Skt. Hans aften. Byg det ordentligt op og hav vand eller en skumslukker i nærheden. Lad ALTID en voksen tænde bålet, og sørg for, at der er så meget plads rundt om bålet, at man kan rykke langt nok væk, hvis ilden tager mere fat, end I kalkulerede med. Tjek www.brandforebyggelse.dk

SNOBRØD:
Når bålet er brændt ned, er det selvfølgelig snobrødstid.

SNOBRØDSDEJ TIL 6 PERSONER:
3 dl vand, 25 g gær, 1 tsk salt, 500 g mel

Rør gæren ud i lunken vand og tilsæt mel og salt. Rør dejen, til den er glat, og sæt den til hævning cirka en halv time under et viskestykke. Find en egnet gren, fjern barken med en kniv (små børn skal have hjælp). Når dejen er klar, rulles en pølse af en klump dej, og pølsen snoes rundt om pinden.

TIP: I stedet for at grille pølser ved siden af, kan man sætte en pølse på pinden og rulle snobrødsdejen udenom.

BORDKORT:
Sæt børnene i gang med at tegne og male på sanghæfter eller bordkort.


SALAT:
Lav en skøn salat efter eget ønske. Her en tomatsalat med mozzarella og basilikum.


BORDDÆKNING:
Duge og service behøver ikke at være ens. Det kan være charmerende med mange forskellige dele. Pynt med en smuk buket.

TELT:
Giver dejlig skygge, hvis solen er stærk. Og læ for duggen, når det bliver aften. Tykke grene eller pæle graves ned i plænen, og lagner/sarier hænges over. Er stoffet ikke stort nok, kan flere stykker bindes eller hæftes sammen. Der pyntes med kinesiske papirlamper, guirlander og flag.

SOMMERDRIK:
Hyldeblomstdrik, der kan laves til både børn og voksne.

Til børn: Hyldeblomstsaft blandes med danskvand og pyntes med spiselige hjulkroner eller andre spiselige blomster og citronskiver.

Voksne: Hyldeblomstsaft blandes med hvidvin og danskvand og pyntes med hjulkroner, andre spiselige blomster og citronskiver.


KOSTELØB:
Bind kviste fast på en kæp og lav et kosteløb – passer sig godt til hekseunger og andre troldebørn! Husk altid at snitte væk fra dig selv!

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv og Sankt Hans

610x200_woordy_knap2.jpeg