Kæbespændinger
SPONSORERET indhold

Døjer du med kæbespændinger? Det her kan du gøre

Kæbespændinger kan være ubehagelige og smertefulde, men vidste du, at spændinger i kæberne kan være tegn på stress, vrede eller undertrykte følelser?

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
23. feb. 2022 | Sundhed | Hendes Verden

Kæbemusklerne er – set i forhold til deres størrelse – faktisk nogle af kroppens stærkeste muskler. Og selvom de syner at lidt, så kan de kraftfulde kæbemuskler afsløre en masse om, hvordan vi har det. Kæbespændinger er en af kroppens mange automatreaktioner: de ufrivillige og ubevidste reaktioner på det, som sker i vores liv.

Du har sikkert hørt begrebet ”at bide tænderne sammen”, og det er ikke for ingenting. Det er nemlig med kæberne, at vi forsøger at holde fast i det hele, og selvom der sagtens kan være fysiske årsager til dine kæbespændinger som fx tandproblemer, nakkeskader eller forkert hovedstilling, så ses kæbespændinger tit i en krop, der er akut belastet eller har været stresset over en længere periode.

LÆS OGSÅ: Amalie fik stress, og lægens besked var klar: ”Det kommer til at tage længere tid end en påskeferie”

Muskler med følelser

Problemer med smerter og spændinger i kæberne hænger ofte sammen med at holde for meget fast ud fra et ønske eller behov for kontrol. I nogle tilfælde kan kæbespændinger og smerter i kæberne være tegn på frustration eller angst som følge af vrede og fortrængte aggressioner, der har låst sig fast i kæben. Ophobede og undertrykte følelser kan også sætte sig som spændinger i de kæbemuskler, som i bogstavelig forstand bruges til at holde munden lukket med. Er du fx typen, der ofte går og bider tingene i dig i stedet for at reagere og få sat ord på dine følelser, kan det faktisk resultere i kæbespændinger.

Belaster hele kroppen

Generelt er det sådan, at hvis du spænder meget ét sted i kroppen, så fører det spændinger med sig i resten af kroppen. Det gælder også for kæbespændinger. Spændinger i kæberne kan resultere i en overbelastning af muskler, nervevæv og de led, der påvirker kæbens bevægelser. Det kan give bl.a. hovedpine og spændinger i skulder og nakke.

LÆS OGSÅ: ”Jeg har lært, hvor vigtigt det er, at jeg lytter til min krop”

Kæbespændinger kan endda give besværet åndedræt og i det hele taget begrænse blodcirkulationen til hovedet, forstyrre energien i din krop og sågar give kvalme, synsog øreproblemer. Uanset hvad årsagen til dine kæbespændinger er, kan afspændingsøvelser være en hjælp til at få sluppet spændingerne. Hvis du oplever, at spændingerne kommer igen og igen, trods øvelser og måske behandlinger, kan det dog være godt at få set på, om det er et budskab fra kroppen om, at noget i din hverdag har brug for justering.

Kilder: Bogen ”Når kroppen siger fra” af Lotte Paarup, Netdoktor.dk

Anbefalet til dig